Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Bastiaan Ragas & Sem

Race Across the World met Bas & Sem Ragas

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

14.000 km reizen dwars door Latijns-Amerika zonder gebruik te maken van het vliegtuig, een bankpas of een mobiele telefoon én met een beperkt budget. Vijf BN’ers gingen samen met een goede vriend of een familielid de strijd aan met elkaar. Bastiaan Ragas reisde met zijn zoon Sem door maar liefst 17 verschillende landen.

Bas & Sem Ragas

De reis begon in Mexico-Stad, bij aankomst moesten Bas Ragas en zijn zoon Sem hun mobiele telefoons en bankpassen inleveren. Bas Ragas vertelt: “Eerder ben ik al zo’n drie maanden in Mexico geweest, dus ik ken het land een beetje. Wat het spannend maakte was dat we ineens met z’n tweeën een avontuur aangingen.” Sem vult Bas aan: “De vorige reis met het gezin voor televisie was een soort Disneyland on tour. Hoogtepunt na hoogtepunt, lekker eten en elke nacht en dak boven je hoofd. Dit was heel anders, soms hadden we geeneens een bed of zaten we 80 uur in een bus met alleen wat nootjes. Dat is wel even andere koek.”

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Meer een race dan een reis

Of vader en zoon ook hebben genoten van hun reis? Bas is duidelijk: “Het was meer een race dan een reis, daar hebben we ons wel op verkeken. Je moet heel snel door de landen heen om op tijd bij het volgende checkpoint te zijn, daardoor zie je onderweg weinig. Wat je ziet is ook niet altijd het mooiste van een land. Je slaapt op goedkope plekken en reist voornamelijk met het openbaar vervoer.”

Ondanks dat ze allebei gewend zijn om te reizen, was de race een flinke uitdaging. “Je zet je verstand op nul”, vertelt Sem. “De eerste twee weken ervaarden we het soms echt als een hel, maar op een gegeven moment ga je ook de humor er van inzien.” Dat de humor ze heeft geholpen blijkt verderop in de serie. Spoiler alert: Bastiaan Ragas en zijn zoon Sem wisten het tot de finale te schoppen.

Bastiaan Ragas & Sem

Vader en zoon

“De reis was intens”, vertelt Bas. “Je weet nooit wat een ervaring met je doet, ook niet voor de band tussen Sem en mij. Het voelt absoluut anders sinds de reis. Je blijft aan de ene kant vader, maar aan de andere kant ben je ook gelijkwaardige reispartners.” Op de vraag wat Bas van Sem heeft geleerd geeft hij zonder nadenken antwoord: “Ik heb geleerd dat Sem heel rationeel en verstandig kán zijn…” Nog voordat Bas zijn zin af heeft kunnen maken grinnikt Sem en vult aan: “Onze relatie in Nederland is gewoon zoals tussen haast elke vader en zoon, tijdens de race hebben we elkaar beter én anders leren kennen. Ik spreek Spaans, waardoor Bas de meest simpele dingen aan mij moest vragen om te vertalen. Daarin vertrouwde hij mij volledig. Ik had toch wel gedacht dat hij dat moeilijker zou vinden.”

Salsa in Colombia

Colombia maakte veel indruk op Bas: “Ik ken het land voornamelijk uit allemaal films en series, waarbij het er toch al gauw afschuwelijk uitziet, zeker in alle verhalen over drugskartels. Ondertussen kan ik wel zeggen dat het één van mijn favoriete landen is. Het voelde veilig, het land is prachtig en de mensen zijn bijzonder vriendelijk.”

In Colombia kwam het duo terecht in een salsaclub, waarbij Sem zelfs met voetjes van de vloer gaat. “Ik kan nog wel wat lesjes gebruiken”, vertelt Sem lachend. “Ik ging af als een gieter en kon er helemaal niks van.” Bas vult hem aan: “Ze vieren het leven met die dans, jong en oud danst met elkaar. Prachtig om te zien! Sem deed zonder zeuren mee met de salsalessen in Colombia, dan ben ik echt wel trots op hem.”

Eten tijdens de reis

Van salsadansen naar de chips met salsa, want hoe zat het met eten tijdens de reis? Bas vertelt: “We houden van lekker eten, goede restaurants en mooie wijn. Ik ben geen fan van haute cuisine, maar wel van kwalitatief goed eten. Dat was op deze reis absoluut onmogelijk. Ik weet niet wat andere teams vertellen, maar als ze zeggen dat het mogelijk was liegen ze dat ze barsten.” Sem kan zijn lachen bijna niet inhouden en vertelt verder: “Bij elk checkpoint vertelden de anderen wat ze allemaal voor lekkers hadden gegeten, terwijl wij op hooguit wat nootjes of droog brood leefden.”

In El Salvador troffen Bas & Sem twee andere teams, waaronder het team van tv-kok Hugo Kennis. Sem vertelt: “In het stadje Santa Ana kwamen we Hugo, Eva, Frank en Olga tegen. We besloten met z’n allen in hetzelfde hostel te overnachten. Hugo kwam met het idee om samen te koken. We legden de budgetten bij elkaar en Hugo kookte vervolgens een heerlijke pasta. Een hoogtepunt, voor het eerst in twee weken aten we iets normaals.”

Bastiaan Ragas & Sem

Argentijnse Asado

Tussen alle droge boterhammen door was er nog een culinair hoogtepunt tijdens de race. Sem vertelt: In Argentinië kregen we een hele toffe barbecue, een traditionele Argentijnse Asado. Het draait niet alleen om het eten, maar ook om familie en gezelligheid.” Er ontstaat een glimlach op het gezicht van Bas terwijl hij terugdenkt aan de barbecue en vult aan: “Dat was echt te gek, daar koester ik warme herinneringen aan.”

Bas vertelt over het eten onderweg: “Eigenlijk vind ik de keuken in Latijns-Amerika vrij beperkt, in ieder geval van wat wij hebben gezien. Veel vlees, bonen en rijst. De keukens van Europa zijn wat dat betreft ontzettend rijk. Frans, Grieks, Italiaans, Duits… Noem het maar op. Al was er natuurlijk veel vers fruit in Latijns-Amerika, maar helaas hadden we lang niet altijd de middelen om hier iets mee te kunnen maken.”

De ideale vakantie

Bas & Sem gaan graag met het hele gezin op vakantie. Hun favoriete vakantieland is bij uitstek Italië. “Het liefst gaan we naar Umbrië”, vertelt Bas. “Daar huren we dan een huis met een keuken, zonder al teveel luxe. Vervolgens gaan we langs de markt, op zoek naar lokale producten. Ook in de Italiaanse supermarkt kijk ik mijn ogen uit, er zijn zoveel verse producten die je hier niet vindt.”

Sem vertelt hoe het er vervolgens aan toe gaat: “Zelf koken vind ik best ingewikkeld, maar Tooske houdt ontzettend van koken. Zij kan gerust de hele dag in de keuken staan. Op vakantie gaat het vooral om het genieten. En dat zit niet alleen in de gerechten, maar ook in het tafelen. We beginnen vaak al in de middag met borrelen. Daarna eten we de hele avond en eindigen we ’s avonds laat met koffie en het laatste laagje wijn in de fles. Dat vind ik echt machtig mooi.” Bas vult aan: “In Italië noemen ze het ‘scarpetta’, met een goed stuk brood de laatste restjes opeten van je bord. Dat is voor mij de ultieme manier van eten, lokaal en zonder al te veel franje.”

Thuis proberen ze het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. “Lang tafelen met het hele gezin, dat doen we het liefst”, vertelt Sem. “Ook in Nederland.”

Nog een keer?

Juist doordat Bas Ragas zo geniet van buitenlandse supermarkten nemen ze eigenlijk nooit producten uit Nederland mee op vakantie. “Hooguit een aardappelschilmesje”, zegt Bas. “Daar kan niet zonder in de keuken. Maar een pot pindakaas of iets dergelijks? Nee, dat nemen we nooit mee. Alhoewel, als ik nog een keer naar Latijns-Amerika ga neem ik een ticket voor de terugweg mee. Meteen voor de volgende dag”, vult hij grinnikend aan. Sem moet lachen om zijn vader en reageert: “Dat is wel heel pessimistisch pap, we hebben veel moois gezien en meegemaakt.” Bas knikt instemmend. “Ik had deze reis nooit, echt nooit willen missen”, beaamt hij. “De band tussen ons is nog dieper geworden, ik heb het ervaren als een ontzettend groot cadeau.”

Bastiaan Ragas & Sem

Foto’s: Jasper Suyk & IDTV

Lees ook: Deze culinaire steden in Europa mag je niet missen! 

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!