Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Chocolade-sinaasappelcheesecake

Chocolade-sinaasappelcheesecake

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 6 uur wachttijdca. 6 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 14

Ingrediënten

Voor de vulling

Bereiding

  1. Laat voor de vulling de roomkaas, de eieren, de slagroom en de mascarpone 1 uur op kamertemperatuur komen voor je begint. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Bekleed de bodem van een springvorm (23 cm Ø) met bakpapier door hem uit de ring te klikken, het bakpapier erop te leggen en de ring eroverheen te klikken. Zo krijg je geen opstaand randje aan de onderkant van je cheesecake.

  2. Doe de koekjes in een keukenmachine en maal tot fijne kruimels. Voeg de gesmolten boter en het sinaasappelrasp toe en maal kort, tot alle kruimels met boter bedekt zijn. Doe het mengsel in de springvorm en druk met de achterkant van een lepel aan tot een gelijkmatige laag. Bak 10-15 minuten, tot de bodem een beetje krokant is.

  3. Klop voor de vulling de roomkaas en de basterdsuiker met een handmixer romig. Klop de eieren, de eidooiers, de slagroom en de mascarpone erdoorheen tot een glad mengsel. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en smelt hem in de magnetron in intervallen van steeds 20 seconden, of smelt de chocolade au bain-marie. Laat de chocolade afkoelen tot hij lauwwarm is. Schenk de gesmolten chocolade al kloppende langzaam bij het roomkaasmengsel. Roer het sinaasappelrasp erdoorheen en bewaar de sinaasappels.

  4. Wikkel de onderkant van de springvorm stevig in aluminiumfolie om lekkages te voorkomen en zet hem in een diepe braadslee. Schenk de cheesecakevulling over de koekbodem. Zet de braadslee in de oven en schenk er zo veel heet water bij dat de springvorm voor 2½ cm onderstaat. Bak de cheesecake 60-75 minuten, tot de randen van de cheesecake gestold zijn, maar het midden nog een beetje wiebelt (de cheesecake stijft in de koelkast nog wat op).

  5. Zet de springvorm op een rooster en haal een scherp klein mesje langs de rand om de cheesecake los te maken. Neem de folie van de springvorm en laat de cheesecake in de vorm helemaal afkoelen. Zet de afgekoelde cheesecake minimaal 6 uur in de koelkast, neem hem uit de vorm en leg hem op een bord. Snijd de apart gehouden sinaasappels à vif (zonder het witte schilletje) in partjes en decoreer er de bovenkant van de taart mee. Maak af met wat geraspte pure chocolade en eventueel de gekonfijte sinaasappel. De cheesecake blijft afgedekt in de koelkast tot 3 dagen goed.

Per portie: 532 kcal | 39 g koolhydraten | 7 g eiwit | 38 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Esther Clark en Liberty Mendez Foto’s: Jonathan Gregson Styling: Max Robinson Foodstyling: Katy McClelland

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)