Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Speakeasy's

Bovenop de trends: speakeasy’s

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Van cronut naar de suprême croissant: onze trendwatcher Marijn Reiff woont in New York en zit voor ons bovenop de trends. Deze keer vertelt ze over speakeasy’s.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Speakeasy: een verstopte cocktailbar

Een kapper, een snackbar en een koffietent in New York. Wat hebben ze gemeen met elkaar? Je loopt naar binnen met de illusie dat je je haar laat knippen, een smakelijke hotdog komt eten of een lekker bakkie koffie gaat drinken. En vaak blijft het niet eens bij een illusie, maar kun je deze dingen ook werkelijk kopen. Als je echter goed zoekt, zul je de gemene deler vanzelf vinden. Een verstopte deur, een trap ergens in de hoek of een gangetje dat leidt naar een ander kamertje. En dat is where the magic happens. Dan ontpopt zich de ware aard van het tentje; namelijk een verstopte cocktailbar, ofwel een speakeasy!

Speakeasy’s, zijn een aangenaam overblijfsel van de drooglegging die zich tussen 1920 en 1933 in Amerika voordoet, met als doel om criminaliteit te verlagen en de kwaliteit van leven te verhogen. Het serveren van drank was destijds illegaal en vandaar dat er barren achter hedendaagse zaken verstopt werden, zoals bijvoorbeeld een kapper of een koffietentje. De term speakeasy komt van de barmannen, die wilden dat je je bestelling easily (stilletjes) bestelde, zodat je niet de aandacht zou trekken van handhavers.

Trendy cocktails

Speakeasy’s staan niet alleen bekend om hun verstopte locaties maar ook om hun trendy cocktails. Een van de grootste trends van dit moment is de verwerking van hartige (umami) smaken in cocktails. Een bar genaamd Double Chicken Please (is dan wel geen speakeasy, maar verdient het wel om hier genoemd te worden) serveert cocktails als The Waldorf Salad, Cold Pizza en French Toast. Je moet ervan houden, maar het is wel weer eens wat anders.

Bij The Garret (spoiler alert) worden ook hartige smaken toegevoegd, door bijvoorbeeld smaken als sesam, tamarinde of zongedroogde tomaat in de cocktails te verwerken. Een gave techniek die hiervoor wordt gebruikt is fat-washing, waarmee je uit een olie de smaak en het vet kunt scheiden en zo in sterke drank kunt verwerken. Wanneer dit op een subtiele manier gedaan wordt, geeft dit naar mijn mening een fantastische smaaksensatie.

Om het helemaal af te maken zie je op dit moment ook veel dat cocktails opgespiced worden met allerlei verschillende soorten pepers (denk aan jalapeños, habaneros en ancho peppers).

Mijn favoriete speakeasy(‘s)

De speakeasy die onze ultieme favoriet is, is PDT (please don’t tell). Het is een cocktailbar dat zich in een hotdog barretje bevindt. In eerste instantie vermoed je niks – ik heb er nota bene eens nietsvermoedend een hotdog gehaald. Binnen staat een telefooncel, waar je in kunt stappen. Vervolgens bel je een nummer en word je binnengelaten.

Het leuke is dat je de hotdogs ook binnen kunt bestellen. De lekkerste hotdogs weten ze goed te combineren met vers gemixte drankjes. Ik had er een spicy cocktail (de mezcal mule) die perfect past bij de chili hotdog met jalapeños. Mijn man had hun signature cocktail, de Bacon-Infused Old Fashioned (gemaakt middels fat-washing), waarin de rokerige smaak van de bacon perfect samenkwam met de whiskey in de cocktail en goed smaakte bij de bacon-wrapped hotdog die hij ernaast at.

Cocktails speakeasy

Ook leuk is The Blind Barber en bevindt zich – je raad het al – achter een kapperszaak. De beveiliger die voor een deur achterin de kapperszaak staat geeft wellicht al weg dat je hier niet alleen je haren kan laten knippen, maar desalniettemin blijft de verwondering groot als je dan in de ruimte erachter een sfeervolle bar aantreft. De bar bevindt zich in East Village, waar ontelbare gezellige restaurantjes en barretjes zijn om een avondje uit compleet te maken. En heb je een knipbeurt nodig? Ga dan gerust even zitten voordat je je aan de cocktails waagt.

Wil je er nog een paar proberen? Zoek dan in West Village en Chelsea, onze favoriete wijken als het gaat om barretjes, restaurantjes en cafeetjes. Het leukste is om de speakeasy’s (met name hun ingang) zelf te ontdekken en daarom wil ik niet te veel prijsgeven. Wel hint ik je om op zoek te gaan naar een vestiging van de Five Guys met een sfeervol verlichte bovenverdieping (voor de oplettende lezer te vinden in dit artikel) en een minuscuul koffietentje op Ninth Avenue (hint: The Bathtub Gin)!

Five Guys

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!