Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
bagels

Bagels

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 3 uur en 20 minuten wachttijdca. 3 u. en 20 min. wachttijd

In Amerika, en dan vooral New York, kun je niet om ze heen: bagels. Je kunt variëren met allerlei smaken: knoflook, kaneel en rozijnen, chocolade en nog heel veel meer.

Lees verder onder de advertentie

Aantal bagels
8

Ingrediënten

In Amerika, en dan vooral New York, kun je niet om ze heen: bagels. Je kunt variëren met allerlei smaken: knoflook, kaneel en rozijnen, chocolade en nog heel veel meer.

Bereiding

  1. Meng de gist met 1 el suiker en 100 ml lauwwarm water. Laat het gistmengsel een paar minuten staan.

  2. Voeg het zout, 200 ml lauwwarm water en de helft van de bloem toe en meng. Voeg geleidelijk meer bloem toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.

  3. Laat het deeg afgedekt, minimaal 1,5 uur (langer is geen probleem), op een tochtvrije plaats rijzen. Als de oven niet aanstaat is dit een handige plek om het deeg te laten rijzen.

  4. Maak van het deeg een lange rol. Verdeel de rol in 8-10 stukken. Nu kun je op twee manieren bagelvormen maken.

  5. Eerste manier: Vorm balletjes van het deeg, plet ze en steek met de achterkant van een houten lepel een gat in het midden. Maak het gat wat groter door de bagel rond je duim te draaien. Tweede manier: Vorm rolletjes van het deeg en druk de uiteinden samen. Laat de bagels afgedekt minimaal 1,5 uur rijzen.

  6. Breng in een grote pan ruim water aan de kook, voeg 2 el suiker toe. Verwarm wanneer het water kookt de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4).

  7. Kook de bagels 1-2 minuten in het water, keer ze regelmatig om. Laat de bagels uitlekken op een rooster.

  8. Als je de broodjes met sesamzaadjes wil besprenkelen moet je een ei loskloppen met wat water en dit over de bagels smeren. Sprenkel de zaadjes over de bagels en klop met een theelepel de zaadjes wat in de bagels. Als je ze niet wil besprenkelen met sesamzaadjes kan je deze stap overslaan.

  9. Bedek een ovenrooster met bakpapier en leg de bagels erop. Laat voldoende ruimte tussen de bagels.

  10. Bak de bagels 15-20 minuten in de oven. Laat afkoelen. Vers zijn de bagels het lekkerst, maar je kunt ze ook invriezen.

Met kaneel?
Vervang 1 tl zout voor 1 el suiker en voeg 1-2 el kaneel toe.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)