Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Restaurant de Centrale: van bouw tot bord V

Restaurant de Centrale: van bouw tot bord V

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wat komt er allemaal kijken bij de opzet van je eigen restaurant? Sjaak (29) bouwt aan zijn culinaire droom, restaurant De Centrale in Delft, en houdt je op de hoogte van de vorderingen.
Sjaakblog1
Hallo, ik ben Sjaak Borsboom; culinair avonturier en schrijver van het kookboek Gastrovan – Met je neus in de boter. Ik klus samen met Thijs (mijn broer) en Daan (mijn beste vriend) aan een monumentale vleeshal in het centrum van Delft. We maken een restaurant en een podium voor de ambachten uit de streek en cultuur.

Feestelijke opening

Samen met foodies had ik het idee om iedere twee weken iets te schrijven over mijn bevindingen rondom het bouwen en openen van een restaurant. Op 27 juni zijn we na twee proefdagen dan echt geopend. Afgelopen weken stond mijn wereld op zijn kop. Het is nogal wat, een restaurant openen. Zeker als je met een groot gedeelte van het team na de verbouwing ook weer op de keukenvloer moet verschijnen. Tot minuten voor de opening hebben we gerend. En wat een ontlading volgde!
27 juni, 8:00
Schoonmaken, poetsen, opruimen, koffie proeven, lampen installeren. Tot de laatste minuut evolueerde de zaal tot de prachttent die hij nu is. Ik mocht deze dag de keuken niet in. Arvin Stoel, chef en mijn broeder in de keuken, nam daar de touwtjes in handen. Ik had ruimte om in het restaurant de laatste dingen op z’n plek te zetten.
decentrale1a
27 juni , 17:45
Na een snelle douche kwam ik weer terug op De Centrale. Met bloemen, heel veel bloemen om mee te nemen als bedankje. We hebben zo veel hulp gehad van iedereen en alle kanten. Trots en gewassen stond ik voor het eerst in de zaak die nu de onze is. De vermoeidheid was groot, maar de emotie veegde er de vloer mee aan. Ik was ook dit keer niet in de keuken te vinden, maar stond in het restaurant om de gasten te ontvangen. Onze gasten! Vrienden, familie, leveranciers, nieuwsgierige oud-collega’s en onze helden van het feest: de bouwvakkers.
centrale3
27 juni, 20:00
Mijn moeder Josje sprak de menigte toe en de ruimte was te klein voor de mooie woorden. De zaal liet ze geëmotioneerd en uitbundig achter. Thijs – mijn broer, compagnon, en eersteklas topvent – bedankte vervolgens de wereld! Onze stoere bouwvakkers kwamen het podium op. Daar stonden we met zijn allen trots te zijn. Wat hebben we hard gewerkt.
centrale1
27 juni, 21:00
Terwijl de band Crappydog voor de feeststemming zorgde, sprak iedereen enthousiast over de verbouwing, de inrichting, de toekomst en over de transformatie van de zaal. Er kwamen steeds meer mensen binnen die de zaal nog kenden in zijn voormalige functie van discotheek. Met deze mensen hebben wij menigmaal op dezelfde vloer gefeest, tot we met geknepen oogjes door het ochtendlicht weer naar huis fietsten. En ook deze avond werd er weer gedanst, wat een heerlijke bende! De drumband Convoi Exeptional nam de straat voor het pand over. Het ritme deed ook het plein veranderen in een groot feest. Wij vieren de opening en worden welkom geheten door Delft, fantastisch!
centrale4
Naast een gigantisch feest was het ook een groot afscheid. De bouwende mensen: Saar, Leo, Jup, Joris, Ton, José, Anne, Koen, Jos, Hans, jullie zijn de bouwstenen van onze tent. Duizendmaal dank.
Ik was een half jaar bouwvakker, nu kan ik eindelijk de keuken in. Mij volledig focussen op goed en lekker eten uit de regio. Ik heb nog geen idee welke producten de streek ons precies gaat brengen, maar ik ben vol van vertrouwen dat we altijd genoeg lekkers kunnen vinden. We zullen groeien in ons restaurant, en langzaam vergroeien met de streek. Kijk in het septembernummer van foodies hoe dat eruitziet.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!