Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover

Advertentie

Koekje erbij? Maar natuurlijk! Koekjes vind je in alle soorten en maten, maar zelfgebakken is natuurlijk het allerlekkerst. Van spritsen tot chocolate chip cookies, boterkoek tot kerstkoekjes: hier vind je volop inspiratie en leuke bak ideeën om zelf koekjes te bakken. 

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
recept voor de beste macarons

Macarons maken

Met het juiste recept, wat oefening en een beetje geduld is het helemaal niet moeilijk om zelf macarons te maken. Probeer maar eens uit met dit recept. Bewaar je er een paar voor ons?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
  • 75 g eiwit
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 25 g water
  • zout
  • levensmiddelenkleurstof rood blauw of geel

Benodigdheden

  • kookthermometer
  • spuitzakken met een ronde spuitmond (ca. 1 cm Ø)
  • bakpapier

Bereiding

  1. Meng in een kom het amandelmeel, de poedersuiker en 32,5 g eiwit tot er een dikke pasta vormt.

  2. Kook in een pannetje de suiker met het water tot een siroop van 118°C graden (gebruik een kookthermometer om de temperatuur te meten). Klop intussen in een schone kom het overige eiwit met een snufje zout stijf. Voeg al kloppend geleidelijk de hete siroop toe en blijf kloppen tot een glanzend dik schuim ontstaat. Klop daarna het schuim tot het afgekoeld is tot ca. 40°C.

  3. Spatel ½ van het eiwitschuim door de amandelpasta. Meng daarna het overige eiwitschuim door de amandelpasta. Verdeel het mengsel over 3 kommen en roer door het beslag in elke kom enkele druppels kleurstof (zoals rood, geel of blauw). Vul de spuitzakken nu met het beslag.

  4. Spuit cirkels van ongeveer 4 cm op een met bakpapier beklede bakplaat (je kunt er ongeveer 40 stuks van maken). Houd daarbij de spuitzak dicht bij de bakplaat zodat de hoopjes niet te hoog worden. Tik de plaat 1 keer op het werkblad om grote luchtbellen te verwijderen. Laat ca. 30 minuten drogen bij  kamertemperatuur. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 150°C). Elektrisch heeft de voorkeur, bij hetelucht heb je kans dat de macarons scheef trekken.

  5. Bak de macarons 10 minuten in de oven. Zet de oven een paar seconden open om de stoom te laten ontsnappen. Bak nog ca. 2 minuten verder. De macarons moeten wat omhoog komen maar mogen niet verkleuren. Neem ze uit de oven, laat ze helemaal afkoelen op de bakplaat en neem ze dan voorzichtig van het bakpapier.

Gezonde koekjes

Heb je zin in iets lekkers, maar ben je op de gezonde tour? Dan is gezonde koekjes bakken een goed idee. Met deze recepten zit je goed.

Makkelijke bakrecepten

Ga je graag voor gemak? Dan zijn deze makkelijke bakrecepten voor koekjes echt iets voor jou! Slechts een paar ingrediënten en in een paar tellen de oven in. Bakken maar!

Koekjes bakken

Regenachtige dag op komst? Kinderen op bezoek? Of gewoon zin in iets lekkers? Ga dan eens koekjes bakken. Samen koekjes maken is namelijk hartstikke leuk om te doen én zorgt natuurlijk voor een resultaat om van te smullen.

Koekjesdeeg

Van de meeste koekjes bestaat de basis van het koekjesdeeg uit bloem, boter, suiker en zout. Maar naast dit zanddeeg, waar je eindeloos mee kunt variëren, bestaan er nog veel meer verschillende soorten deeg waarmee je de lekkerste koekjes bakt.

Meestal gebruik je bloem als basis, maar als je voor het schap in de supermarkt staat, begint het je wellicht te duizelen. Tarwebloem, patentbloem, boekweitmeel of speltbloem, welke moet je nu hebben? Wij vertellen je alles over welke bloem het meest geschikt is om mee te bakken.

Of kies direct een koekjes recept

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!