Foodies kerst
Bestel nu
Cover van

Advertentie

In corona tijd begonnen we er massaal mee: (zelf)brood bakken. Groot gelijk, zelfgebakken brood is immers het lekkerste wat er is. Hier vind je hét recept voor jouw favoriete brood. Van desembrood tot focaccia en van kaneelbroodjes tot bananenbrood. Bakken maar!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Desembrood

Desembrood maak je met een desemstarter in plaats van gist. Zo’n starter maak je eenvoudig zelf (je hebt alleen wat geduld nodig) óf koop je online.

Cover voor Eenvoudig brooddeeg

Eenvoudig brooddeeg

Het meest bekende brooddeeg is gistdeeg. In dit recept gebruiken we verse gist. Dit vind je bij de bakker, Turkse- of biologische winkel, maar je kunt het ook vervangen door gedroogde gist.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 15 g verse gist (evt. vervangen door ½ zakje droge gist*)
  • 2 tl suiker
  • 250 g tarwemeel (**)
  • 1 tl zout
  • olie

Benodigdheden

  • vershoudfolie

Bereiding

  1. Los de verse gist en de suiker op in ca. 200 ml lauwwarm water en laat het mengsel ca. 15 minuten rusten. Meng het meel met het zout en vorm er een kring van op een schoon werkblad.

  2. Giet het gistmengsel in het midden van de kring. Meng het meel en het water met je vingertoppen tot een deeg. Kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je een dun vlies van het deeg kunt vormen zonder dat het scheurt.

  3. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg ca. 1 uur rijzen. Verwerk het deeg verder volgens recept.

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Willemijn van der Kamp
Servies etc.: In-Petto, eigen collectie

Kaneelbrood

Kaneelbrood mag niet ontbreken in het lijstje van ons favoriete brood. Leuk voor bij de brunch tijdens de feestdagen, of ach, ook op een gewone zondag!

Bagels

Bagels zijn in ons land misschien wat minder bekend, maar dat maakt ze niet minder lekker. Zowel hartig als zoet, met deze broodjes kun je eindeloos variëren.

Glutenvrij brood bakken

Kun je niet zo goed tegen gluten en wil je daarom liever glutenvrij brood bakken? Dat kan! Tegenwoordig kun je bij de biologische supermarkt, of zelfs de reguliere supermarkt, ook glutenvrije meelsoorten vinden. Let wel op dat je niet alle ingrediënten 1-op-1 kunt vervangen. Hoe je dan wel aan de bak gaat? Wij leggen je alles uit over hoe je tarwemeel het beste kunt vervangen door een glutenvrije variant.

Volkoren brood bakken

Wil je voor een gezondere keuze gaan? Neem dan altijd volkoren brood. Dat bevat meer vezels en voedingsstoffen ten opzichte van witbrood. Door bloem te vervangen door volkoren tarwemeel, maak je er een volkorenbrood van. Let wel op dat de structuur van het deeg verandert en je bloem niet altijd 1-op-1 kunt vervangen door meel voor hetzelfde resultaat.

Brood bakken met broodbakmachine

Heb je thuis een broodbakmachine? Dat maakt zelf brood bakken nóg makkelijker. Je kunt natuurlijk gaan voor een eenvoudig wit-, bruin- of volkorenbrood. Maar wil je eens met smaken experimenteren? Dit zijn de 10 lekkerste smaakcombinaties voor brood uit de broodbakmachine.

Brood bakken in de pan

Brood kun je bakken in een broodbakblik, gewoon zo op een bakplaat, maar wist je dat je ook brood kunt bakken in een gietijzeren pan? Het deksel zorgt ervoor dat de stoom en warmte die ontstaan circuleren in de pan, waardoor een perfecte knapperige korst ontstaat. Bovendien behoudt het brood in zo’n pan goed z’n vorm.

Bekijk alle recepten met brood

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!