Foodies 02/2025
Azië
cover Azie

Kerst komt eraan en een gezellige kerstsfeer begint in de keuken. Maar hoe kies je de lekkerste kerstrecepten uit? We helpen je graag op weg met lekkere, culinaire en makkelijke kerst recepten voor elke gang. En is dat nog niet genoeg? Bestel dan ook Het Grote Kerstnummer, daarin vind je nog veel meer inspiratie. 

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Espresso-martinitulband

Espresso-martinitulband

Met de wodka-karamel en suikerparels is dit hét pronkstuk op de kersttafel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g boter (+ extra)
  • 200 g Côte d’Or pure chocolade
  • 125 ml water
  • 170 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 8 g espressopoeder (oploskoffie)
  • 300 g bruine basterdsuiker
  • 1 snuf zout
  • 25 g cacaopoeder
  • 3 eieren
  • 125 ml zure room
  • suikerparels (bijv. goud- of bronskleurig, bij de bakwinkel of online verkrijgbaar)

Voor de wodkakaramel

  • 200 g suiker
  • 1 scheutje water
  • 100 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 25 ml wodka
  • zout

Benodigdheden

  • tulbandvorm (24 cm Ø)

Bereiding

  1. Vet een tulbandvorm in met boter. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Smelt de boter, de chocolade en het water samen in een pan.

  2. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, het espressopoeder, de basterdsuiker, het zout en het cacaopoeder. Kluts in een andere kom de eieren met de zure room.

  3. Schenk het chocolademengsel en het eimengsel bij het bloemmengsel en roer goed door tot een glad beslag. Schep het beslag in een tulbandvorm (24 cm). Bak de cake in 50-55 minuten gaar in de oven. Controleer de gaarheid door een houten prikkertje in de cake te steken; als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

  4. Neem de cake uit de oven en laat ca. 20 minuten afkoelen in de vorm. Stort de tulband op een grote schaal of bord en laat verder afkoelen. Bewaar tot 3 dagen goed afgedekt met vershoudfolie of langer in de vriezer.

  5. Karamelliseer voor de wodkakaramel de suiker met het water in een ruime pan met dikke bodem tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig heen en weer. Neem de pan van het vuur en blus af met de room. Voorzichtig want dit spettert een beet je. Breng aan de kook en laat rustig de karamel oplossen in de room. Hoe langer je de karamel laat koken, hoe dikker hij wordt (let op: tijdens het afkoelen wordt de karamel nog dikker). Neem van het vuur en roer de boter, de wodka en een snuf zout erdoorheen. Laat afgedekt afkoelen.

  6. Schenk vlak voor serveren de karamel over de tulband. Maak af met suikerparels naar keuze.

Receptuur: Willem van Santen en Lotus van Overveldt Fotografie: Willem van Santen Styling: Marijn Visser Keramiek: Corinne van Baast

Meer receptinspiratie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!