Advertentie
Er is geen beter moment om te bakken dan tijdens de feestdagen. Nu het buiten steeds kouder en guurder wordt is er geen fijnere activiteit te bedenken dan samen kerstkoekjes maken. En het allerleukste? Dat is natuurlijk om ze samen op te peuzelen!
Kerstkoekjes bakken
In de kerstvakantie is er niets leuker dan samen kerstkoekjes bakken. Om het ook nog eens heel eenvoudig te maken, hebben wij de lekkerste recepten voor kerstkoekjes op een rijtje gezet. Hoef jij alleen nog maar de boodschappen te doen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Sterrenkoekjes voor op de kersttaart
Deze heerlijke sterrenkoekjes danken hun prachtige rode glossy binnenkant aan de toevoeging van aardbeienjam. Je kunt natuurlijk ook een andere confituur naar keuze gebruiken als je dat lekkerder vindt. Sla deze toevoeging in ieder geval niet over, want de jam maakt de koekjes zo heerlijk zoet! En extra leuk: het zorgt ervoor dat de kerststerren goed opvallen. Maak het geheel af met wat poedersuiker en je koekje is compleet. Heerlijk bij een kopje thee of koffie.
Kaneelkoekjes
Deze heerlijke kaneelkoekjes zijn perfect om te toveren tot kerstkoekjes. Steek het deeg uit met een ster-vorm et voilà, je hebt kerstkoekjes! Maar pas op, deze koekjes zijn onweerstaanbaar lekker.
Gingerbread-kerstboompjes
Eerlijk is eerlijk, deze koekjes lijken een beetje op een bouwpakket. Maar geen zorgen! Ze zijn veel makkelijker te maken dan je wellicht denkt. Je hebt alleen de juiste kerstboom uitsteekvorm nodig. En die vind je gewoon online. De prachtige gouden kleur danken de koekjes aan de kruidenmix van gember, kaneel en nootmuskaat. Niet alleen heel mooi, maar ook erg lekker.
Shortbread koekjes
Met dit recept als basis kan je maar liefst vier verschillende varianten shortbread kerstkoekjes maken. Ga jij voor de variant met jam of vijfkruidenpoeder?
Kerstbomen- en kransjeskoekjes
Wat is er nou leuker dan met kerstmis samen met je (klein)kinderen de keuken in te duiken en samen kerstkoekjes te bakken in verschillende vormpjes en maten. Maak bijvoorbeeld samen kerstkransjes, sterren of kerstbomen. En daarna mooi versieren met glazuur en spikkels. Dat de deegkruimels en spikkels tot aan het plafond zitten, moet je maar voor lief nemen. Want pret hebben jullie zeker!
Ons favoriete kerstkoekjes recept:
Sterrenkoekjes voor op de kersttaart
Deze heerlijke sterrenkoekjes danken hun prachtige rode glossy binnenkant aan de toevoeging van aardbeienjam. Je kunt natuurlijk ook een andere confituur naar keuze gebruiken als je dat lekkerder vindt. Sla deze toevoeging in ieder geval niet over, want de jam maakt de koekjes zo heerlijk zoet! En extra leuk: het zorgt ervoor dat de kerststerren goed opvallen. Maak het geheel af met wat poedersuiker en je koekje is compleet. Heerlijk bij een kopje thee of koffie.
Ingrediënten
Bereiding
Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop de boter met de kristalsuiker en de vanillesuiker romig met een mixer. Voeg het ei toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en meng zo kort mogelijk tot een glad deeg.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier dun (ca. 3 mm) uit en leg 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Steek met een grote stervormige uitsteekvorm koekjes uit het deeg. Steek uit de helft van de sterren met een kleinere stervorm in het midden een ster uit. Leg de koekjes met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat met koekjes nog 15 minuten in de koelkast. Bak de koekjes in ca. 12 minuten licht goudbruin in de oven.
Neem de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Neem de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel tot je ze gaat versieren.
Schep de aardbeienjam in een spuitzakje. Spuit in het midden van iedere ‘hele’ ster een flinke dot van de jam. Bestuif de sterren met een gat in het midden met wat poedersuiker. Leg de open sterren op de dichte sterren zodat ze met de jam aan elkaar kleven en de jam door het gat zichtbaar is. Leg de koekjes op een rooster en laat ca. 1 uur drogen.
Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel. Behandel ze voorzichtig omdat de gelei niet helemaal hard wordt.
Het servies dat we gebruikt hebben in deze shoot komt van Flora Castle. Kijk voor hun volledige collectie op floracastle.com.
Nog meer kerst koekjes maken:
Onze tips
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.