Advertentie
Over de auteur
Het megatalent van Aniek Keijsers – ze bedacht, maakte en fotografeerde alle recepten zelf – staat haaks op haar postuur. Klein en smal van stuk, niet wat je verwacht van iemand die sinds juli 2018 vier dagen in de week ijs heeft gegeten. Aniek: “Ik werk drie dagen in de week als anesthesist in het ziekenhuis, de overige vier dagen besteedde ik de afgelopen driekwart jaar aan het maken van ijs. Ik heb alles zelf geproefd, maar niet helemaal opgegeten hoor. Ik woon in een hele leuke buurt waar mijn ijsexperimenten gretig aftrek vonden.”
Dromen over ijs
Haar ijsmachine draaide bijna dag en nacht om alle recepten te testen. Zelfs als Aniek niet fysiek bezig was met haar ijs, droomde ze wel over ijs. “Tot diep in de nacht heb ik recepten bedacht en getest. Soms werd ik ‘s nachts wakker met een idee, wat vaak de beste ideeën bleken te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat granaatappel en prosecco een perfecte match zijn? Of dat donker bier met chocolade erg lekker is?” Haar creativiteit leverde een boek op dat buiten de gebaande paden gaat. “Ik wilde wittechocoladeijs maken, maar niet zomaar wittechocoladeijs. Zodra ik op mijn uiteindelijke idee kwam, wist ik dat ik op iets unieks was gestuit: ijs van gekaramelliseerde witte chocolade. Het beste van twee werelden: karamel en chocolade.”
Een compleet boek
Aniek wilde met IJs & Co een compleet ijsboek maken. Zo laat ze niet alleen geen enkele ijssoort onbesproken, ze maakt ook alle ijs-extra’s zelf. “Ik heb een grote passie voor zoetigheid en maak sinds een paar jaar bakrecepten voor mijn blog flourgirl.nl. Bij een ijsboek hoorde voor mij ook een hoofdstuk met recepten voor wafels en hoorntjes. Maar ook chocolatechipcookies, bubbelwafels en churrosbowls. Dat stukje bakken maakt het ijsboek nóg persoonlijker.”
Zonder ijsmachine
“Alle recepten kun je maken zonder ijsmachine, maar ook met. Of zo’n machine de investering waard is? Wat mij betreft wel! Als je eenmaal zelfgemaakt ijs hebt gegeten, dan wil je niet meer anders.” Tijd om daar zelf achter te komen met de recepten uit IJs & Co.
Boek: IJs & Co | Auteur: Aniek Keijsers | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | Prijs: 20,95 euro.
Kans maken op een exemplaar van IJs & Co? Vul dit formulier in:
Deze winactie is voorbij.
Onze tips
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.