Thaise congee
Eenvoudig
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Breng 1 l water aan de kook in een grote pan en draai het vuur laag, zodat het water slechts een beetje borrelt. Maal met een vijzel de koriandersteeltjes, de knoflook, de witte peper en een snufje zout tot een gladde pasta. Je kunt dit ook in een kleine keukenmachine doen. Voeg ½ el lichte sojasaus toe en roer door.
Roer of kneed in een andere kom het gehakt goed door met het knoflookmengsel. Knijp het gehakt in balletjes van 2 cm, laat deze in het kokende water vallen en kook tot ze boven komen drijven, stevig zijn en een beetje terugveren als je erin knijpt – hieraan kun je merken dat ze gaar zijn. Leg ze met een schuimspaan in een kom en houd apart.
Breng dezelfde pan water aan de kook. Voeg de breukrijst toe en roer, zodat hij niet aan elkaar plakt. Draai het vuur zo laag mogelijk, leg het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten koken terwijl je af en toe roert, tot de rijst op pap lijkt. Je moet tijdens het koken misschien wat water toevoegen om de gewenste dikte te krijgen.
Voeg de rest van de sojasaus, de oestersaus en de suiker toe. Proef en breng op smaak met zout en witte peper. Voeg de gehaktballetjes toe, samen met de gember en de lente-ui. Breek de eieren in de congee en laat een minuutje zachtjes koken om de eieren een beetje te laten stollen. Roer de eieren door de congee, bestrooi met de korianderblaadjes en serveer direct.