Mini-brioches met sinaasappel-gemberspread
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Meng 300 g bloem met de gist, de suiker en het zout in de kom van een keukenmachine. Voeg de eieren en de melk toe en kneed het geheel met de deeghaken in 10-15 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Laat de machine draaien en voeg 200 g boter in 3 porties toe. Voeg pas meer boter toe als de vorige portie goed opgenomen is. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg op een warme plek ca. 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Kneed het deeg enkele malen rustig door en doe het terug in de kom. Zet het deeg afgedekt een nacht in de koelkast. 3 Neem het deeg uit de koelkast, stort het op een met bloem bestoven werkblad en laat even rusten terwijl je de briochevormpjes invet. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Vorm van 8 stukken mooie bolletjes en leg ze in de ingevette vormpjes. Verdeel de overige 2 stukken in vieren. Druk met de achterkant van een houten pollepel diepe kuiltjes in de deegbolletjes in de vormpjes. Rol van de kleine deegstukken bolletjes die je aan 1 kant een beetje plat rolt, zodat je een soort druppelvorm krijgt. Leg de kleine bolletjes met de spitse kant naar beneden in de kuiltjes.
Vruchtenspread van St. Dalfour
Deze vruchtenspread verdient meer dan een gewone boterham. Het ontstaan van St. Dalfour leest als een vruchtenspread-sprookje op het Franse platteland. Het verhaal gaat dat het recept in de Eerste Wereldoorlog tot stand kwam in een tijd van schaarste. De oma van de oprichter van St. Dalfour kreeg de most, een zoet bij product, van de wijngaard van de buren om de moeilijk verkrijgbare suiker in haar jam te kunnen vervangen. Naar grootmoeders recept worden inmiddels uiteenlopende vruchtenspreads gemaakt. Van klassieke aardbeiensmaak tot vijg en zwarte kersen. Kijk hier voor het aanbod van St. Dalfour bij Albert Heijn.