Het hoofgerecht is meestal het belangrijkste deel van de maaltijd, dus lekker moet het zeker zijn. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres voor snelle hoofgerechten, gezonde hoofdgerechten, vegetarische hoofdgerechten en luxe hoofdgerechten voor feestdagen, zoals kerst en Pasen. Hier vind je gegarandeerd nieuwe klassiekers om aan je culinaire repertoire toe te voegen!
Snelle hoofdgerechten
Gezonde hoofdgerechten
Deze gezonde hoofdgerechten zijn voedzaam en bevatten lekker veel groenten. Smakelijk!
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Hoofdgerechten met vlees
Op zoek naar hoofdgerechten met kip of een luxe hoofdgerecht met vlees zoals rund, varken of lam? Dit zijn onze favorieten!
Hoofdgerechten met vis
Zet je graag een stukje vis als hoofdgerecht op tafel? Dan zijn deze recepten precies wat je zoekt.
Vegetarische hoofdgerechten
Met deze vega hoofdgerechten mist niemand aan tafel dat stukje vlees of vis.
Koolhydraatarme hoofdgerechten
Wil je minder koolhydraten eten? Maak dan een van deze heerlijke hoofdgerechten met weinig koolhydraten.
Mediterraanse hoofdgerechten
Heb je zin in een avondje aan de Middellandse zee? Met deze mediterraanse hoofdgerechten waan je je even in Spanje, Italië of Frankrijk.
Hoofdgerechten voor kerst
Met kerst is het hoofdgerecht het pronkstuk van de avond. Met deze spektakelstukken maak je gegarandeerd indruk.
Hoofdgerechten voor Pasen
Tijdens de paasdagen staat er vaak een uitgebreide brunch op tafel, maar vergeet ook het avondeten niet. Met deze hoofdgerechten wordt Pasen één groot feest!

Kruidige pilav met paneer en bloemkool
Deze kruidige pilav is echt een smaakbommetje met geroosterde bloemkool, Indiase paneer en verse kruiden.
Bereiding
Doe de bloemkoolroosjes, de -stronk, de -bladeren, de paneer, de helft van de zonnebloemolie en 75 g kruidenpasta in een grote kom en breng goed op smaak met zout en peper. Meng met je handen goed door elkaar en zorg dat de bloemkool en de paneer goed zijn bedekt met de kruidenpasta. Laat een nacht in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Spoel de rijst goed tot het water helder is en laat in een kom koud water wellen. Doe de gemarineerde bloemkool en paneer in een braadslee. Neem de bloemkoolbladeren uit de braadslee en houd apart. Rooster de bloemkool ca. 20 minuten in de oven, voeg de bladeren toe en rooster nog ca. 20 minuten tot de bloemkool goudgeel en gaar is. Neem uit de oven en doe alles in een kom.
Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en de laurierblaadjes ca. 5 minuten erin, tot de ui wat zachter is. Voeg 1 el kruidenpasta toe en bak nog ca. 1 minuut. Schenk de bouillon erbij en breng rustig aan de kook. Giet de rijst af en doe hem in een braadslee. Schenk het bouillonmengsel erbij en roer de rozijnen erdoorheen. Breng goed op smaak met zout en peper. Dek af en bak ca. 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en roer de rijst los met een vork. Bestrooi met de geroosterde bloemkool en paneer en het amandelschaafsel en zet nog ca. 5 minuten in de oven om alles goed te verhitten. Bestrooi met de koriander en serveer.
Wat is een gezond hoofdgerecht?
Helaas is wat lekker is niet altijd gezond. Gelukkig kun je heel goed lekker én gezond eten. Probeer de volgende tips voor een gezonde maaltijd in je hoofd te houden bij het kiezen van een hoofdgerecht.
Lekker vers
Kies voor verse producten. Een kant-en-klare vegaburger of visstick is natuurlijk lekker makkelijk, maar een gezondere optie zijn vaak producten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zo als verse kipfilet (liefst biologisch) en verse groenten.
Ga voor minder of kleinere porties vlees en vis. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, maar te veel vlees of vis kan averechts werken voor je gezondheid.
Gevarieerd eten
Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar gevarieerd eten is dan ook echt belangrijk. Zo krijgt je lichaam namelijk alle voedingsstoffen nodig die het nodig heeft. Essentieel voor een gezond hoofdgerecht dus!
Ten slotte kun je veel ingrediënten vervangen door een gezonder alternatief. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of volkoren pandanrijst in plaats van witte rijst, of maak eens volkoren spaghetti in plaats van witte. Zo krijg je extra vezels binnen, die helpen je lichaam gezond te houden.
Hoofdgerecht voorbereiden
Ga je een etentje met vrienden of familie organiseren? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je bij je gasten aan tafel kunt zitten, in plaats van dat je de hele avond in de keuken moet staan. Een goede voorbereiding bespaart je op de avond zelf dus een hele hoop stress. Maar hoe pak je dat aan?
Oude bekenden
Allereerst is het handig om een hoofdgerecht te maken dat je al kent. Zo kun je beter inschatten hoe lang het bereiden van het recept duurt en kom je bij het serveren niet voor onaangename smaakverrassingen te staan. Ga dus voor een bekend succesrecept.
Sommige hoofdgerechten zijn natuurlijk makkelijker vooraf te maken dan andere. Een roerbakgerecht of risotto kun je bijvoorbeeld niet zo makkelijk voorbereiden als een stoofschotel of een lasagne. Kies dus voor een hoofdgerecht dat je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven of even hoeft op te warmen in een pan.
Mise en place
Bereid zo veel mogelijk ingrediënten alvast voor: snijd de groenten, meet alle ingrediënten af in schaaltjes en rasp de kaas. Zo hoef jij ’s avonds het hoofdgerecht alleen nog maar af te maken.