Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Mezzogiorno

Lekker bezig: Italiaanse delicatessenzaak Mezzogiorno

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met Eric en Linda, eigenaren van de online Italiaanse delicatessenzaak Mezzogiorno.

Versgeperste olijfolie, handgemaakte pasta en unieke wijnen van inheemse druiven; waar vind je dat nog? In de laars van Italië. In deze zonovergoten streek is haast niks belangrijker dan goed eten. De Zuid-Italianen laten graag iedereen weten dat hun producten de beste zijn en wie hier weleens op vakantie is geweest, weet dat ze gelijk hebben. Maar wie in Nederland nogmaals een soortgelijke culinaire ervaring wil, komt vaak bedrogen uit.

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Anders dan op vakantie

Want thuis smaakt het alles toch altijd net anders dan op vakantie. Dat komt niet alleen doordat je de zon op je bol mist en wijn simpelweg altijd beter smaakt wanneer je daarna nog een duik in het zwembad kan nemen. Maar ook doordat de Italiaanse delicatessen die je op eigen bodem koopt, daadwerkelijk anders zijn dan op vakantie. Onder andere doordat producten die je dichtbij de bron koopt aan andere kwaliteitseisen voldoen dan wanneer je ze importeert. Maar ook doordat veel lokale producten hun weg naar het buitenland niet weten te vinden. Dat maakt dat heel veel delicatessen op vakantie toch echt anders smaken dan thuis en dat is natuurlijk eeuwig zonde.

Lokale lekkernijen

Dus is daar geen oplossing voor? Moet je echt perse naar Italië afreizen om de lokale lekkernijen te kunnen proeven zoals ze bedoeld zijn? Tijdens hun reis door de laars hield dit vraagstuk Eric Vroon en Linda Birken bezig. Wat een moment had moeten zijn om af te schakelen van hun drukke bestaan, werd het tegenovergestelde. Want onbedoeld mondde de wens van deze lekkerbekken uit tot een businessplan en de vakantie markeert de start van hun eigen online delicatessenzaak Mezzogiorno.

Rechtstreeks van de boer

Het concept van Mezzogiorno is simpel: op de website kun je rechtstreeks lokaal geproduceerde producten bij de kleine Italiaanse boer kopen, zonder tussenkomst van dure importeurs, exporteurs, groothandels of winkels. Eric legt uit: “Doordat wij zelf bij de kleine familiebedrijven over de vloer komen, kunnen we andere tussenpersonen (en de bijbehorende kosten) uit de keten snijden. Hierdoor kunnen we lokale delicatessen aanbieden voor een eerlijke prijs.”

Hij vertelt: “Tijdens onze reizen door Zuid-Italië selecteren we de juiste producten en leggen we de contacten hiervoor. Dat is een fantastische klus want iedereen is hier zo trots op zijn product, dat kennen wij in Nederland haast niet. Je hoeft maar een café in te lopen en te vragen waar in de buurt de beste olijven worden verkocht en iedereen geeft raadt. Omdat we onderhand een beetje Italiaans spreken, komen we zo op de meest unieke plekken waar we de mooiste producten ontdekken om te verkopen via onze online delicatessenzaak.”

Mezzogiorno

Kwestie van geduld

Wanneer jij zo’n delicatesse in huis wilt hebben, moet je alleen soms wel wat geduld hebben. Bij een aankoop op de website van Mezzogiorno ontvang je namelijk niet het product de volgende dag in huis maar reserveer je een plek op de pallet van de Italiaanse boer. Zodra deze pallet volledig gevuld is, wordt deze vanuit Zuid-Italië naar Nederland gebracht, waar Linda en Eric vervolgens zorgen dat alle bestellingen thuis worden afgeleverd. Een slim systeem waarbij zowel de boeren als klanten gebaat zijn. Want door alle producten op een pallet samen als een groep te kopen, kunnen deze delicatessen voor een gunstige prijs worden verstuurd, zonder voorraden of verspilling.

Eerlijk voor iedereen

Volgens Linda is dit het eerlijkst voor iedereen. Ze legt uit: “Door producten per pallet af te nemen, verzekeren we de boeren van inkomsten zonder ze te binden aan onmogelijke contracten. De Italiaanse boeren bij wie wij op bezoek zijn geweest geven namelijk allemaal aan dat ze niet vast willen zitten aan lastige prijsafspraken. Want als de oogst volgend jaar slecht is, weten ze niet of ze kunnen leveren en komen ze in de knoei. Met dit flexibele systeem hebben ze altijd de optie om hun producten te verkopen maar zitten ze nergens aan vast. Dat werkt voor hun veel beter.”

Volgens Linda hebben de klanten het voordeel dat ze weten dat de boer een eerlijke prijs voor de producten krijgt en dat ze bij ons producten kunnen kopen die ze anders alleen op vakantie kunnen halen. Ze legt uit: “De boerderijen die wij bezoeken zijn namelijk vaak zo kleinschalig dat ze alleen maar voor de omliggende regio produceren. Deze ambachtelijke familiebedrijven maken unieke producten die bij ons thuis niet te verkrijgen zijn, zoals bijvoorbeeld bepaalde wijnsoorten. Tegenwoordig moet alles maar snel, maar voor sommige producten geldt die mentaliteit niet”.

mezzogiorno

Tegenbeweging

Eric vult aan: “Wij willen eigenlijk een tegenbeweging zijn voor al die flitsbezorgers die je nu zo veel ziet. Waarom zou je altijd alles gelijk maar moeten hebben? Ik snap dat je altijd een goede fles wijn in huis wil, maar als je het een beetje slim plant, kan dat via onze service ook. Je weet dan alleen ook dat je er een eerlijke prijs voor hebt betaalt, het ambachtelijk (en vaak biologisch) is geproduceerd en relatief energiezuinig is verzonden.”

Mezzogiorno: levensfilosofie

Eric en Linda omschrijven de naam Mezzogiorno als de levensfilosofie van de Zuid-Italiaan. Letterlijk vertaald betekent het: ‘het midden van de dag’ en refereert naar het moment dat families samen komen om te lunchen, de zon op zijn hoogst staat en de wereld op zijn warmst en mooist is. Wanneer kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, waar het leven op een langzame maar bewuste manier verloopt en waar oorsprong en familie en échte connecties centraal staan.

Ze vertellen: “Wij zijn niet alleen verliefd geworden op dit prachtige gedeelte van Italië, maar vooral op de mensen en hun manier van leven. De Zuid-Italianen vragen niet veel, maar hechten veel waarde aan bepaalde principes, zoals de juiste kwaliteit van voedsel. In een wereld waarin alles altijd maar sneller moet, is dat een verademing. Het Zuid-Italiaanse aanbod is het wachten méér dan waard!”

Ben jij benieuwd naar de online delicatessenzaak? Ga dan naar de website van Mezzogiorno en ontdek de producten en achtergrondverhalen van de lokale boeren uit de laars.

Mezzogiorno

Lees ook: Deze producten wil je op vakantie meenemen uit de Italiaanse supermarkt

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!