
Gebraden eendenborst met kersensaus en gesmoorde pastinaken
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Bereiding
Fruit voor de saus de sjalotten en de gember ca. 4 minuten in de olie. Blus af met de rode wijn en de port. Laat inkoken tot ¼, het geheel mag een beetje stroperig worden. Voeg de fond toe en breng opnieuw aan de kook en laat weer inkoken tot de saus dikker wordt. Zeef de saus en breng op smaak met kersensiroop, balsamico, zout en een beetje boter. Warm de kersen op in de saus en houd warm.
Maak de eendenborstfilets schoon door overtollig vet en vliesjes eraf te snijden. Snijd de huidkant kruislings in en bestrooi met wat zout. Laat ca. 10 minuten staan. Verhit een bakpan. Dep de eend droog met keukenpapier en leg met de huidkant naar beneden in de pan. Bak op middelhoog vuur de huid goudbruin en krokant in 5-6 minuten. Keer het vlees om en bak nog 2 minuten op de andere kant. Neem uit de pan en leg op een ovenschaaltje. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Zet het vlees in de oven en gaar in 10-12 minuten tot het vlees veerkrachtig aanvoelt.
Voor de pastinaken schil de pastinaken en snijd ze in kwarten. Smelt de boter in een ruime pan en leg er de pastinaken in. Bestrooi met zout en peper en voeg de tijm toe. Leg een deksel op de pan en smoor de pastinaken op matig vuur in ca. 12 minuten gaar. Neem het vlees uit de oven en laat ca. 5 minuten rusten voor je het aansnijdt. Hak de peterselie fijn. Neem de tijm uit de pan en bestrooi de pastinaken met de peterselie. Breng op smaak met wat citroensap.
Verdeel de pastinaken over borden. Snijd de eend in dunne plakjes en verdeel over de borden. Schep de warme saus eroverheen.