Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
duurste stamppot ter wereld

Vers van de pers: de duurste stamppot ter wereld, bierkalender en meer!

Advertentie

Het nieuws in culiland stopt nooit. Van nieuwe producten in de supermarkt tot culinaire hotspots. Elke week zetten wij alles wat hip, hot & happening is op een rijtje. Pak er lekker een kopje koffie of thee bij en laat ons je bijpraten.

Bling bubbles

Bij de feestmaand horen fonkelende glazen, rijkgevulde tafels (met de duurste stamppot erop bijvoorbeeld) en bubbels. Maar vergeet deze feestdagen de klassieke champagne en cava, wij hebben een nieuw sprankelend drankje ontdekt: BATU GOLD RUSH. Dit is een 24-karaats suikervrije 30-dagen-lang gefermenteerde kombucha van Japanse sencha, Indiase first flush darjeeling, Frans eikenhout met sinaasappel en puur bladgoud. Geïnspireerd door de goudkoorts in de 19e eeuw, besloot BATU om GOLD RUSH te maken, met chique ingrediënten in een strakke champagnefles. De basiskombucha is eerst vermengd met first flush darjeeling, een kostbare witte, zachte thee van de eerste jonge blaadjes van het seizoen. Voor vanilletonen en een fijne prik, heeft het daarna nog dertig dagen liggen rijpen, op medium toasted Frans eikenhout en sinaasappelolie. Tot slot zijn de flessen afgevuld met flinterdun 24-karaats bladgoud. Met de hand. Gelukkig waren het maar 500 flessen. Wil jij er eentje bemachtigen? Ga dan snel naar de website van BATU.

Batu GOLD RUSH avontuur

Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

The Greanery dining experience keert terug naar Westergasterrein

Van 24 november tot en met 24 december 2022 strijkt The Greanery neer in het indrukwekkende Transformatorhuis in Amsterdam met een uitzonderlijke december-special. Na twee jaar waarbij alles werd opgebouwd en toch niet doorging, is dit jaar het historische pand op het Westergasterrein het decor van een 360° dining experience waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

In ’s werelds eerste volledig door groene elektriciteit opgeladen dining experience worden futuristische thema’s en elementen gebruikt om bezoekers te inspireren om zelf ook duurzame stappen te maken. De totaalervaring die The Greanery biedt laat zien dat er op dit gebied heel veel mogelijk is zonder aan luxe en comfort in te boeten. Met elke geserveerde gang verandert de complete look and feel van het Transformatorhuis. Door middel van 360° videomapping, muziek, licht, technologie, acts en entertainment wordt een geweldige totaalervaring gerealiseerd, zodat bij elke gang de perfecte vibe ontstaat. Het is voor het restaurant niet alleen belangrijk om groene energie te gebruiken, door de technologie en een op maat gemaakt stroomplan streven zij ernaar energie uiteindelijk weer terug te geven aan het net.

The Greanery blijft ook de komende jaren evolueren en zet de ervaringen van dit jaar in om in 2023 nog meer circulair te kunnen zijn. Het geserveerde voedsel komt niet uit de grote voedselketen, maar is lokaal geproduceerd en waar mogelijk emissievrij en zonder restafval. Het aanscherpen hiervan bepaalt de koers voor de toekomst, waarin buiten de grote voedselketen, energieregeneratief en zonder afval wordt gewerkt.

Reserveren kan via de website van The Greanery.

The Greanery

Foto: Kirsten van Santen

De Bierkalender

Ben jij al aan het aftellen naar kerst? Maak het dan extra leuk voor jezelf en bekijk dagelijks de nieuwe 24-delige hilarische studioshow ‘De Bierkalender: Aftellen naar kerst’. In dit nieuwe programma dat te zien is op Viaplay gaan cabaretiers Klaas van der Eerden, Horace Cohen en bierexpert Patrick Stoof op zoek naar het ideale biertje voor kerst. De heren testen in elke aflevering een ander speciaal biertje om zo hun favoriet te ontdekken. In de sfeervolle kerststudio verwelkomen zij hun gasten als Kluun, Orgel Joke, Margôt Ros en zelfs Sinterklaas. Tijdens de lekkernijen die tussendoor worden genuttigd en worden bereid door Celebrity MasterChef deelneemster Louise Schiffmacher, genieten ze van kerstliedjes van de liveband en delen ze hun grappigste kerstanekdotes. Een uitdagende zoektocht van onze bierliefhebbers, om de kijker mee te nemen naar een gezellige kerst. Proost jij met de mannen van de Bierkalender mee?

Bierkalender

Duurste stamppot ter wereld

In het restaurant Slagerij de Beurs is voor één avond de duurste stamppot ter wereld te verkrijgen. Het nuchtere, soms wat bescheiden gerecht werd door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie, die speciaal hiervoor samenwerkten, in een internationaal en extravagant jasje gestoken. Met exclusieve ingrediënten als truffel en kreeft wordt de oer-Hollandse pot tot een heel nieuw niveau getild. Voor het bedrag van € 1200,- voor vier tot vijf personen staat de stamppot in pie-vorm op exclusief 30 november op de kaart.

De duurste stamppot, hoe maak je die? We vroegen het chefs Samuel Levie en Timo de Beurs. “Voor de duurste stamppot denken wij aan een stamppot-pie van aardappel, boerenkool, truffel, boter en kreeft. Allemaal lekker bij elkaar, dus dat moet wel een retegoede pie worden!.” Met de huidige truffelprijzen was het overigens niet moeilijk om een dure stamppot-pie te maken. Voor deze pie voor 4 personen kosten alleen de ingrediënten al € 500,-. Hij zou op de kaart van het restaurant verkocht moeten worden voor €1200,-. Of hij lekker is? Wat denk je zelf!

Kan jij er woensdag niet bij zijn? Geen probleem! Je kunt de duurste stamppot ter wereld ook thuis maken. Check het onderstaande recept maar! Met deze duurste stamppot ter wereld kun jij tijdens de feestdagen vrienden en familie verrassen. Maar mocht je dit recept toch té uitdagend (en té duur) vinden, bekijk dan ook eens deze drie budget-varianten: boerenkoolstamppot met kipballen, stamppot met gerookte forel of vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes.

> naar het recept: de duurste stamppot ter wereld

duurste stamppot ter wereld

De ideale kerstsnack: ijsjes met Baileys

De dagen worden weer korter en kouder en helaas hebben we de zomer achter ons moeten laten. Daarmee is het ijsjes seizoen voorbij… of toch niet! LiQ heeft alvast onze kerstwensen goed begrepen en brengen de LiQ x Baileys ijspralines op de markt. Dit is een hapklaar romig vanille-ijs met Baileys, omhuld in Belgische melkchocolade en met een Irish Cream-hart. Doordat je de ijspralines in één hap eet, zijn ze tijdens de feestdagen perfect te serveren als snack. Bij de koffie, als dessert of gewoon zo als klein geluksmomentje. Kun je niet wachten tot kerst? Haal dan gelijk een doosje in huis. Je vind de ijspralines in het vriesvak van Coop Supermarkten.

LiQ x Baileys Ice Pralines 1

Lees ook: 5x bakken met Baileys 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!