Advertentie
De Spaanse keuken is veel meer dan alleen paella. Ontdek de lekkerste Spaanse gerechten, zet een muziekje op en doe inspiratie op voor een avondje Spaans eten. Van tapas tot Spaanse drankjes, laat die fiësta maar beginnen. Buen provecho!
De nieuwste Spaanse gerechten
Onze nieuwste Spaanse gerechten in één oogopslag bij elkaar.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Populaire Spaanse gerechten
Hip, hot & happening: dit zijn de meest populaire Spaanse gerechten.
Paella
Misschien wel hét gerecht waar de Spaanse keuken bekend om staat: paella. Van klassieke recepten tot bijzondere variaties. Voor welke ga jij?
Paella
Paella is van oorsprong Valenciaans en komt uit de lagune van Albufera. Inmiddels heeft iedere Spaanse regio zijn eigen variant, met als wisselende hoofdingrediënten zeevruchten, vis en schaaldieren, kip en konijn. De saffraan geeft de paella zijn mooie kleur.
Bereiding
Week de saffraan in de witte wijn. Verwijder van 8 garnalen de kop. Verhit in een kookpan 2 el olijfolie en bak er de garnalenkoppen ca. 3 minuten in. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog ca. 1 minuut. Blus af met de witte wijn en laat verdampen. Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 20 minuten trekken. Zeef de bouillon en houd warm.
Verhit 2 el olijfolie in een ruime (paella) pan. Bak alle garnalen en de mosselen ca. 3 minuten in de olie. Schep uit de pan en houd apart. Fruit de ui en de knoflook ca. 3 minuten in de pan. Voeg het paprikapoeder toe en blus af met de passata en de getrokken bouillon. Breng aan de kook en voeg de rijst toe. Roer goed door.
Laat de rijst op middelhoog vuur in ca. 18 minuten gaar koken. Roer na ca. 10 minuten de doperwten erdoorheen. Leg de garnalen en de mosselen op de paella en kook verder gaar. Roer nu niet meer. Als het goed is verdampt al het vocht precies als de rijst gaar is en vormt zich een lekker korstje onder in de pan; de zogeheten socarrat. Serveer de paella met partjes citroen en gehakte peterselie. Zet de pan midden op tafel en eet direct uit de pan.
Gazpacho
Het meest bekend is gazpacho van tomaat, maar deze koude Spaanse soep maak je ook met allerlei andere frisse groenten.
Spaanse voorgerechten
Spaans dinertje bij je thuis? Met een van deze Spaanse voorgerechten begin je in ieder geval goed.
Spaanse hoofdgerechten
De lekkerste Spaanse hoofdgerechten vind je hier op een rij.
Spaanse toetjes
Flan is hét toetje uit de Spaanse keuken. Maar er bestaan veel meer lekkere Spaanse toetjes, kijk zelf maar.
Typisch Spaans eten
Een van de redenen om naar het Spaanse land af te reizen is toch wel het eten in Spanje. Denk je aan de Spaanse keuken, dan denk je waarschijnlijk aan paella, tapas en sangria. Maar er zijn veel meer typische Spaanse gerechten.
Eén van de belangrijkste ingrediënten van veel van deze gerechten is olijfolie, waarvan Spanje overigens ook de grootste producent ter wereld is. Naast olijfolie zijn veel verse kruiden als oregano, rozemarijn en tijm typisch voor Spaans eten, net als knoflook. Ook saffraan wordt er veel gebruikt, onder andere om paella geel te kleuren. Ook typisch Spaans? Tomaat, (gerookte)paprikapoeder, ui en citrusfruit.
Naast specifieke gerechten en ingrediënten zijn er meer kenmerken voor eten in Spanje. In Spanje eet men bijvoorbeeld veelal een stuk later dan wij in Nederland gewend zijn. Stap je om 19.00 uur een restaurant binnen? Dan is de kans groot dat je de enige bent. Sterker nog, in veel restaurants gaat de keuken pas vanaf 20.30 uur open. De lunch is over het algemeen de belangrijkste maaltijd van de dag. Daar wordt dan ook uitgebreid de tijd voor genomen. ’s Avonds eet men vaak wat tapas met drankjes op het terras. Die tapas worden overigens ook vaak gratis bij een drankje geserveerd.
Spaanse tortilla
Ook tortilla – en dan bedoelen we niet zo’n Mexicaanse, die je vult en oprolt of dubbelvouwt – maar een Spaanse tortilla. Dit is eigenlijk een soort dikke omelet op basis van aardappel, ui, eieren en olijfolie. Vaak wordt het in blokjes gesneden en als tapas geserveerd. En je kunt er eindeloos mee variëren, denk eens aan een aardappeltortilla met zeekraal of een tortilla met chorizo.