Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
World Food Day Film Festival

GEWONNEN: 3x tickets voor het World Food Day Film Festival

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag: de dag waarop er op initiatief van de Verenigde Naties aandacht gevraagd wordt voor wereldwijde voedselvraagstukken. Voldoende, gezond en duurzaam voedsel moet voor iedereen ter wereld beschikbaar zijn. Om deze thema’s voor het voetlicht te brengen, organiseert Food Cabinet in samenwerking met Oxfam Novib en De Schuur op 16 oktober in Haarlem het allereerste World Food Day Film Festival. Vier food films met een stevige bite en een belangrijke boodschap worden getoond op het witte doek.

World Food Day Film Festival

Wat kan je zelf doen om bij te dragen aan een duurzaam en gezond voedselsysteem? In het festivalprogramma staat de relatie centraal tussen het eten op je bord en de wereld om ons heen. Naast films biedt het festival inhoudelijke verdieping. Dat gebeurt onder meer in de vorm van Q&A’s met de makers van de films en een discussie over de toekomst van kweekvlees. Ook vindt er een Farm to Fork debat plaats. Dit debat gaat over de rol van Europa in het verkleinen van onze voedsel foodprint. De Oxfam Novib foto expositie ‘There is no Planet B, but there is Planet Better’ is ook te bewonderen. Het festival wordt afgesloten met een pittige Food Quiz onder leiding van comedian Howard Komproe.

World Food Day Film Festival

Rijk gevuld programma

Het aanbod aan films is voor iedereen die iets heeft met eten en wil bijdragen aan een betere wereld zonder honger.

  • The Taste of Desire: deze documentaire van Willemiek Kluijfhout toont een reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester.
  • The Ants & the Grasshopper: in deze film van Raj Patel reist de vastberaden Anita Chitaya, de leider in een Malawisch dorp, de wereld over om te strijden tegen klimaatverandering.
  • A Taste of Sky: documentairemaker Michael Lei vertelt over een baanbrekende kookschool in Bolivia en de bindende kracht van voedsel.
  • Meat the Future: een urgente documentaire van Liz Marshall over kweekvlees, een revolutie in onze voedselproductie.

World Food Day Film Festival

De organisatoren aan het woord

Sebastiaan Aalst, strategisch directeur van Food Cabinet:

“Wij staan bij Food Cabinet voor een voedselsysteem met toekomst. Het mooie aan een filmfestival is dat we niet één lens hoeven te kiezen om naar de wereld te kijken. Zo kijken we tijdens het World Food Day Festival door de ogen van boeren, wetenschappers, chefs en klimaatactivisten. We kijken naar de vraag hoe we kunnen zorgen voor voldoende, betaalbaar, bereikbaar, duurzaam en gezond voedsel wereldwijd.”

Steven Strik, assistent film en filmspecials de Schuur: 

“We kijken bij de Schuur enorm uit naar de bijzondere Food Day van 16 Oktober. De veelzijdige en vernieuwende programmering past enorm in onze ambitie om meer te zijn dan alleen een filmhuis. Daarnaast onderstreept het ook onze zichtbaarheid in Haarlem op externe locaties. Bovendien; de combinatie food en film is er natuurlijk een om van te smullen.”

Michiel Servaes, Algemeen Directeur Oxfam Novib:

“We leven in een wereld waarin extreme ongelijkheid steeds meer toeneemt, waar toegang tot voldoende en kwalitatief goed eten voor velen niet vanzelfsprekend is. Extreem weer en mislukte oogsten zullen als gevolg van klimaatverandering alleen maar verergeren. Met honger tot gevolg. Het World Food Day Festival informeert, inspireert en biedt een podium aan en een gesprek over hoe we de systemen die honger en ongelijkheid in stand houden kunnen veranderen. Kom naar het festival en laat je onderdompelen en schuif aan bij het programma eromheen.”

Winactie

Samen met het World Food Day Film Festival hebben we een mooie winactie! Maak nu kans op 3x 2 tickets voor een film naar keuze, toegang tot het Farm to Fork debat én tot de quiz onder leiding van Howard Komproe. Je hoeft alleen maar onderstaand formulier in te vullen en je doet automatisch mee.

(winactie gesloten)

De winactie loopt tot 13 oktober, winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de winactie wordt niet gecorrespondeerd.

World Food Day Film Festival: informatie & tickets

Tickets zijn verkrijgbaar via: https://www.schuur.nl/world-food-day-film-festival

Meer info over het festival en het programma: https://wereldvoedseldag.com/

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!