Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van

Advertentie

Het hoofgerecht is meestal het belangrijkste deel van de maaltijd, dus lekker moet het zeker zijn. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres voor snelle hoofgerechten, gezonde hoofdgerechten, vegetarische hoofdgerechten en luxe hoofdgerechten voor feestdagen, zoals kerst en Pasen. Hier vind je gegarandeerd nieuwe klassiekers om aan je culinaire repertoire toe te voegen!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoofdgerechten met vis

Zet je graag een stukje vis als hoofdgerecht op tafel? Dan zijn deze recepten precies wat je zoekt.

Vistaco's
Eenvoudig
35 min

Vistaco’s

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom  
Gemiddeld
45 min

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom  

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie
Eenvoudig
15 min

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie

garnalen
Eenvoudig
20 min

Garnalen ‘Spetsiota’

Garnalencurry
Eenvoudig
70 min

Garnalencurry

Filotaart met zalm en boerenkool
Eenvoudig
40 min

Filotaart met zalm en boerenkool

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo
Eenvoudig
50 min

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Eenpanspasta met citroen, tonijn, tomaat en kappertjes
Eenvoudig
35 min

Eenpanspasta met citroen, tonijn, tomaat en kappertjes

Linzensalade met tonijn
Eenvoudig
15 min

Linzensalade met tonijn

Sperziebonen met citroen en parmezaan
Eenvoudig
15 min

Sperziebonen met citroen en parmezaan

Kurkumaeieren met boerenkoolsalade
Eenvoudig
25 min

Kurkuma-eieren met boerenkoolsalade

Potato buns met asperges, ham en
Gemiddeld
100 min

Potato buns met asperges, ham en sauce gribiche

Haringsandwich
Eenvoudig
10 min

Haringsandwich

Kärnter kasnudeln
Gemiddeld
50 min

Kärntner kasnudeln

Käsespätzle
Eenvoudig
50 min

Käsespätzle

Tomatengazpacho met gin
Eenvoudig
15 min

Tomatengazpacho met gin

Pesto
Eenvoudig
10 min

Pesto

Gegrilde dorade
Eenvoudig
20 min

Gegrilde dorade

Geroosterde citrus-honinghalloumi met aardappeltjes en venkel
Eenvoudig
60 min

Geroosterde citrus-honinghalloumi met aardappeltjes en venkel

Lahmacun weekmenu
Gemiddeld
45 min

Lahmacun (Turkse pizza)

Pasta met gemarineerde courgette, pesto en gebakken kappertjes
Eenvoudig
30 min

Pasta met gemarineerde courgette, pesto en gebakken kappertjes

Pizza met zoete aardappel, fontina en pesto
Gemiddeld
40 min

Pizza met zoete aardappel, fontina en pesto

Golden-milkhavermout
Eenvoudig
10 min

Golden-milkhavermout

Ciabatta met mortadella, paprika en pesto
Eenvoudig
20 min

Ciabatta met mortadella, zongedroogde tomaat en pesto

Wraprolletjes met spinazie en gember
Eenvoudig
15 min

Wraprolletjes met spinazie en gember

Stracciatella-olijfolieroomijs
Eenvoudig
45 min

Stracciatella-olijfolieroomijs

Focaccia met perzik en basilicum
Eenvoudig
40 min

Focaccia met perzik en basilicum

Garnalenkroketjes
Gemiddeld
1 min

Garnalenkroketjes

Ricottatoast met bietentartaar
Eenvoudig
120 min

Ricottatoast met bietentartaar

Tuinbonen met verse kruiden en gebakken ei
Eenvoudig
20 min

Tuinbonen met verse kruiden en gebakken ei

Zomerse labnehpudding met kersen en brioche
Gemiddeld
45 min

Zomerse labnehpudding met kersen en brioche

Gele curry met snijbiet en tofu
Eenvoudig
40 min

Gele curry met snijbiet en tofu

Boerencake
Eenvoudig
90 min

Boerencake

Langos
Gemiddeld
60 min

Langos

Käsekrainer
Eenvoudig
20 min

Käsekrainer

Burger buns
Eenvoudig
60 min

Burgerbuns

IJs & Co 2.0: Walnoten-maple-ijs
Eenvoudig
60 min

Walnoten-maple-ijs

Frambozen-magnums
Eenvoudig
45 min

Frambozen-magnums

Cookie Dough-ijs
Eenvoudig
60 min

Cookie Dough-ijs

Crèmefraîche-ijs met geroosterde balsamico-aardbeien
Eenvoudig
60 min

Crèmefraîche-ijs met geroosterde balsamico-aardbeien

ijskoffie
Eenvoudig
30 min

Fairtrade (h)eerlijke ijskoffie

Crêpes Nutella
Eenvoudig
30 min

Crêpes Nutella

Udonnoedels met gember en kip
Eenvoudig
30 min

Udonnoedels met gember en kip

thumbnail voor Portobelloburger met miso,  kimchi en sesammayonaise
Eenvoudig
30 min

Portobelloburger met miso,  kimchi en sesammayonaise

Gebakken dolmades met dilleroom
Eenvoudig
15 min

Gebakken dolmades met dilleroom

Borlottibonensalade met pecanpesto en avocado
Gemiddeld
90 min

Borlottibonensalade met pecanpesto en avocado

Flatbreadpizza met bimi
Eenvoudig
30 min

Flatbreadpizza met bimi

Mezze-platbroodpizza’s
Eenvoudig
20 min

Mezze-platbroodpizza’s

Bubbelwafels
Eenvoudig
15 min

Bubbelwafels

Venkelworst-smashburgers
Eenvoudig
30 min

Venkelworst-smashburgers met rucola-rode-uisalsa

Gadogado-slabootjes
Eenvoudig
20 min

Gadogado slabootjes

Klepon-vegan roomkaas tartelettes
Gemiddeld
65 min

Klepon vegan roomkaastartelettes

Pittige saucijzenbloemen
Eenvoudig
50 min

Pittige saucijzenbloemen

Planken met een Indische twist: Pavlovameringues
Eenvoudig
90 min

Pavlovameringues

sloveens brood
45 min

Sloveens brood (pogača)

Ndujagarnalen met focaccia
Eenvoudig
20 min

‘ndujagarnalen met focaccia

Aperol Spritz
Eenvoudig
10 min

Zomers aperitief: Aperol Spritz

Churros
Eenvoudig
45 min

Churros

Francesinha
Eenvoudig
45 min

Francesinha

bitterballen
Gemiddeld
30 min

Bitterballen

Salade met scampi en mango
Eenvoudig
30 min

Salade met scampi en mango

Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis
Eenvoudig
45 min

Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis

Gekonfijte venkel met Puy-linzen
Eenvoudig
170 min

Gekonfijte venkel met Puy-linzen

Caesarsalade
Eenvoudig
30 min

Caesarsalade

Pittige noedelsalade met garnalen
Eenvoudig
20 min

Pittige noedelsalade met garnalen

Dawet
Eenvoudig
45 min

Dawet

geroosterde spicy wortels & hazelnoten en limabonenpuree
Eenvoudig
70 min

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree

venkel burrata, tuinbonen & granaatappel
Eenvoudig
2 min

Venkel met burrata, tuinbonen & granaatappel

krokant gebakken ravioli met zure room
Eenvoudig
20 min

Krokant gebakken ravioli met zure room dip

Kurkuma-aubergines met yoghurt
Eenvoudig
30 min

Kurkuma-aubergines met yoghurt, chiliboter-cashewnoten & koriander

Misoboter-noedels me tomaat & lente-ui
Eenvoudig
20 min

Misoboter-noedels met tomaat & lente-ui

Crying tiger-salade
Eenvoudig
25 min

Crying tiger-salade

Thaise rode curry
Eenvoudig
35 min

Thaise rode curry

Geglaceerde eend met pommes paolo
Uitdagend
210 min

Geglaceerde eend met pommes paolo

cannelloni
Gemiddeld
75 min

Cannelloni met ricotta

Gesmoorde cannellinibonen
Eenvoudig
30 min

Gesmoorde cannellinibonen met Oost-Indische kers

Krokante wedge salad
Eenvoudig
25 min

Krokante wedge salad

Tinto de verano-granita
Eenvoudig
5 min

Tinto de verano-granita

Gebakken polenta met miso en paprika
Eenvoudig
45 min

Gebakken polenta met miso en paprika

Zuid-Afrikaanse malvacakerol
Gemiddeld
50 min

Zuid-Afrikaanse malvacakerol

Bloemige summer rolls
Eenvoudig
55 min

Bloemige summer rolls

Smoky makreel
Eenvoudig
30 min

Smoky makreel

agua de valencia
Eenvoudig
5 min

Agua de Valencia

Cuopp fritto di mare
Gemiddeld
30 min

Cuoppo fritto di mare

Schnitzel met zoetzure salade en friet
Eenvoudig
30 min

Schnitzel met zoetzure salade en friet

Treslechescake met slagroom
Eenvoudig
50 min

Treslechescake met slagroom

Gildas
Eenvoudig
10 min

Gilda’s

Rigatoni met broccoli-kaassaus
Eenvoudig
25 min

Rigatoni met broccoli-kaassaus

Broodje bakkerstartaar
Eenvoudig
15 min

Broodje bakkerstartaar

Sandwiches: broodje Bologna
Eenvoudig
10 min

Broodje Bologna

Broodje Parijs
Eenvoudig
10 min

Broodje Parijs

Broodje Londen
Eenvoudig
10 min

Broodje Londen

Zomer in Zwedenwraps
Eenvoudig
10 min

Zomer in Zwedenwraps

Doogh-ijsjes
Eenvoudig
5 min

Doogh-ijsjes

Madeleines met earl grey en yoghurt
Eenvoudig
30 min

Madeleines met earl grey en yoghurt

Fatteh met knapperige pita en kikkererwten
Eenvoudig
50 min

Fatteh met knapperige pita en kikkererwten

lijnzaadcrackers met dip
Eenvoudig
45 min

Lijnzaadcrackers met doperwtenyoghurtdip

Pasta met gekaramelliseerde venkel en chili-citruskruim
Eenvoudig
65 min

Pasta met gekaramelliseerde venkel en chili-citruskruim

Courgettecake met limoen en pistache
Eenvoudig
80 min

Courgettecake met limoen en pistache

Caesarsalade met garnalen
Eenvoudig
35 min

Caesarsalade met garnalen

Kruidige pilav met paneer en bloemkool

Kruidige pilav met paneer en bloemkool

Deze kruidige pilav is echt een smaakbommetje met geroosterde bloemkool, Indiase paneer en verse kruiden.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 kleine bloemkool (in roosjes en de stronk gehakt en de bladeren heel)
225 g paneer (in blokjes van 2 cm)
2 el zonnebloemolie
75 g + 1 el kruidenpasta (bijv. Belazu Shawarma Paste bij de kookwinkel)
zout en peper
300 g basmatirijst
1 rode ui (in dunne plakjes)
3 laurierblaadjes
700 ml groentebouillon
75 g rozijnen
25 g amandelschaafsel
een klein bosje koriander (fijngehakt en optioneel)

Bereiding

  1. Doe de bloemkoolroosjes, de -stronk, de -bladeren, de paneer, de helft van de zonnebloemolie en 75 g kruidenpasta in een grote kom en breng goed op smaak met zout en peper. Meng met je handen goed door elkaar en zorg dat de bloemkool en de paneer goed zijn bedekt met de kruidenpasta. Laat een nacht in de koelkast marineren.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Spoel de rijst goed tot het water helder is en laat in een kom koud water wellen. Doe de gemarineerde bloemkool en paneer in een braadslee. Neem de bloemkoolbladeren uit de braadslee en houd apart. Rooster de bloemkool ca. 20 minuten in de oven, voeg de bladeren toe en rooster nog ca. 20 minuten tot de bloemkool goudgeel en gaar is. Neem uit de oven en doe alles in een kom.

  3. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en de laurierblaadjes ca. 5 minuten erin, tot de ui wat zachter is. Voeg 1 el kruidenpasta toe en bak nog ca. 1 minuut. Schenk de bouillon erbij en breng rustig aan de kook. Giet de rijst af en doe hem in een braadslee. Schenk het bouillonmengsel erbij en roer de rozijnen erdoorheen. Breng goed op smaak met zout en peper. Dek af en bak ca. 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en roer de rijst los met een vork. Bestrooi met de geroosterde bloemkool en paneer en het amandelschaafsel en zet nog ca. 5 minuten in de oven om alles goed te verhitten. Bestrooi met de koriander en serveer.

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Ailsa Brown Foto’s: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Myles Williamson

Wat is een gezond hoofdgerecht?

Helaas is wat lekker is niet altijd gezond. Gelukkig kun je heel goed lekker én gezond eten. Probeer de volgende tips voor een gezonde maaltijd in je hoofd te houden bij het kiezen van een hoofdgerecht.

Lekker vers

Kies voor verse producten. Een kant-en-klare vegaburger of visstick is natuurlijk lekker makkelijk, maar een gezondere optie zijn vaak producten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zo als verse kipfilet (liefst biologisch) en verse groenten.

Ga voor minder of kleinere porties vlees en vis. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, maar te veel vlees of vis kan averechts werken voor je gezondheid.

Gevarieerd eten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar gevarieerd eten is dan ook echt belangrijk. Zo krijgt je lichaam namelijk alle voedingsstoffen nodig die het nodig heeft. Essentieel voor een gezond hoofdgerecht dus!

Ten slotte kun je veel ingrediënten vervangen door een gezonder alternatief. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of volkoren pandanrijst in plaats van witte rijst, of maak eens volkoren spaghetti in plaats van witte. Zo krijg je extra vezels binnen, die helpen je lichaam gezond te houden.

Hoofdgerecht voorbereiden

Ga je een etentje met vrienden of familie organiseren? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je bij je gasten aan tafel kunt zitten, in plaats van dat je de hele avond in de keuken moet staan. Een goede voorbereiding bespaart je op de avond zelf dus een hele hoop stress. Maar hoe pak je dat aan?

Oude bekenden

Allereerst is het handig om een hoofdgerecht te maken dat je al kent. Zo kun je beter inschatten hoe lang het bereiden van het recept duurt en kom je bij het serveren niet voor onaangename smaakverrassingen te staan. Ga dus voor een bekend succesrecept.

Sommige hoofdgerechten zijn natuurlijk makkelijker vooraf te maken dan andere. Een roerbakgerecht of risotto kun je bijvoorbeeld niet zo makkelijk voorbereiden als een stoofschotel of een lasagne. Kies dus voor een hoofdgerecht dat je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven of even hoeft op te warmen in een pan.

Mise en place

Bereid zo veel mogelijk ingrediënten alvast voor: snijd de groenten, meet alle ingrediënten af in schaaltjes en rasp de kaas. Zo hoef jij ’s avonds het hoofdgerecht alleen nog maar af te maken.

Of kies meteen een hoofdgerecht

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!