Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van

Advertentie

Een taart hoeft niet altijd zoet te zijn. Met deze recepten voor quiche, hartige taart en plaattaart heb je genoeg inspiratie om ook eens een ’taart’ als hoofdgerecht tijdens het avondeten te serveren. Ook vind je handige tips om zelf quiche te maken én inspiratie voor lekkere toppings, van vlees tot vega en zelfs vis!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De nieuwste quiche recepten

Bak je regelmatig een quiche en wil je lekker variëren? De nieuwste quiche recepten vind je hier in één oogopslag.

Tartelette van bladerdeeg met artisjokken en taleggio
Eenvoudig
45 min

Tartelette van bladerdeeg met artisjokken en taleggio

Cheese and onion quiche
Eenvoudig
85 min

Kaas-uiquiche

Makkelijke pie met hert
Eenvoudig
195 min

Makkelijke pie met hert

tartelette met zeevruchten
Gemiddeld
85 min

Tartelette met zeevruchten

thumbnail voor Mini-pompoen-fetapasteitjes
Gemiddeld
110 min

Mini-pompoen-fetapasteitjes

Galette met tomaat
Eenvoudig
70 min

Galette met tomaat

Picknickpasteitjes met chorizo
Gemiddeld
85 min

Picknickpasteitjes met chorizo

Ricottataart met groene asperges
Gemiddeld
30 min

Ricottataart met groene asperges

Romige groentepastei met filodeeg
Eenvoudig
55 min

Romige groentepastei met filodeeg

Pompoen wellington met blauwe kaas
Gemiddeld
85 min

Pompoen wellington met blauwe kaas

Hartige taart met peer, walnoten en blauwe kaas
Gemiddeld
90 min

Hartige taart met peer, walnoten en blauwe kaas

kleefkruidtaartje
Eenvoudig
45 min

Kleefkruidtaartje

Snijbiet-ricottataart
Gemiddeld
60 min

Snijbiet-ricottataart

Bladerdeegtaart met kerstomaten en ricotta
Eenvoudig
45 min

Bladerdeegtaart met kerstomaten en ricotta

Pastei met lamsvlees en filodeeg
Gemiddeld
290 min

Pastei met lamsvlees en filodeeg

asperges bladerdeeg
Eenvoudig
10 min

Asperges in bladerdeeg

Recepten met kokos: quiche van kokosdeeg met spicy kokos-aardappelvulling
Gemiddeld
90 min

Quiche van kokosdeeg met spicy kokos-aardappelvulling

Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas
Gemiddeld
75 min

Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas

Quiche zonder deeg met asperges en spek
Eenvoudig
60 min

Quiche zonder deeg met asperges en spek

Minipasteitjes met kip, prei en champignons
Eenvoudig
80 min

Minipasteitjes met kip, prei en champignons

Hartige taart met geroosterde pompoen, roquefort en salie
Eenvoudig
75 min

Hartige taart met geroosterde pompoen, roquefort en salie

Kaas-uienquiche
Eenvoudig
45 min

Kaas-uienquiche

Soufflétaart met aardappel, erwten, asperges en spinazie
Eenvoudig
90 min

Soufflétaart met aardappel, erwten, asperges en spinazie

Bladerdeegtaart met geroosterde groenten, roomkaas en salsa verde
Eenvoudig
75 min

Bladerdeegtaart met geroosterde groenten, roomkaas en salsa verde

Mini-tarte tatin van spruitjes
Eenvoudig
50 min

Mini-tarte tatin van spruitjes

Zuurkoolstrudel met kruidendip
Eenvoudig
75 min

Zuurkoolstrudel met kruidendip

Paddenstoelen pasteitjes
Eenvoudig
45 min

Paddenstoelen pasteitjes

Tartiflette
Gemiddeld
105 min

Tartiflette

Vegan quiche met gekarameliseerde rode uien
Gemiddeld
25 min

Vegan quiche met gekarameliseerde rode uien

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot
Eenvoudig
10 min

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

Uientartelettes met Beemster
Gemiddeld
60 min

Uientartelettes met Beemster

Ei- en spektaartje
Gemiddeld
30 min

Ei- en spektaartje

Klassieke quiche lorraine met korstdeeg
Gemiddeld
135 min

Klassieke quiche lorraine met korstdeeg

Panna cotta taartjes met asperges
Eenvoudig
75 min

Panna cotta taartjes met asperges

Quiches met roquefort en rode ui
Gemiddeld
75 min

Quiches met roquefort en rode ui

beet wellington
Gemiddeld
50 min

Beet Wellington

thumbnail voor Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem
Gemiddeld
90 min

Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem

pompoenrol
Gemiddeld
50 min

Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas

pompoen pot pies
Eenvoudig
45 min

Pompoen pot pies

tomatentaart met olijfoliedeeg
Eenvoudig
60 min

Tomatentaart met olijfoliedeeg

Courgette-oudekaas muffins
Eenvoudig
10 min

Courgette-oudekaasmuffins

aspergetartelette
Eenvoudig
60 min

Aspergetartelette met gruyère en platte peterselie

Tarte serpentine
Gemiddeld
90 min

Tarte serpentine

hartige taart asperges marleen van es
Gemiddeld
90 min

Hartige taart met spinazie en asperges van Marleen van Es

Tomaten-tarte tatin met schapenkaas
Uitdagend
60 min

Tomaten-tarte tatin met schapenkaas

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

Rukmini: “Bladerdeeg als bodem voor een quiche? Maar natuurlijk! Ik zou dit onbeschaamd luxe gerecht elke dag wel kunnen eten – en het staat bovendien zo snel op tafel. Broccoli en gorgonzola passen prachtig bij elkaar en worden hier extra ‘opgespiced’ door de toevoeging van chilivlokken. Lekker met een knapperige groene salade.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 320 g kant-en-klaar bladerdeeg (rol)
  • 300 g broccoliroosjes (gehalveerd)
  • 5 rode ui (gesnipperd)
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 125 g gorgonzola piccante
  • 30 g walnoten (gehakt)
  • 100 ml slagroom
  • 4 scharreleieren
  • schil van 1 biologische citroen (geraspte)
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 teentje knoflook geperst (geperst)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C /  hetelucht: 180°C) en bekleed een kleine diepe braadslede met bakpapier. Leg het vel bladerdeeg hierop; dit moet ook de zijkanten bedekken, zodat de vulling erin blijft.

  2. Verdeel de broccoliroosjes, rode ui, chilivlokken, walnoten en gorgonzola gelijkmatig over het deeg.

  3. Klop de slagroom, eieren, citroenschil, zeezout en knoflook door elkaar en schenk dit mengsel over de broccoli en kaas. Zet het geheel 30 minuten in de oven. Het bladerdeeg is dan gaar en in het midden is de quiche nog een beetje vloeibaar.

  4. Laat 10 minuten rusten, in de braadslede, en dien warm op, of op kamertemperatuur.

Vegetarische quiche

Eet je graag vega? Met een quiche vol groente kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van een vegetarische hartige taart met peer en walnoten of van een klassieke kaas-uienquiche?

 

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot
Eenvoudig
10 min

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

Hartige taart met peer, walnoten en blauwe kaas
Gemiddeld
90 min

Hartige taart met peer, walnoten en blauwe kaas

Recepten van Jamie Oliver: quiche van avocadodeeg
Eenvoudig
60 min

Quiche van avocadodeeg van Jamie Oliver

Quiches met roquefort en rode ui
Gemiddeld
75 min

Quiches met roquefort en rode ui

Kaas-uienquiche
Eenvoudig
45 min

Kaas-uienquiche

Tartelette van bladerdeeg met artisjokken en taleggio
Eenvoudig
45 min

Tartelette van bladerdeeg met artisjokken en taleggio

Cheese and onion quiche
Eenvoudig
85 min

Kaas-uiquiche

thumbnail voor Mini-pompoen-fetapasteitjes
Gemiddeld
110 min

Mini-pompoen-fetapasteitjes

Ricottataart met groene asperges
Gemiddeld
30 min

Ricottataart met groene asperges

Romige groentepastei met filodeeg
Eenvoudig
55 min

Romige groentepastei met filodeeg

Pompoen wellington met blauwe kaas
Gemiddeld
85 min

Pompoen wellington met blauwe kaas

kleefkruidtaartje
Eenvoudig
45 min

Kleefkruidtaartje

Snijbiet-ricottataart
Gemiddeld
60 min

Snijbiet-ricottataart

Bladerdeegtaart met kerstomaten en ricotta
Eenvoudig
45 min

Bladerdeegtaart met kerstomaten en ricotta

asperges bladerdeeg
Eenvoudig
10 min

Asperges in bladerdeeg

Recepten met kokos: quiche van kokosdeeg met spicy kokos-aardappelvulling
Gemiddeld
90 min

Quiche van kokosdeeg met spicy kokos-aardappelvulling

Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas
Gemiddeld
75 min

Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas

Hartige taart met geroosterde pompoen, roquefort en salie
Eenvoudig
75 min

Hartige taart met geroosterde pompoen, roquefort en salie

Soufflétaart met aardappel, erwten, asperges en spinazie
Eenvoudig
90 min

Soufflétaart met aardappel, erwten, asperges en spinazie

Bladerdeegtaart met geroosterde groenten, roomkaas en salsa verde
Eenvoudig
75 min

Bladerdeegtaart met geroosterde groenten, roomkaas en salsa verde

Mini-tarte tatin van spruitjes
Eenvoudig
50 min

Mini-tarte tatin van spruitjes

Paddenstoelen pasteitjes
Eenvoudig
45 min

Paddenstoelen pasteitjes

Vegan quiche met gekarameliseerde rode uien
Gemiddeld
25 min

Vegan quiche met gekarameliseerde rode uien

Uientartelettes met Beemster
Gemiddeld
60 min

Uientartelettes met Beemster

beet wellington
Gemiddeld
50 min

Beet Wellington

thumbnail voor Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem
Gemiddeld
90 min

Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem

pompoenrol
Gemiddeld
50 min

Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas

pompoen pot pies
Eenvoudig
45 min

Pompoen pot pies

tomatentaart met olijfoliedeeg
Eenvoudig
60 min

Tomatentaart met olijfoliedeeg

Courgette-oudekaas muffins
Eenvoudig
10 min

Courgette-oudekaasmuffins

aspergetartelette
Eenvoudig
60 min

Aspergetartelette met gruyère en platte peterselie

Tarte serpentine
Gemiddeld
90 min

Tarte serpentine

hartige taart asperges marleen van es
Gemiddeld
90 min

Hartige taart met spinazie en asperges van Marleen van Es

Tomaten-tarte tatin met schapenkaas
Uitdagend
60 min

Tomaten-tarte tatin met schapenkaas

Handige tips voor zelf quiche maken

Een quiche is niet moeilijk om te maken. Met deze tips wordt het helemaal een fluitje van een cent.

1. Deeg maken

Ga je de bodem van zanddeeg zelf maken? Zorg er dan voor dat je het niet langer dan nodig kneedt. Dit zorgt ervoor dat het lekker bros en niet taai wordt. Ook is het belangrijk om het deeg tussen het kneden en het bakken goed te koelen. Zo geef je het de tijd om af te koelen en wordt het geheel steviger en kouder. Hierdoor plakt het minder wanneer je het gaat verwerken.

Maak je een hartige taart met bodem van bladerdeeg? Dat kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf bladerdeeg maken. De belangrijkste tip daarvoor: neem de tijd.

2. Blind bakken

Maak je een quiche met een vrij natte vulling of veel groente? Dan kan het verstandig zijn om het deeg eerst kort blind te bakken. Anders is de kans groot dat de bodem van je quiche niet gaar wordt. Ook als je een plaattaart bakt die je pas na het bakken belegt, moet je het deeg eerst blind bakken en vervolgens pas beleggen.

3. Ovenstand en paneermeel

Nog meer tips voor een gare bodem? Zet de quiche of hartige taart iets onder het midden van de oven. Dan vergroot je de kans dat de bodem knapperig wordt. Ook een laagje paneermeel op de bodem, voordat je de vulling erin doet, kan helpen om de bodem goed gaar te krijgen. Paneermeel trekt namelijk vocht aan, waardoor het vocht uit de vulling niet in de bodem trekt.

4. Op smaak brengen

Met name voor een vegetarische quiche geldt: wees niet zuinig met zout en peper. Ook een snuf chilivlokken, een theelepel pittige mosterd of kruiden als tijm, oregano en rozemarijn zijn geschikte smaakmakers om te voorkomen dat je quiche flauw wordt.

Hoe maak je een gezonde quiche?

Het minst gezonde aan een quiche of hartige taart is de bodem. Wil je graag een gezonde versie maken? Maak de bodem dan zelf en gebruik volkorenmeel of havermout. Vervang roomboter door olijfolie of margarine en voeg eventueel wat zaden als lijnzaad of chiazaad en pitten als pompoenpitten of zonnebloempitten toe voor extra voedingswaarde én smaak. Wees daarnaast terughoudend met kaas of neem een minder vette variant.

Hoelang kun je een quiche bewaren?

Een hartige taart of quiche kun je in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. Heb je veel over? Geen zorgen, je kunt ook hartige taart of quiche invriezen. In de vriezer blijft het volgens het Voedingscentrum ca. 3 maanden goed.

Hoe kun je quiche het beste opwarmen?

Wil je de volgende dag je quiche of hartige taart opwarmen? Dat gaat het beste in de oven. Verwarm hem 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 160⁰C. Een stukje hartige taart of quiche kun je ook in een koeken- of hapjespan opwarmen. Verwarm dan eerst zonder deksel en na enkele minuten nog ca. 2 minuten op laag vuur met deksel op de pan.

Quiche opwarmen in de magnetron kan wel, maar maakt hem wel al gauw slap en zompig. Wil je liever een knapperige bodem? Gebruik dan zeker de oven.

Wat eet je bij quiche?

Je kunt natuurlijk een groot stuk quiche als avondeten serveren. Maar nóg lekkerder is misschien wel om er iets bij te serveren. Maar wat eet je nu bij quiche? Maak je een quiche met wat zwaardere ingrediënten als kaas en vlees? Dan kan het lekker zijn om er een groene salade bij te maken als frisse tegenhanger.

Bak je een lichte quiche of plaattaart en wil je er iets bij maken voor een complete maaltijd? Maak dan soep en serveer een punt quiche met een kom soep en wat brood ernaast. Neem deze lichte soepen die lekker zijn in de lente of ga in het najaar voor een van deze herfstsoepen.

Quiche, hartige taart of plaattaart: wat zijn de verschillen?

Quiche, hartige taart of plaattaart. Ze lijken allemaal op elkaar, maar zijn toch net even anders. Traditioneel heeft een quiche altijd een bodem van zanddeeg, waar een hartige taart ook gemaakt kan worden met bladerdeeg.

Een plaattaart is ook qua vorm anders: deze variant heeft geen opstaande rand en wordt niet gevuld met een vulling, maar is meer een soort pizza die wordt belegd met verschillende toppings. Voor welke versie je ook gaat, lekker zijn ze allemaal.

Kies direct een quiche recept:

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!