Foodies 02/2025
Azië
cover Azie

Ovenschotels zijn makkelijk, verwarmend en op en top comfortfood. Ook zijn ze ideaal om restjes groente, aardappel of pasta in te verwerken. Laat je inspireren door onze favoriet ovenschotel recepten.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Ovenschotel met wortels en aardappels

Ovenschotel met wortels en aardappels

Als je weinig tijd hebt om te koken is niets zo makkelijk als een ovenschotel. Je kiepert alles in een braadslee en laat de oven de rest doen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

600 g wortels (ongeschild)
1 kg aardappels met schil (ik gebruikte zoete aardappels en krieltjes)
2 rode uien (in grove stukken)
1 bol knoflook
2 el olijfolie
350 g (vega)worstjes
6-8 el taginepasta
handje verse peterselie (grof gehakt)
50 g amandelen (geroosterd en grof gehakt)
zout en zwarte peper

Voor de muntyoghurt

rasp en sap van 1 limoen
3 el verse munt
120 g yoghurt
snuf zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Was de wortels en hak ze in schijven. Snijd de aardappels in grove stukken. Het gaat erom dat alle groenten ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig garen.

  3. Verdeel de groenten en ui over een grote braadslee en nestel de knoflookbol in een hoekje. Sprenkel er olijfolie over en breng alles op smaak met peper en zout. Rooster het geheel 15-20 minuten.

  4. Voeg de worstjes en de taginepasta toe. Schep alles goed door elkaar en rooster het geheel nog eens 15-20 minuten tot de wortels en aardappels krokant en de worstjes bruin zijn.

  5. Pureer intussen de ingrediënten voor de muntyoghurt tot een glad en smeuïg geheel.

  6. Knijp de knoflookbol uit over de groenten en roer alles nog een keer goed om. Sprenkel een deel van de yoghurt eroverheen en strooi de peterselie en geroosterde amandelen erover. Serveer het gerecht in de braadslee. Laat iedereen zelf naar smaak muntyoghurt nemen.

Ovenschotel bewaren

Heb je naderhand een restje over? Gooi het niet weg! Ovenschotel bewaren gaat namelijk heel goed. Volgens het Voedingscentrum kun je zo’n overgebleven restje ca. 2 dagen in de koelkast bewaren. Schep het daarvoor over in een goed afgesloten bakje, of dek de ovenschaal goed af met aluminium- of vershoudfolie. In de vriezer kun je het zo’n 3 maanden bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje of plastic zak.

Ovenschotel opwarmen

Als je je bewaarde restje weer wilt opeten, kun je dat bijvoorbeeld opnieuw opwarmen in de oven. Doe dit wel op een lagere temperatuur om verbranding of overgaring te voorkomen. Opwarmen in de magnetron of in de pan kan ook. Doe dit in meerdere porties, zodat het goed heet wordt van binnen. En let op: warm een restje maar 1 keer op. Wil je een ingevroren restje opwarmen? Dat kan ook! Laat het dan wel eerst ontdooien in de koelkast.

Bekijk alle ovenschotel recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!