Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover

Of het nu een ijskoude winterdag is of een zonnige dag in de zomer: soep is altijd goed. Van een goedgevulde maaltijdsoep als hoofdgerecht tot verse tomatensoep, courgettesoep of een frisse gazpacho als voorgerecht: deze soep recepten zijn ideaal als je zelf soep wilt maken, voor ieder moment van het jaar.Ā 

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Tom kha kai

Tom kha kai

Dit is absoluut ons favoriete recept voor tom kha kai, je waant jezelf even in Thailand. Tom kha kai betekent letterlijk ā€˜kip-laos-soepā€™ en je raadt het al: dat zijn de hoofdingrediĆ«nten van deze soep. Voeg wat extra gekookte mihoen toe als je houdt van stevige soep.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 250 g kipfilet (in plakjes)
  • 100 g enoki paddenstoelen (bij de groenteboer)
  • limoensap (naar smaak)
  • crispy chili-olie (naar smaak)
  • limoenpartjes (voor erbij)
  • Thaise basilicum (om te garneren)

de soep

  • 4 sjalotten (gepeld en in partjes)
  • 50 g galangalwortel
  • 3 rode peper
  • 2 stengels citroengras
  • 3 kaffirlimoenblaadjes
  • 2 l kippenbouillon
  • 25 g palmsuiker
  • 2 el vissaus
  • 1 blik kokosmelk (400ml)

Bereiding

  1. Stamp de sjalotten, de galangal en de rode pepers tot een grove pulp in een vijzel. Kneus het citroengras. Scheur de lime leafs in stukjes. Doe alle ingrediƫnten voor de soep in een ruime pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur ca. 20 minuten koken.

  2. Voeg de kip en de enoki-zwammen toe en kook de soep nog ca. 5 minuten tot de kip gaar is. Breng de soep op smaak met limoensap. Verdeel over kommen en geef er nog wat chili-olie, limoenpartjes en Thais basilicum bij.

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Zelf soep maken

Soep kun je kopen in blik, zak of uit een pakje, maar wist je dat je net zo makkelijk zelf soep kunt maken? Gebruik een bouillonblokje als basis of ga zelf aan de slag en maak je eigen bouillon. Zo kun je heel eenvoudig zelf groente-, rundvlees of kippenbouillon te maken. Restjes groente over? Maak zelf groentesoep, zĆ³nder pakjes en zakjes! Iets teveel courgette gekweekt? Maak eenvoudig je eigen courgettesoep. En heb je een lading uien over? Verwerk ze in Ć©Ć©n van deze zelfgemaakte uiensoep recepten, stuk voor stuk even lekker! En als dat nog niet genoeg voor je is kun je met deze tips je soep nĆ³g lekkerder maken.

Soep dikker maken

Heb je zelf soep gemaakt, maar is je soep te dun geworden? Geen zorgen! Je kunt namelijk heel makkelijk soep dikker maken. Voeg bijvoorbeeld een scheutje room toe, daar wordt je soep iets dikker Ć©n romiger van. Ook kun je een papje maken van maizena en wat water en dit al roerende aan je soep toevoegen. Verwarm de soep even door, totdat de gewenste dikte is bereikt. Ook een optie is een roux maken van wat bloem en boter. Door dit te mengen met de warme soep wordt hij ook iets dikker. Een andere, klassieke methode is legeren, oftewel binden met losgeklopte eidooiers. Let op: hierna mag je de soep niet meer laten koken.

Wat eet je bij soep?

Een grote kom goedgevulde soep heet misschien niks erbij nodig. Maar soms wil je wĆ©l iets bij de soep eten. En wat kies je dan? Ga bijvoorbeeld voor een lekker bijgerecht als een quiche, platbrood of gevulde courgette. Maak een lekkere tosti of een pizzabroodje Ć³f ga voor vers, zelfgebakken stokbrood (of haal een lekker broodje bij de bakker).

Hoe lang kun je soep bewaren?

Heb je een grote pan soep gemaakt en heb je een restje over? Gooi het niet weg! Soep bewaren gaat namelijk heel goed. Laat de soep daarvoor eerst goed afkoelen, dat gaat sneller door de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs te zetten. Laat soep niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. In een goed afgesloten bak kun je soep vervolgens ca. 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft soep zelfs tot wel 3 maanden goed.

Of vind direct jouw favoriete soep

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!