Advertentie
Een taart hoeft niet altijd zoet te zijn. Met deze recepten voor quiche, hartige taart en plaattaart heb je genoeg inspiratie om ook eens een ’taart’ als hoofdgerecht tijdens het avondeten te serveren. Ook vind je handige tips om zelf quiche te maken én inspiratie voor lekkere toppings, van vlees tot vega en zelfs vis!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De nieuwste quiche recepten
Bak je regelmatig een quiche en wil je lekker variëren? De nieuwste quiche recepten vind je hier in één oogopslag.
De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot
Rukmini: “Bladerdeeg als bodem voor een quiche? Maar natuurlijk! Ik zou dit onbeschaamd luxe gerecht elke dag wel kunnen eten – en het staat bovendien zo snel op tafel. Broccoli en gorgonzola passen prachtig bij elkaar en worden hier extra ‘opgespiced’ door de toevoeging van chilivlokken. Lekker met een knapperige groene salade.”
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en bekleed een kleine diepe braadslede met bakpapier. Leg het vel bladerdeeg hierop; dit moet ook de zijkanten bedekken, zodat de vulling erin blijft.
Verdeel de broccoliroosjes, rode ui, chilivlokken, walnoten en gorgonzola gelijkmatig over het deeg.
Klop de slagroom, eieren, citroenschil, zeezout en knoflook door elkaar en schenk dit mengsel over de broccoli en kaas. Zet het geheel 30 minuten in de oven. Het bladerdeeg is dan gaar en in het midden is de quiche nog een beetje vloeibaar.
Laat 10 minuten rusten, in de braadslede, en dien warm op, of op kamertemperatuur.
Populaire quiche recepten
Geen zin om lang te zoeken en liever direct aan de slag? Ga dan voor een van deze populaire quiche recepten. Daar scoor je gegarandeerd punten mee.
Vegetarische quiche
Eet je graag vega? Met een quiche vol groente kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van een vegetarische hartige taart met peer en walnoten of van een klassieke kaas-uienquiche?
Hartige taart: recepten met bladerdeeg
Quiche of hartige taart, wat is eigenlijk het verschil? Dat zit ‘m in de bodem. Waar een quichebodem officieel van zanddeeg wordt gemaakt, kan voor een hartige taart zowel zanddeeg als bladerdeeg worden gebruikt. Fan van dat laatste? Bekijk dan zeker deze recepten voor hartige taart van bladerdeeg eens!
Plaattaart
Plaattaart is weer net even anders. De naam zegt het al, dit is een soort hartige taart, maar dan plat. In plaats van dat je de bodem vult met een mengsel van ei, kaas en/of room, beleg je hem met toppings naar keuze. Een soort kruising tussen pizza en hartige taart dus, lekker!
Handige tips voor zelf quiche maken
Een quiche is niet moeilijk om te maken. Met deze tips wordt het helemaal een fluitje van een cent.
1. Deeg maken
Ga je de bodem van zanddeeg zelf maken? Zorg er dan voor dat je het niet langer dan nodig kneedt. Dit zorgt ervoor dat het lekker bros en niet taai wordt. Ook is het belangrijk om het deeg tussen het kneden en het bakken goed te koelen. Zo geef je het de tijd om af te koelen en wordt het geheel steviger en kouder. Hierdoor plakt het minder wanneer je het gaat verwerken.
Maak je een hartige taart met bodem van bladerdeeg? Dat kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf bladerdeeg maken. De belangrijkste tip daarvoor: neem de tijd.
2. Blind bakken
Maak je een quiche met een vrij natte vulling of veel groente? Dan kan het verstandig zijn om het deeg eerst kort blind te bakken. Anders is de kans groot dat de bodem van je quiche niet gaar wordt. Ook als je een plaattaart bakt die je pas na het bakken belegt, moet je het deeg eerst blind bakken en vervolgens pas beleggen.
3. Ovenstand en paneermeel
Nog meer tips voor een gare bodem? Zet de quiche of hartige taart iets onder het midden van de oven. Dan vergroot je de kans dat de bodem knapperig wordt. Ook een laagje paneermeel op de bodem, voordat je de vulling erin doet, kan helpen om de bodem goed gaar te krijgen. Paneermeel trekt namelijk vocht aan, waardoor het vocht uit de vulling niet in de bodem trekt.
4. Op smaak brengen
Met name voor een vegetarische quiche geldt: wees niet zuinig met zout en peper. Ook een snuf chilivlokken, een theelepel pittige mosterd of kruiden als tijm, oregano en rozemarijn zijn geschikte smaakmakers om te voorkomen dat je quiche flauw wordt.
Hoe maak je een gezonde quiche?
Het minst gezonde aan een quiche of hartige taart is de bodem. Wil je graag een gezonde versie maken? Maak de bodem dan zelf en gebruik volkorenmeel of havermout. Vervang roomboter door olijfolie of margarine en voeg eventueel wat zaden als lijnzaad of chiazaad en pitten als pompoenpitten of zonnebloempitten toe voor extra voedingswaarde én smaak. Wees daarnaast terughoudend met kaas of neem een minder vette variant.
Hoelang kun je een quiche bewaren?
Een hartige taart of quiche kun je in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. Heb je veel over? Geen zorgen, je kunt ook hartige taart of quiche invriezen. In de vriezer blijft het volgens het Voedingscentrum ca. 3 maanden goed.
Hoe kun je quiche het beste opwarmen?
Wil je de volgende dag je quiche of hartige taart opwarmen? Dat gaat het beste in de oven. Verwarm hem 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 160⁰C. Een stukje hartige taart of quiche kun je ook in een koeken- of hapjespan opwarmen. Verwarm dan eerst zonder deksel en na enkele minuten nog ca. 2 minuten op laag vuur met deksel op de pan.
Quiche opwarmen in de magnetron kan wel, maar maakt hem wel al gauw slap en zompig. Wil je liever een knapperige bodem? Gebruik dan zeker de oven.
Wat eet je bij quiche?
Je kunt natuurlijk een groot stuk quiche als avondeten serveren. Maar nóg lekkerder is misschien wel om er iets bij te serveren. Maar wat eet je nu bij quiche? Maak je een quiche met wat zwaardere ingrediënten als kaas en vlees? Dan kan het lekker zijn om er een groene salade bij te maken als frisse tegenhanger.
Bak je een lichte quiche of plaattaart en wil je er iets bij maken voor een complete maaltijd? Maak dan soep en serveer een punt quiche met een kom soep en wat brood ernaast. Neem deze lichte soepen die lekker zijn in de lente of ga in het najaar voor een van deze herfstsoepen.
Quiche, hartige taart of plaattaart: wat zijn de verschillen?
Quiche, hartige taart of plaattaart. Ze lijken allemaal op elkaar, maar zijn toch net even anders. Traditioneel heeft een quiche altijd een bodem van zanddeeg, waar een hartige taart ook gemaakt kan worden met bladerdeeg.
Een plaattaart is ook qua vorm anders: deze variant heeft geen opstaande rand en wordt niet gevuld met een vulling, maar is meer een soort pizza die wordt belegd met verschillende toppings. Voor welke versie je ook gaat, lekker zijn ze allemaal.