Advertentie
Wie iets te vieren heeft trakteert. En dat doe je het liefst met taart. Nu kun je natuurlijk bij de bakker een taartje kopen, maar nog leuker is om zélf taart te bakken. Met deze taart recepten bak je zelf de sterren van de hemel, van klassieke appeltaart tot chocoladetaart en citroen meringue taart.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Populaire taart recepten
Er is altijd wel een reden voor taart. Gelukkig zijn er meer dan genoeg recepten om je te blijven inspireren. En kun je niet kiezen? Dit zijn de meest populaire taart recepten.
Basisrecept: appeltaart
Als er één gebakje is dat alom geliefd is, is het wel appeltaart. Dit basisrecept zorgt er niet alleen voor dat je later op de dag iedereen blij kunt maken, je haalt ook nog eens heerlijke geuren in huis. Terwijl jouw traktatie gaart in de oven, verspreiden de aroma’s van kaneel en warme appel zich door de kamer. Het is dan ook maar wat moeilijk om van deze lekkernij af te blijven terwijl hij afkoelt in de vorm.
Bereiding
Snijd de boter in blokjes. Kneed van de boter, de witte basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout en kruimelig deeg. Voeg eventueel de melk toe als het deeg te droog is. Kneed niet langer dan nodig om het deeg bij elkaar te houden. Verdeel het deeg in 3 stukken en laat het verpakt in vershoudfolie ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Meng de krenten met het citroensap en laat ca. 10 minuten staan. Vet een springvorm in en bestuif hem met bloem.
Leg 1 stuk deeg in de springvorm en druk over de hele bodem plat uit. Maak van het tweede stuk deeg een rand in de vorm en druk hem goed vast op de bodem. Meng de appels met de krenten, de suiker en de kaneel. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel er de appels over. Druk de appels goed aan.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 graden, hetelucht: 175 graden). Rol het derde stuk deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap. Snijd uit het deeg repen van ca. 1 cm breed. Vorm bovenop de taart een raster van de deegrepen en druk het aan de randen goed vast.
Kluts het ei en bestrijk er de bovenkant van het deeg mee. Bak de taart ca. 1 uur in de oven. Neem de appeltaart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.
Appeltaart
De bekendste taart in Nederland is bij uitstek appeltaart. We kennen allemaal de klassieker, maar er zijn ook heel wat leuke variaties op appeltaart te bedenken. Welke is jouw favoriet?
Tarte tatin
Tarte tatin is een taartje op z’n kop. Je kunt tarte tatin bakken met allerlei soorten fruit, van peren tot abrikozen, maar het meest populair is met appel. En daarnaast kun je ook tarte tatin met groente maken, wat dacht je van rode ui of zelfs prei?
Chocoladetaart
Wie is er geen fan van chocolade. En niet alleen om zo te eten, met deze chocoladetaart recepten maak je er ook de lekkerste baksels mee.
Oreo taart
Met Oreo koekjes kun je alle kanten op. Natuurlijk kun je ze lekker zo eten, maar maak er ook eens een Oreo taart van. Verkruimeld voor op de bodem, of gecruncht in het beslag, hoe je de koekjes ook gebruikt, deze taarten zijn allemaal om je vingers bij af te likken.
Kwarktaart
Makkelijk om te maken en bij iedereen geliefd: kwartaart. Met deze kwarktaart recepten heb je voorlopig genoeg inspiratie.
IJstaart
Op een zomerse dag of als luxe dessert denk je al gauw aan een ijstaart. Deze ijstaart recepten kom je de zomer wel door.
Citroen meringue taart
Niet alleen omdat citroen meringue taart er prachtig uit ziet, maar ook gewoon omdat ‘ie ontzettend lekker smaakt is hij favoriet. Bovendien leuk om eens mee te variëren!
Speculaastaart
Speculaasjes zijn perfect als bodem voor een cheesecake of verkruimeld als topping over een kruimeltaart. Speculoos kan trouwens ook, want het verschil tussen speculaas en speculoos is niet zo groot. Welke koekjes je ook gebruikt, deze taarten met speculaas zijn stuk voor stuk hartstikke lekker.
Plaattaart
Een plaattaart kun je zowel in zoete of hartige variant maken. En veelal zijn ze nog snel gemaakt ook. Deegje uitrollen, beleggen met fruit of groente die je lekker vindt en hup de oven in.
Kersttaart
Kerst is de meest feestelijke tijd van het jaar. Niet voor niets dat we heel veel inspiratie voor prachtige kersttaarten hebben.
Taart maken
Er is altijd wel een reden voor taart. En die smaakt nog lekkerder als hij uit eigen keuken komt. Leuker ook, want zelf taart maken is hartstikke leuk om te doen. Wat je nodig hebt voor een eigen taart? Handige benodigdheden zijn een springvorm, (hand)mixer en bakpapier. En natuurlijk een goed werkende oven.
Alhoewel, zelfs als je geen oven hebt kun je de lekkerste taarten maken. Naast gebakken taarten, zoals de klassieke appeltaart of een cheesecake, kun je namelijk ook voor een no-bake taart gaan. De bekendste no-bake taart? Dat is ongetwijfeld de MonChoutaart.
MonChoutaart
MonChou, je kent ze wel, die vierkante pakjes roomkaas uit de supermarkt, is hét hoofdingrediënt van de klassieke MonChoutaart. Origineel wordt deze gemaakt met een bodem van bastognekoekjes, een vulling van MonChou en slagroom en kersen bovenop. Maar je kunt eindeloos variëren. Wat dacht je van een bodem van Oreo koekjes, speculaas of biscuitjes. En een topping van aardbeien, mango of verse frambozen en munt?
Red velvet taart
Red velvet taart is, zoals de naam al zegt, een rood gekleurde taart. De taart komt overgewaaid uit de VS. Een traditionele red velvet taart is opgebouwd uit verschillende lagen cake, onder andere bestaande uit de ingrediënten karnemelk, boter, cacao, azijn en bloem en rood gekleurd door natuurlijke kleurstof zoals bietensap.
Oorspronkelijk ontstond de rode kleur van red velvet door een chemische reactie tussen het zuur van de karnemelk en de azijn met het cacaopoeder, door een stofje dat vroeger in cacao zat. Tegenwoordig zit deze stof daar niet meer in, waardoor vaak rode kleurstof gebruikt om de taart echt rood te kunnen kleuren. Tussen de lagen en rondom de taart zit een dikke laag witte frosting van botercrème of roomkaas.
De naam velvet is te wijden aan de zachte, fluweelachtige structuur van de cake. In de 19e eeuw kwam de cake op, als tegenhanger van de destijds populaire grovere kruimelcake. De cake is vooral bekend geworden doordat het op de kaart stond bij het beroede Waldorf-Astoria Hotel in New York.
Makkelijke taart recepten
Een taart bakken klinkt misschien als een ingewikkeld en tijdrovend project, maar er zijn genoeg makkelijke taart recepten om te bakken voor beginners.
Ga bijvoorbeeld voor een no-bake taart, waarbij je kant-en-klare koekjes als bodem gebruikt, en de meeste tijd zit in het laten opstijven van de taart. Of neem een eenvoudig recept voor brownies, die je in een ronde vorm bakt en versierd met room en rood fruit. Ook kun je kiezen voor een simpele bodem van zanddeeg, die je vult met chocolade of room en noten. Zo wordt zelf taart maken heel makkelijk!