Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Beer can chicken

Beer can chicken

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd

  • ca. 16 uur wachttijdca. 16 u. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Voor het pekelvocht

Voor de rub

Benodigdheden

  • vleesthermometer
De manier van garen is misschien wat ongewoon, maar dankzij het blik bier waar de kip op balanceert, krijgt het vlees wél extra veel smaakt en wordt het door het bier lekker mals gestoomd.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor het pekelvocht, behalve de citroen, in een grote pan met 3½ l water. Breng aan de kook en roer om het zout en de suiker te laten oplossen. Doe het pekelvocht in een kom of bak waar het vocht en de kip samen in passen, voeg de citroenplakjes toe en laat helemaal afkoelen. Dek af en zet 2-3 uur in de koelkast.

  2. Leg de kip in het pekelvocht en zorg dat hij helemaal onderstaat. Dek af en zet een nacht (minimaal 8 uur, maar maximaal 12 uur) in de koelkast.

  3. Neem de volgende dag de kip uit het pekelvocht en dep droog met keukenpapier. Leg de kip op een rooster in een grote braadslee en zet onafgedekt 6-8 uur in de koelkast, zodat het vel uitdroogt en straks knapperig wordt in de oven. Neem de kip ca. 30 minuten voor het garen uit de koelkast.

  4. Zorg dat de kip rechtop in de oven kan staan. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Roer alle ingrediënten voor de rub door elkaar en wrijf de kip ermee in. Schenk de helft van het bier in een kan en zet het halfvolle blikje in een diepe bakplaat. Schuif de kip met de opening naar beneden over het blik bier.

  5. Zet de kip voorzichtig in de oven en bak hem 60-80 minuten. Controleer elke 15 minuten of de kip niet is omgevallen. Als hij wel is omgevallen, neem de kip dan uit de oven, vul het blik met het bier uit de kan, zet de kip er weer op en zet terug in de oven. De kip is gaar als een vleesthermometer in de dijfilet 70°C aangeeft, of wanneer het vocht dat eruit loopt helder is als je er met een satéprikker in prikt. Bak de kip zo nodig steeds ca. 10 minuten extra, tot hij helemaal gaar is. Neem de kip van het blik, dek losjes af met aluminiumfolie, laat op een warme plaats ca. 10 minuten rusten en serveer. Lekker met aardappeltjes en bimi.

Per portie (6): 581 kcal | 8 g koolhydraten | 57 g eiwit | 36 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Tom Kerridge Fotografie: Issy Croker Styling: Faye Wears Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)