
Hartige taart met peer, walnoten en blauwe kaas
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Bereiding
Vermaal voor het deeg de walnoten in een keukenmachine fijn. Voeg de bloem en een grote snuf zout toe en pulseer kort verder tot alles gemengd is. Voeg de boter toe en pulseer verder
tot er grote kruimels ontstaan. Voeg de eidooier toe en pulseer tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel 1 el koud water toe als het deeg te droog is. Vorm een bal van het deeg, druk hem plat
tot een schijf en verpak het in bakpapier. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verhit voor de vulling 1 el boter en 1 el olie in een zware koeken pan of een skillet op middelhoog vuur en fruit er de sjalotjes, de salie en de snijbietstelen in 5-8 minuten zacht in. Voeg het snijbietblad toe en bak verder tot het geslonken is. Neem van het vuur.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier rond (ca. 26 cm Ø) uit. Bekleed een ingevette quichevorm (20 cm Ø) ermee en zet 30 minuten in de koelkast. Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in de lengte in plakjes. Meng de plakjes peer met 1-2 tl olie op een bakplaat.
Verkreukel een stuk bakpapier en bekleed de deegbodem ermee. Vul de vorm met de bakbonen en schuif hem samen met de bakplaat met peren 15 minuten in de oven. Haal beide uit de
oven. Verwijder de bakbonen met het bakpapier en bak de bodem 8-10 minuten verder tot hij goudbruin en knapperig is. Laat de peren iets afkoelen.Kluts de eieren in een kom. Klop wat nootmuskaat en de crème fraîche erdoorheen. Roer de blauwe kaas erdoorheen. Schenk de helft van het eimengsel in de vorm en verdeel ⅔ van het snijbietmengsel eroverheen. Beleg met de plakjes peer en verdeel er het overige snijbietmengsel over. Schenk het overige eimengsel eroverheen. Verdeel de walnoten erover. Bak 28- 30 minuten in de oven tot de vulling stevig is geworden en de bovenkant goudbruin is. Laat ca. 20 minuten afkoelen, snijd de taart in stukken en serveer.