Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Hugo Kennis

Race Across the World met Hugo Kennis

Advertentie

Zeventien landen doorkruisen in twee maanden tijd; het is al knap dat Hugo Kennis en Eva Cleven überhaupt de tijd vonden om te eten! Toch heeft Hugo met al zijn flitsbezoekjes een goed beeld van de eetculturen in Latijns-Amerika gekregen en is hij vastberaden terug te gaan.

Sterker nog: op het moment van bellen met Hugo Kennis staat hij net z’n koffer in te pakken. Een dag later stapt hij op het vliegtuig naar Mexico. Twee weken lang gaat hij zich onderdompelen in de Mexicaanse cultuur. Ditmaal mag hij wél het vliegtuig gebruiken, heeft hij beschikking over zijn mobiel en zijn geld en, nog belangrijker, hoeft hij geen rekening te houden met een tikkende klok. “Het was een waanzinnige reis, wie ziet er in twee maanden tijd nou zeventien landen? Maar het was ook intens; landen als Costa Rica, Nicaragua en Honduras zijn we in één dag doorheen gegaan. Dan heb je weinig tijd om écht iets van een land te zien of de cultuur te proeven.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tranquillo

Toch zijn er een paar landen die echt indruk hebben achtergelaten: “De overgang van Mexico naar Guatemala kan ik me nog goed herinneren. Dat was denk ik wel de grootste cultuurshock; alles maakte zoveel indruk. De mensen, de geuren, de muziek. Culinair gezien vond ik Peru en Argentinië het interessantst. Peru vanwege de fantastische ceviche die ze daar serveren. Zo anders dan in Nederland. Bij ons bestaat ceviche uit verse vis en limoensap, maar daar gebruiken ze zoveel meer citrussoorten. De smaken zijn er zoveel rijker.” In Argentinië verbleven Eva en Hugo het langst, het is ook een land van omvang. “De asado, de Argentijnse manier van barbecueën, vond ik waanzinnig. Het gaat er allemaal veel langzamer. Ze maken gebruik van verschillende houtsoorten, het vlees gaat schuin op het vuur waardoor het langzaam gaart. Alles heel tranquillo. Is de lunch niet om 12 uur klaar? Dan eet je toch een uur later? Ik vond dat een hele chille manier van leven. In Nederland leven we zó met de klok.”

Cavia op het menu

Als chef-kok kent Hugo Kennis natuurlijk veel internationale gerechten, maar zijn er ook dingen die hem tijdens zijn reis door Latijns-Amerika hebben verrast? “Ik heb in Argentinië ook cavia gegeten, dat vond ik wel een dingetje. Ik kijk as we speak uit op m’n tuin waar 11 cavia’s ronddartelen, haha. Maar als je daar lokaal en goedkoop wilt eten, dan ontkom je er eigenlijk niet aan. Wie ben ik dan om te zeggen ‘dat eet ik niet’? Bovendien heb je ook gewoon ook niet de luxe om voor een biefstuk of een geitenkaasje te kiezen. Vegans hebben het sowieso niet makkelijk in Latijns-Amerika, de vleescultuur is daar nog heel sterk. Mensen hebben daar hun eigen vee, waar ze zo goed en zo lang mogelijk voor zorgen als ze kunnen. Dat vee is hun inkomen en hun voedsel. Het is een hele korte keten.”

Hugo Kennis

Foto’s: Jasper Suyk & IDTV

Handje helpen

Ook op reis, zelfs met de tijdsdruk van het programma, kruipt het culinaire bloed waar het niet gaan kan. “Als het even kan, kook ik op reis graag mee met de lokale bevolking. In Guatemala liepen Eva en ik op een markt, waar ik een moeder zag staan die stond te koken met een baby op haar buik én een baby op haar rug. Ik ben naar haar toegelopen en heb in mijn steenkolen Spaans gevraagd of ik haar mocht helpen. Ik kreeg een ui toegeworpen om te snijden, zo van; bewijs eerst maar dat je koken kan. Uiteindelijk hebben we anderhalf uur samen staan koken. We konden niet met elkaar communiceren, maar we lieten de taal van eten spreken. Het was zó tof. Toen ik bij het afscheid geld wilde neerleggen was ze echt beledigd. Ik had haar tenslotte geholpen, dat was al genoeg.”

Chipotle

Het mooie van een flitsbezoek door zoveel landen, is dat je precies weet welke landen je wel en niet nog een keer wilt bezoeken. “Ik ga zeker nog een paar keer terug naar Latijns-Amerika, maar dan wel op mijn eigen tempo”, lacht Hugo. Te beginnen met Mexico. “Ik heb met m’n partner afgesproken dat we niet langer dan drie uur per etappe in de bus gaan zitten.” De tijd die ze overhouden, besteden ze graag aan het ontdekken van de eetcultuur. Ik verlang alweer terug naar de smaak van chipotle. Al smeer je dat op je boterham met kaas, je waant je direct in Mexico.”

Dat is ook meteen de tip van Hugo voor iedereen die deze zomer niet naar Mexico gaat, maar zich wel even op vakantie wil wanen. “Koop goede kwaliteit maïstaco’s, van die kleine geperste taco’s. Ga lekker los met de vulling en gril wat kip of oesterzwammen als je het vegetarisch wilt maken. Maak de taco af met wat goede chipotle, koriander en wat limoensap. Dat is gewoon 100 procent vakantie in Mexico op je bord, beloofd!”

> naar het recept: pulled mushroom taco’s

Foodie Friends Hanne pulled mushroom taco's

Lees ook: Dit zijn dé heetste Mexicaanse pepers en zo gebruik je ze in de keuken

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!