Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Howard Komproe en Dre

Race Across the World met Howard Komproe

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Tijdens hun reis van twee maanden door Zuid-Amerika kregen Howard Komproe en zijn vriend Dre Urhahn vanalles te eten, maar vooral de cavia en de lama maakten indruk. Wij spraken de reislustige Howard over deze bijzondere reis en zijn drang om nieuwe eetculturen te ontdekken.

“Waan-zin-nig”, dat is hoe Howard Komproe in één woord zijn deelname aan Race Across The World omschrijft. “Het was een enorm bijzondere ervaring, iets wat je nooit meer zomaar meemaakt.” Howard is reislustig ingesteld en houdt van uitdagingen, net als beeldend kunstenaar Dre Urhahn, waarmee hij in het programma een team vormde. Beide waren al eerder in Zuid-Amerika geweest. Howard in Suriname, waar hij vandaan komt, en in Brazilië. Dre reisde eerder naar Zuid-Amerika af om het leven in de sloppenwijken vast te leggen. Maar zo’n avontuur als dit, met weinig geld en beperkte middelen, dat was voor beide nieuw.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stuk voor stuk bijzondere landen

De reis van de heren start in Mexico, waarna ze bijna alle landen in Midden- en Zuid-Amerika doorkruisen, op een enkeling als Venezuela en Suriname na. Welk land hem het meest is bijgebleven? “Dat was Bolivia, omdat je er nooit iets over hoort. Het voelde alsof je in een teletijdmachine stapte, jaren terug in de tijd, met al die mensen in de meest kleurrijke klederdracht op straat”, vertelt Howard enthousiast, “maar ieder land heeft zo zijn eigen bijzonderheden.”

Howard Komproe en Dre

Een parachute springende cavia

Over bijzonderheden gesproken, het meest bijzondere dat Howard heeft gegeten tijdens de reis was met stip op één: cavia. “Dat had ik nog nooit eerder gegeten. Het was een gek tafereel. Je kreeg namelijk een gespiesde cavia op je bord, met zijn pootjes wijd aan zo’n prikker, alsof hij aan het parachutespringen was. Er zat niet veel vlees aan en dat wat eraan zat was ook niet heel lekker”, legt hij uit, “en ja, ook hierbij krijg je al gauw dat men zegt ‘alles smaakt naar kip’.” Zijn reismaatje Dre kreeg lama voorgeschoteld, waar Howard ook een hap van heeft geproefd. “Dat was heel pittig, en ik houd van pittig eten, dus dat vond ik heel lekker!”, aldus Howard.

Magische kippenpoot

Het lekkerste eten tijdens het programma? Daar hoeft Howard niet lang over na te denken: “Dat was in de stad Salta, in het noordwesten van Argentinië, waar we op het busstation op een bus stonden te wachten. Het was een vrij shabby omgeving, maar meestal kun je juist daar wel heel lekker eten. We kwamen terecht bij een lokaal eethuisje, dat alleen overdag geopend is. Veel dingen waren al uitverkocht, maar ze hadden nog wel een gebarbecuede kippenpoot die een tijdje in een pekelbad had gelegen. En precies daardoor ontstonden – zoals Dre mooi omschreef – ‘laagjes van smaak’. Bij elke hap en elke keer kauwen kwamen er weer nieuwe smaken naar boven. Het was een magische kippenpoot, waarvan ik de smaak in mijn eigen keuken nooit heb kunnen evenaren.”

Howard Komproe

Wereldreiziger

De deelname aan Race Across The World was zeker niet de enige keer dat Howard de wereld over reisde. Ook in zijn vrije tijd reist hij graag. Azië is favoriet, ook als het om eten gaat. “Na het programma ben ik twee weken naar Thailand op vakantie geweest, waar ik drie dagen lang een kookcursus volgde. Dat was echt te gek”, vertelt hij enthousiast, “de noedelsalade met kip en garnalen die ik daar maakte was zó lekker!”. Ook leerde hij er curry te maken, helemaal from scratch, dus niet met zo’n pakje boemboe uit de supermarkt. “Het was leuk om zelf met de vijzel kruiden en specerijen fijn te malen, dat heb ik thuis ook nog wel eens nagemaakt”, vertelt Howard.

Favoriete vakantie-eten

Wat voor Howard het ultieme vakantie-eten is? “Dat is een moeilijke vraag hoor, dat is van zoveel factoren afhankelijk. Bij ieder land heb ik wel een typisch gerecht of komen er eet-herinneringen naar boven. In Spanje eet ik bijvoorbeeld graag verse vis. En in Suriname, waar ik vandaan kom, is het eerste wat ik eet steevast okersoep. Dat is niet per se vakantie-eten, maar het is wel wat ik graag eet als ik daar ben. Het gerecht is onlosmakelijk verbonden met dat land”, legt Howard uit. “Oh en in Singapore”, vervolgt hij zijn verhaal, “daar zijn een paar plekjes aan het water waar je heel lekker krab kunt eten. Dat is echt ongelofelijk, zo sappig. De juice druipt er vanaf zo via je elleboog je t-shirt in. Maar dat maakt niet uit, want de smaak is fantastisch.” Azië is één van zijn favoriete eet-gebieden. Het eten op straat is van extreem goede kwaliteit, en vooral Singapore is interessant. “Dat is een kruising tussen allerlei Aziatische landen, die er allemaal vertegenwoordigd zijn,” vertelt hij, “en juist daarom kom ik er zo graag.”

Streetfood

Tijdens de race in Midden- en Zuid-Amerika kwamen ze overigens ook veel streetfood tegen. Echter verschilt dit van wat hij uit Azië kende, legt Howard uit: “In Azië wordt alles voor je neus klaargemaakt en op hoge temperatuur, vaak in veel olie, gebakken. In Zuid-Amerika heerst de streetfood cultuur ook enorm, maar veel gerechten worden van tevoren bereid, veelal in deeg verpakt. Vervolgens wordt dat op straat verkocht en dat is een stuk risicovoller.” Mede daarom is hij, net als de andere deelnemers en de crew, wel ziek geweest op reis. Maar, zo legt hij uit, dat komt ook gewoon doordat je op een ander continent zit, je niet overal kraanwater kunt drinken en ook het water in flesjes niet altijd even goed is. “Je hele systeem moet wennen aan zo’n omslag, en bovendien zit je niet in een resort waar een constante kwaliteit gegarandeerd wordt”. Daarnaast reisden de deelnemers natuurlijk met een beperkt budget, waardoor ze keuzes moesten maken in wat ze konden eten. “En goedkoop is niet per definitie het beste eten”, vertelt Howard lachend.

Potje pindakaas in de koffer?

Daar is Howard Komproe niet van. “Wanneer je ergens gaat kamperen kan het handig zijn om het een en ander mee te nemen, maar anders niet hoor.” En mee terug naar huis? “Ik heb wel eens een lekkere sambal meegenomen die ik in Azië in een restaurantje had gegeten. En uit Spanje neem ik soms een lekkere olijfolie mee”, vertelt de comedian. Maar dat zijn wel uitzonderingen, het lekkerst smaken de gerechten toch echt op reis. Net als die magische kippenpoot uit de race.

Howard Komproe

Foto’s: Jasper Suyk & IDTV

Lees ook: Pindakaas bewaren? Dat doe je al je hele leven verkeerd!

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!