Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025

Cheesecake is misschien wel een van de bekendste taarten ter wereld. En er zijn eindeloze variaties mogelijk: van de klassieke New York cheesecake tot een cheesecake met frambozen of chocolade. Hier vind je de beste recepten, tips en trucs om een heerlijke cheesecake te maken.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gebakken cheesecake recepten

Deze cheesecakes, zowel zoet als hartig, doe je wél even in de oven. Zo’n burnt cheesecake is met opzet zelfs een beetje aangebrand..

New York cheesecake

New York cheesecake

De perfecte cheesecake heeft een knapperige, boterige bodem. In dit recept gaat een hele rol koekjes. Als je de bodem iets minder dik wilt, snoep je gewoon wat koekjes uit het pak zodat die niet in de taart terechtkomen. Gebruik volvette roomkaas om het romigste resultaat te behalen.

Bekijk volledige recept

Voor de vulling

900 g volvette roomkaas (op kamertemperatuur)
300 g fijne kristalsuiker
3 el bloem
1 el vanille-extract
6 eieren
100 g zure room
geraspte schil van 1 citroen
1 el citroensap
Voor de bodem
100 g + extra boter
200 g digestive biscuits
1 el poedersuiker
snufje zout
bakpapier
aluminiumfolie
Voor de topping
150 g zure room
1 el poedersuiker
1 tl citroensap
Voor de bosbessencoulis
250 g bosbessen (diepvries)
50 g fijne kristalsuiker
1 el citroensap

Bereiding

  1. Smelt voor de bodem 100 g boter in een pannetje. Vermaal de biscuits met de suiker in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de gesmolten boter met een snufje zout toe en pulseer kort verder. Bekleed de bodem van een springvorm (23 cm Ø) met bakpapier. Schep het koekjeskruim in de vorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Vet de zijkanten van de vorm in met boter. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C)

  2. Doe de roomkaas in een grote kom en klop met een elektrische mixer in enkele seconden glad. Voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe en mix alles glad, maar klop niet te lang.

  3. Verpak de buitenkant van de vorm in een dubbele laag aluminiumfolie en druk rondom goed aan zodat de vorm goed afgesloten en lekvrij is. Schenk de vulling in de vorm en zet de vorm in een grote ovenschaal. Schenk genoeg kokend water in de ovenschaal zodat de springvorm voor de helft in het water staat.

  4. Bak 45-55 minuten in het midden van de oven tot de randen stevig zijn maar de vulling nog een beetje wiebelig is in het midden. Roer de ingrediënten voor de topping glad. Haal de cheesecake uit de oven en verdeel de topping eroverheen. Zet de cheesecake nog 10 minuten terug in de oven.

  5. Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de cheesecake in de oven 2 uur afkoelen. Haal de cheesecake uit de oven, snijd de vulling rondom los met een mes en zet de cheesecake minimaal 4 uur of een nacht in de koelkast.

  6. Doe voor de coulis alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes doorkoken tot de bessen sappig zijn en beginnen te barsten. Laat afkoelen. Serveer de cheesecake met de coulis.

Tips voor het maken van cheesecake

Klontjes in je cheesecake beslag? Altijd een scheur in je cheesecake wanneer je hem uit de oven haalt? Zakt de vulling altijd in tijdens het bakken? Met deze tips voor cheesecake mislukt jouw taart nooit meer.

Hoelang moet je cheesecake afkoelen?

Wanneer je een gebakken cheesecake maakt, kun je deze het beste een dag voor serveren bereiden. Laat de taart eerst afkoelen tot op kamertemperatuur en zet hem vervolgens het liefst een hele nacht in de koelkast. De volgende dag is ‘ie dan op z’n allerlekkerst!

Hoelang kun je cheesecake bewaren?

Cheesecake is het lekkerst de dag nadat je hem hebt gemaakt. Volgens het Voedingscentrum kun je de taart in de koelkast een dag bewaren. In de vriezer blijft hij ongeveer een maand goed.

Wat zit er in cheesecake?

Cheesecake kun je op verschillende manieren maken. Afhankelijk van of je een gebakken of ongebakken cheesecake maakt, verschillen de ingrediënten die erin gaan. De meeste cheesecakes hebben roomkaas of kwark als basis, of een combinatie ervan. Daarnaast bevat een cheesecake suiker, boter en vaak vanille en/of citroen. Een gebakken versie bevat ook eieren, maar een no-bake variant niet. De bodem bestaat meestal uit kant-en-klare koekjes. Veelvoorkomend zijn oreo’s, digestives, speculoos of biscuitjes.

Wat is de beste roomkaas voor cheesecake?

Je staat voor het koelschap in de supermarkt en ziet allerlei soorten roomkaas staan. Niet gek als het je dan begint te duizelen, want hoe kies je nu de beste roomkaas voor cheesecake en wat is het eigenlijk precies? Roomkaas is een hele verse kaas met een hoog vetgehalte. Kies voor cheesecake altijd een naturel roomkaas, liever niet gezoet of op smaak gebracht met andere smaakmakers. Ga bij voorkeur altijd voor de volvette variant, die geeft immers de meeste smaak en stevigheid. Er zijn allerlei merken beschikbaar, maar zowel een A-merk of huismerkvariant zijn geschikt. Je zou ook kwark kunnen gebruiken, wat eigenlijk ook een soort hele jonge kaas is. Houd er wel rekening mee dat je dit verstevigt met bijvoorbeeld gelatine, of gebruik deels roomkaas, deels kwark. En wil je juist een extra romige cheesecake? Kies dan voor mascarpone.

Makkelijk cheesecake recept

Allemaal leuk en aardig, zo’n taart maken, maar het kost wel vaak wat tijd. Ga je liever voor gemak? Kies dan een makkelijk recept voor cheesecake. Maak bijvoorbeeld een kleine versie, in een glaasje. Deze lemoncurdcheesecakes bijvoorbeeld. Die hoeven maar kort op te stijven en kun je dus bijna direct op tafel zetten! Ook leuk om als dessert te serveren.

Meer taart recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!