Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa

Pasta ovenschotel: recepten die je vanavond wil proberen

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Pasta, wie is er geen fan van? Wij in ieder geval wel! Zeker als het gaat om het gemak van het bereiden van een pasta ovenschotel. Hup, alle ingrediƫnten in een ovenschaal en je schuif het de oven in. Niets lekkerder dan na een lange werkdag thuiskomen en te genieten van dit comfort food.

Lees verder na de advertentie

Pasta ovenschotel

Alleen al als we praten over pasta loopt het water ons in de mond. Of je nu gaat voor een romige pasta carbonara of heerlijke gevulde ravioli, met pasta is het altijd feest. Daarnaast kun je er eindeloos in variĆ«ren. Denk aan de verschillende pastasoorten, maar ook de saus, kruiden, groenten en proteĆÆne. Zo serveer jij altijd een lekkere pasta voor iedereen. En dit is natuurlijk nog fijner als je het allemaal kunt bereiden in een overheerlijke pasta ovenschotel.

Na een lange werkdag is het natuurlijk heerlijk om niet de hele avond in de keuken te hoeven staan, maar wel te genieten van een goede maaltijd. Dan is een pasta ovenschotel ideaal. Je koopt de benodigde ingrediƫnten, snijdt wat nodig is, stopt alles in de ovenschaal en wacht tot het gegaard is in de oven. In de tussentijd kun jij lekker relaxen. Buon appetito!

Tip!

Blijvend variƫren

Gelukkig is de bereiding dus heel gemakkelijk en snel. Het enige wat je moet bedenken is wat voor soort ovenschotel je wilt maken. Kies bijvoorbeeld voor een lasagne, een orzo, gevulde schelpen of gnocchi. En ga je dan voor vlees, vis of toch liever vegetarisch? En welke saus wil je erdoorheen? Zoals je hoort zijn er heel veel opties mogelijk. Dat maakt het juist zo leuk om een pasta ovenschotel te maken: altijd weer een nieuw gerecht op tafel!

Krijg je al zin om zelf een pasta ovenschotel te maken? Dat snappen we! Bekijk snel onderstaande recepten:

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pasta ovenschotel recepten:

Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa

Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa

Probeer deze heerlijke orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa. Door de tomaten eerst te roosteren, krijgen ze een rijke en zoete smaak. Sla deze stap in het recept dus zeker niet over. Ook niet als je haast hebt. De oven doet toch het meeste werk. In de tussentijd kan je de kruidensalsa maken.

Naar het recept
Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork

Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork

Oogverblindend, maar oh zo makkelijk: deze pastarolletjes met spinazie,Ā mascarponeĀ enĀ pulled porkĀ isĀ the best of both worlds. Dit fijneĀ comfortfoodĀ maakt van iedere dag een feestdag en is dan ook niet voor niets een recept om altijd op terug te vallen.

Naar het recept
Lasagne met zalm en garnalen

Lasagne met zalm en garnalen

Vergeet de klassieke lasagne, deze versie met zalm en garnalen is pas Ć©cht lekker comfortfood voor vanavond. Dit is misschien wel een van onze favoriete recepten voor pasta uit de oven.

Naar het recept
weekmenu Pastaschelpen met krab en doperwten

Pastaschelpen met krab en doperwten

Heb je meer zin in vis? Vul je pastaschelpen dan met krab en doperwtjes. Dat wordt gegarandeerd genieten Ć©n smullen, beloofd!

Naar het recept
cannelloni

Cannelloni met ricotta

Grote kans dat je Italiaanse bordje pasta zijn oorsprong heeft in Puglia. Proef de cucina regionale van Puglia en begin met deze homemade cannelloni.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa

Orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa

Probeer deze heerlijke orzo met tomaat, vermout en kruidensalsa. Door de tomaten eerst te roosteren, krijgen ze een rijke en zoete smaak. Sla deze stap in het recept dus zeker niet over. Ook niet als je haast hebt. De oven doet toch het meeste werk. In de tussentijd kan je de kruidensalsa maken.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

350 g orzo
zout en peper

Voor de saus

1 kg kleine tomaten aan de tak
4 teentjes knoflook – gepeld
1 bosje basilicum
3 el rodewijnazijn
1 el suiker
1 rode of groene peper – fijngehakt
150 ml + 2 el vermout

Voor de kruidensalsa

1 bosje basilicum
1 bosje platte peterselie
1 handje munt
1 teentje knoflook
evt. 30 g grana padano – geraspt
100 ml olijfolie extra vierge
1 citroen – geraspte schil en sap

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 180Ā°C). Doe de ingrediĆ«nten voor de saus in een ondiepe ovenschaal (2 l inhoud). Voeg zout en peper toe, meng door elkaar en zet ca. 30 minuten in de oven tot de tomaten geslonken en een beetje goudbruin zijn. Verwijder de takjes van de tomaten en blendĀ het tot een gladde saus met een staafmixer.

  2. Mix ondertussen de ingrediƫnten voor de kruidensalsa in een blender of keukenmachine met de pulseknop grof. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper en meng er de orzo en 200 ml water doorheen. Bak ca. 20 minuten in de oven tot de orzo gaar is en lekker stevig is in de saus. Voeg 2 el vermout toe en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Verwijder het zwartgeblakerde basilicum.

  4. Verdeel de orzo over serveerkommen, meng de kruidensalsa erdoorheen en bestrooi met zout en peper.

Blend

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!