Bereiding
1. Meng 300 g bloem met de gist, de suiker en het zout in de kom van een keukenmachine. Voeg de eieren en de melk toe en kneed het geheel met de deeghaken in 10-15 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Laat de machine draaien en voeg 200 g boter in 3 porties toe. Voeg pas meer boter toe als de vorige portie goed opgenomen is. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg op een warme plek ca. 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
2. Kneed het deeg enkele malen rustig door en doe het terug in de kom. Zet het deeg afgedekt een nacht in de koelkast. 3 Neem het deeg uit de koelkast, stort het op een met bloem bestoven werkblad en laat even rusten terwijl je de briochevormpjes invet. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Vorm van 8 stukken mooie bolletjes en leg ze in de ingevette vormpjes. Verdeel de overige 2 stukken in vieren. Druk met de achterkant van een houten pollepel diepe kuiltjes in de deegbolletjes in de vormpjes. Rol van de kleine deegstukken bolletjes die je aan 1 kant een beetje plat rolt, zodat je een soort druppelvorm krijgt. Leg de kleine bolletjes met de spitse kant naar beneden in de kuiltjes.
4. Bestrijk de brioches licht met geklutst ei, zorg dat er geen ei in de rand tussen deeg en vorm blijft staan; hierdoor rij zen de brioches minder mooi. Dek het geheel af met een schone doek of leg er losjes folie overheen. Laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek.
5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk de brioches nogmaals met geklutst ei en bestrooi met de parelsuiker. Bak de brioches in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.
6. Neem de brioches uit de oven en laat ca. 5 minuten afkoelen. Neem ze voorzichtig uit de vormpjes en laat op een rooster verder afkoelen. Serveer de brioches elk met 1 el mascarpone en 1 el sinaasappel-gembervruchtenspread.
*Heb je geen brioche- vormpjes? Je kunt de brioches ook in een muffinbakblik bakken of zelfs als losse bolletjes op een bakplaat.
Vruchtenspread van St. Dalfour
Deze vruchtenspread verdient meer dan een gewone boterham. Het ontstaan van St. Dalfour leest als een vruchtenspread-sprookje op het Franse platteland. Het verhaal gaat dat het recept in de Eerste Wereldoorlog tot stand kwam in een tijd van schaarste. De oma van de oprichter van St. Dalfour kreeg de most, een zoet bij product, van de wijngaard van de buren om de moeilijk verkrijgbare suiker in haar jam te kunnen vervangen. Naar grootmoeders recept worden inmiddels uiteenlopende vruchtenspreads gemaakt. Van klassieke aardbeiensmaak tot vijg en zwarte kersen. Kijk hier voor het aanbod van St. Dalfour bij Albert Heijn.
Per portie: ca. 468 kcal
4 g eiwit | 29 g vet | 48 g koolhydraten
Foto’s en receptuur: Willem van Santen