Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
rioja

Gespot: de wijnen van Rioja

In samenwerking met Rioja.
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Ook al ben je een beginnende wijndrinker en wals je voor de show of ben je inmiddels een culinair vinoloog in spe; iedereen kent wel een aantal druivensoorten bij naam. La Rioja is dan ook een bekende naam in het rijtje, maar wat drink je eigenlijk als je kiest voor een Rioja wijn en waar moet je op letten als je een fles koopt? We duiken het Spaanse wijngebied - de Rioja - in.

Rioja Oriental

Langs de oevers van de Ebro vind je de wijngaarden van Rioja, in het noorden van Spanje, ten zuidwesten van Pamplona. Met als bekendste zijrivier de Rio Oja, vandaar de naam: La Rioja. La Rioja is dus geen druivensoort, maar het meest tot de verbeelding sprekende Spaanse wijngebied, waar het zomers zinderende hitte en maar weinig neerslag kent. De Cantabrische bergen rondom het gebied houden de koele Atlantische wind af, waardoor de temperaturen flink op kunnen lopen in de zomerperiode in Rioja Oriental. Rioja Oriental? Ja, het Rioja gebied kent meerdere streken zoals de Rioja Oriental in het oosten, maar ook de Rioja Alta (zie de prachtige afbeeldingen), waar de wijnranken op een hoogte van 500-800 meter staan geplant langs de vochtige rivierbedding. Dit is de plek waar de meest verfijnde wijnen vandaan komen.

rioja

Rioja Alta, Urunuela

Tempranillo en zijn broertjes

La Rioja is dus geen druivensoort. De meest prominente druif in dit gebied is de tempranillo. Samen met zijn Spaanse soortgenoten garnacha, graciano en mazuelo verzorgen zij de rode wijnen. Want in Rioja vind je vooral rode wijn, maar een klein deel van dit gebied wordt gebruikt voor het maken van wit en rosé. Daarvoor gebruiken ze dan de viura druiven, die ook nog weleens willen verdwijnen in een flesje Cava.

rioja

Rioja Alta, Haro, vendimia

Rood

Laten we ons even focussen op rood: er zijn vier verschillende stijlen Rioja te koop: de Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Deze namen hebben allemaal iets te zeggen over het rijpingsproces van de druif.
Joven – de frisse fruitige wijnen die niet perse zijn gerijpt op fles of vat. De naam betekent jong, en dit is dus ook wel de jongste wijn van het gebied.
Crianza – deze wijnen zijn minimaal 6 maanden houtgerijpt en hebben nog een 24 maanden stilgelegen. Meer body dan een Joven dus.
Reserva – de Reserva heeft een minimale houtrijping van 12 maanden en is ongeveer 36 maanden onderweg naar het schap in de winkel.
Gran Reserva – 18 maanden houtgerijpt en 60 (ja, je leest het goed) maanden voordat jij hem met de kurkentrekker kan aanraken. Bovendien wordt de Gran Reserva alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren.

rioja

Rioja Alta, Brinas. Ebro

Veel leuker is het om deze filmpjes te kijken van de locals die werken, ontdekken, proeven, maken en experimenteren in het Spaanse wijngebied. Van vatenmaker tot wijnrankbouwer, deze Spanjaarden nemen je mee in het hart van Rioja!

Zin gekregen in een wijntje? Een Rioja wijn past goed bij een gerecht met lamsvlees of kalf, maar ook zeker bij een authentieke Italiaanse pizza of risotto. Ben jij gek op een Rioja wijn of intussen nieuwsgierig geworden? Probeer deze foodies recepten en schenk er voor jezelf en je vrienden een Rioja bij!

Risotto met peer en blauwschimmelkaas

rioja

Lamskoteletten met oregano en citroenpappardelle

rioja

Kalfsleverrolletjes met pancetta en rozemarijn

kalfsleverrolletjes met pancetta en rozemarijn

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!