Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
eetbare kerstcadeautjes: shortbread koekjes

Kerstkoekjes bakken: 5x heerlijke recepten

Advertentie

Er is geen beter moment om te bakken dan tijdens de feestdagen. Nu het buiten steeds kouder en guurder wordt is er geen fijnere activiteit te bedenken dan samen kerstkoekjes maken. En het allerleukste? Dat is natuurlijk om ze samen op te peuzelen!

Kerstkoekjes bakken

In de kerstvakantie is er niets leuker dan samen kerstkoekjes bakken. Om het ook nog eens heel eenvoudig te maken, hebben wij de lekkerste recepten voor kerstkoekjes op een rijtje gezet. Hoef jij alleen nog maar de boodschappen te doen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Cover voor

Sterrenkoekjes voor op de kersttaart

Deze heerlijke sterrenkoekjes danken hun prachtige rode glossy binnenkant aan de toevoeging van aardbeienjam. Je kunt natuurlijk ook een andere confituur naar keuze gebruiken als je dat lekkerder vindt. Sla deze toevoeging in ieder geval niet over, want de jam maakt de koekjes zo heerlijk zoet! En extra leuk: het zorgt ervoor dat de kerststerren goed opvallen. Maak het geheel af met wat poedersuiker en je koekje is compleet. Heerlijk bij een kopje thee of koffie.

Naar het recept
Cover voor

Kaneelkoekjes

Deze heerlijke kaneelkoekjes zijn perfect om te toveren tot kerstkoekjes. Steek het deeg uit met een ster-vorm et voilà, je hebt kerstkoekjes! Maar pas op, deze koekjes zijn onweerstaanbaar lekker.

Naar het recept
De geur van kerst: gingerbread koekjes

Gingerbread-kerstboompjes

Eerlijk is eerlijk, deze koekjes lijken een beetje op een bouwpakket. Maar geen zorgen! Ze zijn veel makkelijker te maken dan je wellicht denkt. Je hebt alleen de juiste kerstboom uitsteekvorm nodig. En die vind je gewoon online. De prachtige gouden kleur danken de koekjes aan de kruidenmix van gember, kaneel en nootmuskaat. Niet alleen heel mooi, maar ook erg lekker.

Naar het recept
eetbare kerstcadeautjes: shortbread koekjes

Shortbread koekjes

Met dit recept als basis kan je maar liefst vier verschillende varianten shortbread kerstkoekjes maken. Ga jij voor de variant met jam of vijfkruidenpoeder?

Naar het recept
kerstbomen- en kransjeskoekjes

Kerstbomen- en kransjeskoekjes

Wat is er nou leuker dan met kerstmis samen met je (klein)kinderen de keuken in te duiken en samen kerstkoekjes te bakken in verschillende vormpjes en maten. Maak bijvoorbeeld samen kerstkransjes, sterren of kerstbomen. En daarna mooi versieren met glazuur en spikkels. Dat de deegkruimels en spikkels tot aan het plafond zitten, moet je maar voor lief nemen. Want pret hebben jullie zeker!

Naar het recept

Ons favoriete kerstkoekjes recept:

Cover voor Sterrenkoekjes voor op de kersttaart

Sterrenkoekjes voor op de kersttaart

Deze heerlijke sterrenkoekjes danken hun prachtige rode glossy binnenkant aan de toevoeging van aardbeienjam. Je kunt natuurlijk ook een andere confituur naar keuze gebruiken als je dat lekkerder vindt. Sla deze toevoeging in ieder geval niet over, want de jam maakt de koekjes zo heerlijk zoet! En extra leuk: het zorgt ervoor dat de kerststerren goed opvallen. Maak het geheel af met wat poedersuiker en je koekje is compleet. Heerlijk bij een kopje thee of koffie.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

Voor de koekjes
300 g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl zout
125 g boter
200 g fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei
150 g aardbeienjam (gezeefd)
bakpapier
uitsteekvorm
klein spuitzakje

Bereiding

  1. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop de boter met de kristalsuiker en de vanillesuiker romig met een mixer. Voeg het ei toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en meng zo kort mogelijk tot een glad deeg.

  2. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier dun (ca. 3 mm) uit en leg 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  3. Steek met een grote stervormige uitsteekvorm koekjes uit het deeg. Steek uit de helft van de sterren met een kleinere stervorm in het midden een ster uit. Leg de koekjes met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat met koekjes nog 15 minuten in de koelkast. Bak de koekjes in ca. 12 minuten licht goudbruin in de oven.

  4. Neem de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Neem de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel tot je ze gaat versieren.

  5. Schep de aardbeienjam in een spuitzakje. Spuit in het midden van iedere ‘hele’ ster een flinke dot van de jam. Bestuif de sterren met een gat in het midden met wat poedersuiker. Leg de open sterren op de dichte sterren zodat ze met de jam aan elkaar kleven en de jam door het gat zichtbaar is. Leg de koekjes op een rooster en laat ca. 1 uur drogen.

  6. Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel. Behandel ze voorzichtig omdat de gelei niet helemaal hard wordt.

Het servies dat we gebruikt hebben in deze shoot komt van Flora Castle. Kijk voor hun volledige collectie op floracastle.com.

Nog meer kerst koekjes maken:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!