Bagels
Gemiddeld
Advertentie
Bereiding
1. Meng de gist met 1 el suiker en 100 ml lauwwarm water. Laat het gistmengsel een paar minuten staan. Voeg het zout, 200 ml lauwwarm water en de helft van de bloem toe en meng. Voeg geleidelijk meer bloem toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt, minimaal anderhalf uur maar langer is geen probleem, op een tochtvrije plaats rijzen (ik vind zelf altijd de oven, terwijl hij uitstaat, een handige plek).
2. Maak van het deeg een lange rol. Verdeel de rol in 8-10 stukken. Nu kun je op twee manieren bagelvormen maken. Eerste manier: Vorm balletjes van het deeg, plet ze en steek met de achterkant van een houten lepel een gat in het midden. Maak het gat wat groter door de bagel rond je duim te draaien. Tweede manier: Vorm rolletjes van het deeg en druk de uiteinden samen. Ik vind persoonlijk de laatste manier fijner, maar dit was in het begin wat moeilijker. Laat de bagels afgedekt minimaal anderhalf uur rijzen.
3. Breng in een grote pan ruim water aan de kook, voeg 2 el suiker toe. Verwarm wanneer het water kookt de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4). Kook de bagels 1-2 minuten in het water, keer ze regelmatig om. Laat de bagels uitlekken op een rooster.
4. De bagels hoeven niet ingesmeerd te worden met ei, door de suiker in het water hebben ze al een beschermend laagje gekregen. Toch kan het wel handig zijn als je de broodjes met bijvoorbeeld sesamzaadjes wil besprenkelen. Klop in dat geval een ei los met wat water en besmeer de bagels ermee. Sprenkel de zaadjes over de bagels en klop met een theelepel de zaadjes wat in de bagels.
5. Bedek een ovenrooster met bakpapier en leg de bagels erop. Laat voldoende ruimte tussen de bagels. Bak de bagels 15-20 minuten in de oven. Laat afkoelen. Ik vries de bagels in porties in, maar vers zijn ze het lekkerst.