Ovenschotels zijn makkelijk, verwarmend en op en top comfortfood. Ook zijn ze ideaal om restjes groente, aardappel of pasta in te verwerken. Laat je inspireren door onze favoriet ovenschotel recepten.
Nieuwe ovenschotel recepten
De allernieuwste ovenschotels van Foodies vind je hier altijd op een rij.
Populaire ovenschotels
Geen zin om lang te zoeken? Dat hoeft ook niet, want met deze populaire ovenschotels zit je altijd goed.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Makkelijke ovenschotels
Het handige aan een ovenschotel is dat de oven het meeste werk doet. Wil je nóg meer gemak? Deze makkelijke ovenschotels zet je in een handomdraai in de oven, en dus met weinig moeite op tafel.
Pasta ovenschotels
Pasta uit de oven is ultiem comfortfood. Deze pasta ovenschotel recepten zijn dan ook perfect voor een vrijdagavondje op de bank. Maar eigenlijk smaken ze elke avond van de week gewoon heel erg lekker.
Aardappel ovenschotels
Aardappels kun je koken, bakken, roosteren, frituren maar.. verwerk ze ook eens in een van deze aardappel ovenschotels. Dan wil je nooit meer anders!
Groente ovenschotels
Doe meer met groente! Verwerk het in een van deze groente ovenschotels bijvoorbeeld.
Gezonde ovenschotels
Dat een ovenschotel niet per se room en kaas hoeft te bevatten, laten deze gezonde ovenschotels wel zien. Lekker licht en boordevol groente. Daar blijf je van opscheppen!
Vegetarische ovenschotels
Een lekkere ovenschotel kan ook heel goed vega. Bekijk deze heerlijke recepten maar eens.

Ovenschotel met wortels en aardappels
Als je weinig tijd hebt om te koken is niets zo makkelijk als een ovenschotel. Je kiepert alles in een braadslee en laat de oven de rest doen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Was de wortels en hak ze in schijven. Snijd de aardappels in grove stukken. Het gaat erom dat alle groenten ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig garen.
Verdeel de groenten en ui over een grote braadslee en nestel de knoflookbol in een hoekje. Sprenkel er olijfolie over en breng alles op smaak met peper en zout. Rooster het geheel 15-20 minuten.
Voeg de worstjes en de taginepasta toe. Schep alles goed door elkaar en rooster het geheel nog eens 15-20 minuten tot de wortels en aardappels krokant en de worstjes bruin zijn.
Pureer intussen de ingrediënten voor de muntyoghurt tot een glad en smeuïg geheel.
Knijp de knoflookbol uit over de groenten en roer alles nog een keer goed om. Sprenkel een deel van de yoghurt eroverheen en strooi de peterselie en geroosterde amandelen erover. Serveer het gerecht in de braadslee. Laat iedereen zelf naar smaak muntyoghurt nemen.
Ovenschotel bewaren
Heb je naderhand een restje over? Gooi het niet weg! Ovenschotel bewaren gaat namelijk heel goed. Volgens het Voedingscentrum kun je zo’n overgebleven restje ca. 2 dagen in de koelkast bewaren. Schep het daarvoor over in een goed afgesloten bakje, of dek de ovenschaal goed af met aluminium- of vershoudfolie. In de vriezer kun je het zo’n 3 maanden bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje of plastic zak.
Ovenschotel opwarmen
Als je je bewaarde restje weer wilt opeten, kun je dat bijvoorbeeld opnieuw opwarmen in de oven. Doe dit wel op een lagere temperatuur om verbranding of overgaring te voorkomen. Opwarmen in de magnetron of in de pan kan ook. Doe dit in meerdere porties, zodat het goed heet wordt van binnen. En let op: warm een restje maar 1 keer op. Wil je een ingevroren restje opwarmen? Dat kan ook! Laat het dan wel eerst ontdooien in de koelkast.