Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
chocolade kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten

Vers van de pers: choconieuws van Verkade, wereldrecord borrelplank verbroken en meer!

Advertentie

Het nieuws in culiland stopt nooit. Van nieuwe producten in de supermarkt tot culinaire hotspots. Elke week zetten wij alles wat hip, hot & happening is op een rijtje. Pak er lekker een kopje koffie of thee bij en laat ons je bijpraten.

Verkade gaat Fairtrade

Ken je dat échte thuisgevoel? Daar hoort de romige smaak van Verkade chocolade natuurlijk bij. Maar een fijn thuisgevoel is helaas niet vanzelfsprekend voor cacaoboeren en hun gezinnen. Cacao komt van miljoenen kleinschalige boeren en veel van hen leven in extreme armoede en verdienen minder dan 1 euro per dag. Met onder andere kinderarbeid tot gevolg. Gelukkig is er goed nieuws vanaf het chocofront!

Fairtrade en Verkade hebben namelijk hun samenwerking hernieuwd en vanaf nu is alle cacao in Verkade chocoladerepen én koekjes Fairtrade. Dat betekend dat de cacaoboeren die zorgen voor de Verkade cacao vanaf nu een betere prijs krijgen voor hun cacao. Hierdoor verbeterd de levensstandaard van de cacaoboeren aanzienlijk. Niet alleen voor henzelf maar ook voor hun gezin. Wanneer de boeren beter betaald krijgen, kunnen de kinderen weer naar school en wordt hun huis echt een veilig thuis. En dat willen we natuurlijk allemaal. Samen kunnen we de chocowereld eerlijker maken, heel simpel door in het chocoladeschap te kiezen voor Fairtrade chocolade. Help jij mee? Een aanrader is de nieuwste smaak: hazelnoot-karamel. 

verkade fairtrade

Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Record: de langste borrelplank

Kan jij borrelplanken bouwen als de beste? Hoogstwaarschijnlijk wel. Want nergens borrelen wij zoals in Nederland. “Borrelen zoals wij dat kennen bestaat niet in het buitenland, dat is net zo Nederlands als het woord ‘gezellig’” zegt Susan Aretz. Met drie borrelboeken op haar naam heeft zij een reputatie hoog te houden als het gaat om goed en uitgebreid borrelen. Tijdens de feestelijke lancering van haar nieuwe boek Altijd Borreltijd maakte ze de reputatie van Borrelkoningin meer dan waar met een wereldrecord langste borrelplank. Nog niet eerder werden zoveel zelfgemaakte borrelhapjes op zo’n lange borrelplank gepresenteerd. Het record staat nu op 15 meter! Doe jij dat haar na?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Susan Aretz (@susanaretz)

Nationale Groente- en Fruitdag

Deze week zetten we met z’n allen groenten en fruit in het zonnetje, want aankomende vrijdag is het Nationale Groente- en Fruitdag. Want Nederland heeft een heleboel heerlijke groenten en fruit van eigen bodem waar we met zijn alleen veel te weinig van genieten. De gemiddelde consumptie van groenten en fruit blijft vaak ver onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 200 gram fruit en 250 gram groenten. En dat is zonde, want groente en fruit is niet alleen lekker maar natuurlijk ook hartstikke gezond. Benieuwd wat op dit moment in het seizoen is? Check dan ons lijstje met de seizoensgroenten en -fruit in oktober.

sanne seizoen

Première The Future of Food

Aankomende zondag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een initiatief van de Verenigde Naties waarop wereldwijd aandacht is voor wereldwijde honger en voedselonzekerheid. Want steeds meer mensen hebben wereldwijd te kampen met voedseltekorten en een slechte toegang tot voldoende voedzaam eten. Het lijkt misschien een ver-van-ons-bed-show maar juist voor foodies is dit probleem natuurlijk hartstikke relevant. Daarom worden bij de World Food Day Show in Pakhuis de Zwijger op maandag 17 oktober de meest uiteenlopende manieren waarop lokale voedselsystemen oplossingen kunnen bieden onderzocht. Aan de hand van een film The Future of Food geven Hidde Boersma en Joris Lohman een inkijk hoe dit probleem zich wereldwijd verhoud. De zoektocht brengt hen via de akkers van Flevoland naar de kassen in Wageningen, en uiteindelijk naar het platteland van Ghana. Wil jij weten of ze antwoorden op het probleem kunnen vinden? Reserveer dan een gratis ticket bij Pakhuis de Zwijger

Future of food

Lees ook: Lekker bingewatchen! 3x foodseries op Netflix

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!