
Hoe stel je een echt goede borrelplank samen? En welke hapjes mogen hier niet ontbreken? Deze tips zorgen ervoor dat je de beste borrelplank kan maken!
Lees verder na de advertentie
Borrelplank maken
Of je nu je verjaardag viert, een gezellige avond met vrienden hebt of gewoon omdat het weekend is: een borrelplank maken is altijd een goed idee. Wat denk je bijvoorbeeld van deze recepten voor een heerlijke borrel?

Borrelplank met brie
Deze borrelplank is ook lekker met camembert. Steek er voordat je de kaas in de oven doet wat tijm en knoflook in.

Gezonde borrelplank met groenten
Wie zegt dat een borrel niet gezond kan zijn? Deze borrelplank mag je elke dag wel maken!

Heel-veel-kaas-plank
Als er iets niet mag ontbreken tijdens een borrel, is het wat ons betreft wel kaas. Deze plank zorgt ervoor dat je elke kaas wel in huis hebt voor een uitgebreide plank.

Vegetarische borrelpank
Het weekend op een goeie manier inluiden? Dat moet wel lukken met dit heerlijke vegetarische borrelplankrecept!
Tips voor een borrelplank maken
Je kunt natuurlijk gewoon de recepten stap-voor-stap volgen, maar het is nóg leuker om je eigen borrelplank samen te stellen. Zo kun jij je favoriete borrelhapjes uitkiezen en het geheel naar eigen smaak maken. Vind je het lastig om een borrelplank te maken? Check de onderstaande tips dan snel!
Tip 1: voorbereiding voor de borrelplank
Het mooie aan een borrelplank is dat je er altijd van alles op kunt leggen. Maar voordat je gaat beginnen met de borrelplank, is het wel slim om de dieetwensen van je gasten te inventariseren. Houdt je opa niet van kaas en eet je tante geen vlees? Zorg ervoor dat je dan ook wat anders in huis haalt. Bovendien geeft de inventarisatie je ook een goede indicatie van de hoeveelheid die je in huis moet halen.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Tip 2: maak een mooie mix
Nu je weet wat de wensen van je gasten zijn, is het tijd voor ons favoriete deel: bepalen welke borrelhapjes je op de borrelplank gaat serveren! Het leukste is het om te kiezen voor een breed scala aan lekkere bites: een beetje vlees, een beetje vis, een beetje vega(n). Misschien kies je er zelfs voor om te werken met gangen: eerst een borrelplank met koude gerechten, gevolgd door een versie met allemaal warme hapjes en eventueel als afsluiter nog zoete lekkernijen.
Communiceer dit wel van tevoren; het zou jammer zijn als sommige gasten zich al helemaal vol eten bij de eerste ronde. Een ander idee is om te werken met een thema. Maak bijvoorbeeld uitsluitend Hollandse, Franse of Mexicaanse gerechtjes voor op de borrelplank.
Tip 3: presenteer alles op de juiste plek
De presentatie is belangrijk bij het maken van een borrelplank. Maar hoe pak je dat nou goed aan? Je kunt het beste beginnen met de gerechten die je in schaaltjes hebt gedaan. Zet deze op de juiste positie en leg vervolgens de ‘losse’ lekkernijen eromheen, zoals bijvoorbeeld de kaas, noten, olijven en vleeswaren. Sausjes en smeersels hoeven niet per se op de borrelplank, maar kunnen ook gewoon op tafel gezet worden.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Borrelplank hapjes maken
Vind je het lastig om te bedenken wat lekkere borrelplank hapjes zijn? Logisch, de keuze is enorm! Hieronder vind je een overzicht waar je vast wat inspiratie uit kunt halen. Laat het mixen & matchen maar beginnen, eet smakelijk!
Koude borrelplank hapjes:
- Toast/crackertjes
- Brood: het lekkerste brood bak je zelf of haal je vers bij de bakker. Ga bijvoorbeeld voor stokbrood, Turks brood, foccacia, desembrood, breekbrood of platbrood.
- Kaas: jong, oud, belegen, brie, kruidenkaas, schimmelkaas: de mogelijkheden zijn eindeloos. Kaas is de baas. Snijd de kaas in kleine plakjes of blokjes voor het mooiste effect.
- Vleeswaren: maak een selectie van lekkere vleeswaren. Bijvoorbeeld salami, chorizo, fuet, grillworst en rauwe ham. Let erop dat je de stukjes niet te groot snijdt.
- Olijven
- Augurken
- Rauwkost en groenten: bijvoorbeeld cherrytomaat, wortel, paprika, radijs en komkommer.
- Hummus: hiermee kun je eindeloos variëren!
- Fruit: druiven doen het altijd erg goed op een borrelplank!
- Wraps: bijvoorbeeld wraps met zalm en roomkaas, kip en avocado, carpaccio of caprese. Snijd de wraps na het beleggen in kleine stukjes en steek er een satéprikker in. Aanvallen maar!
- Bruschetta: kies voor de klassieke bruschetta met tomaat of ga juist voor een versie met tuinbonen en geitenkaas of met asperges en pecorino. Serveer er zoveel als jij lekker vindt!
- Spiesjes: bijvoorbeeld caprese met tomaat en mozzarella of deze met gemarineerde courgette en tomaat.
- Crostini
- Kaasstengels
- Noten: ongebrande noten of een klassieke borrelmix doen het vaak goed, maar ook pittige ketjangpinda’s of pistachenoten zijn vaak geliefd!
- Zoete pepers gevuld met roomkaas
- Dadels omwikkeld met spek (en geitenkaas)
- Gevulde eieren
- Shortbreadcrackers met Grana Padano
- Chips: doe hier niet teveel van, dat is zonde van de andere lekkere hapjes! Wel ideaal voor bij de gaucamole natuurlijk.

Warme borrelplank hapjes:
- Flammkuchen: bijvoorbeeld deze heerlijke recepten. Snijd dit hapje klein voor je hem serveert.
- Bitterballen: vega, rundvlees of vis?
- Mini loempia’s
- Gyoza’s of dumplings
- Uienringen
- Tex-Mex toast
- Parmezaankoekjes met kummel
- Kippenvleugels: bijvoorbeeld sweet & spicy, piri piri of Jamaican chicken wings.
- Mozzarellasticks
- Gefrituurde garnalen: al dan niet op een stokbroodje.
- Nacho’s uit de oven: lekker vega, met kip of juist met gehakt.
- Inktvisringen (calamaris)
- Spareribs: snijd de spareribs na bereiding in kleine stukjes.
- Gehaktballetjes
- Gegrilde groenten: denk bijvoorbeeld aan paprika, aubergine en courgette.
- Champignons in bierbeslag
- Biefstukpuntjes
- Gegrilde spiesjes: bijvoorbeeld met vijgen, tempeh, halloumi, groenten, kip of vis. Maak ze in kleine porties, zodat het makkelijker eten is.
Dips, smeersels & sausjes:
Brood is wat ons betreft ook een belangrijk onderdeel van de borrelplank. En daar horen natuurlijk heerlijke dips, smeersels en sausjes bij:
- Aioli
- Hummus
- Pesto
- Roomkaas
- Guacamole
- Satésaus
- Rillette van gerookte zalm
- Muhammara
- Tapenade: bijvoorbeeld deze doperwtentapenade.
- Chimmichurri
- Chilisaus
- Knoflooksaus
- Baba ganoush
- Tzatziki
- Paprikadip
- Mascarpone met chilisaus
- Amba (pittige mangosaus)
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Meer tips voor de borrelplank:
Meer lezen over borrelplanken en andere tips? Bekijk ook:

Borrelplank met brie
Als de dagen lekker lang zijn en de zon aan het eind van de middag nog hoog staat, wordt het stamppotseizoen definitief afgesloten. Deze borrelplank met gesmolten brie brengt je in zomerse sferen. Tip: deze borrelplank is ook lekker met camembert. Steek er voordat je de kaas in de oven doet wat tijm en knoflook in.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de zoete aardappel in een kom met de olijfolie, ⅔ van de tijm en zout en peper naar smaak. Verdeel de zoete aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 20-25 minuten in de oven goudbruin en gaar. Neem ondertussen de brie uit de verpakking en leg hem in een passend ovenschaaltje. Maak sneetjes in de bovenkant van de brie en bestrooi hem met de overgebleven tijm. Bak de brie de laatste 10 minuten mee met de zoete aardappel in de oven.
Meng de rucola met de balsamico. Leg het schaaltje met de brie in het midden op een grote plank of schaal. Verdeel de rucola en alle overige ingrediënten er in hoopjes omheen en laat iedereen zelf pakken en dippen.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush
Onze tips

Kaasplankje maken: zo stel je de perfecte kaasplank samen

Dit is de beste mozzarella uit de supermarkt

Gezond én lekker: 7x recepten met hummus

Borreltijd! 3x heerlijke recepten voor op de borrelplank

Spiesjes van de BBQ: vlees, vis en vega

Budget recepten: lekker én goedkoop eten

Salade voor bij de BBQ: dit zijn onze absolute favorieten

De lekkerste recepten voor wraps uit de oven
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.