Foodies 02/2025
Azië
cover Azie

Het is niet even makkelijk om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Daarom helpen we je met onze gezonde recepten graag een handje. Van voedzame ontbijtjes en de lekkerste lunch ideeën tot stamppot, pasta’s boordevol groente en nog veel meer gezond avondeten inspiratie. Zo wordt goed eten een fluitje van een cent. 

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is gezond eten?

Gezond eten willen we allemaal wel, maar dat kan best een uitdaging zijn. Het gaat immers niet alleen om wát je precies eet, maar ook om hoeveel, hoe vaak, hoe gevarieerd en welke producten je bewust wat vaker laat staan. Het is aan te raden om als volwassene in ieder geval elke dag minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit te eten. Kies het liefst voor volkoren (graan)producten, eet genoeg eiwitten (ga dan bij voorkeur voor peulvruchten, eieren, vis en onbewerkt vlees). Kies liever onverzadigde vetten en oliën en eet regelmatig een handje ongezouten noten. Drink voldoende water en/of thee (zonder suiker).

Voldoende variatie is altijd goed, want zo krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. En veel variëren is natuurlijk ook het lekkerst! Met de gezonde recepten van deze pagina ben je in ieder geval een heel eind goed op weg. Of je dan helemaal niks ongezonds meer mag? Nee hoor! Het allerbelangrijkste is balans. Eet grotendeels volgens deze richtlijnen, dan kun je ook af en toe éxtra genieten van een stukje chocola.

Foodies favoriet
Traybake Koolrabi

Traybake met geroosterde koolrabi

Op zoek naar een makkelijk en snel avondmaal? Maak dan deze overheerlijke traybake! Binnen een handomdraai in tafel en boordevol smaak.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 grote koolrabi’s (ca. 1,3 kg, geschild en in parten)
  • 230 g cherrytomaten
  • 3 takjes tijm
  • 1 rode chilipeper (grof gehakt)
  • 2 tl korianderzaad (geplet, optioneel)
  • 5 teentjes knoflook (ongepeld, geplet)
  • 25 g boter (in blokjes)
  • zout en peper
  • 2 el extra vierge olijfolie (+ besprenkelen)

Voor de topping

  • 10 g bieslook (fijngehakt)
  • 5 g basilicum (fijngehakt)
  • 1 bio citroen (rasp en sap)
  • 125 g crème fraîche

Benodigdheden

  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 240°C / hetelucht: 220°C) en bekleed een grote, hoge bakplaat met bakpapier. Doe de koolrabi, de tomaat, de tijm de chilipeper, de koriander en de ongepelde knoflook in de bakplaat. Verdeel de blokjes boter erover, bestrooi met zout en peper en besprenkel met 2 el olie. Schep alles om en rooster ca. 20 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en bak nog ca. 35 minuten, tot alles beetgaar en goudbruin is.

  2. Roer alle ingrediënten voor de topping door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Laat de traybake ca. 5 minuten afkoelen, verdeel de dressing er in hoopjes over en besprenkel met wat extra olie.

© Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Samuel Goldsmith en Helena Busiakiewicz Fotografie: Gareth Morgans Styling: Lauren Miller Foodstyling: Troy Willis

Bekijk alle gezonde recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!