Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Vijgen-tarte tatin met kokosijs

  • Uitdagend

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Tobias: "Omdat dit kookboek ook desserts moet bevatten, kies ik de exemplaren uit waar ik het minst moeite mee heb. De tarte tatin is er daar een van. Het lijkt op appeltaart, maar dan iets deftiger. Al vind ik appeltaart stiekem ook lekker."

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor de glucosesiroop

Voor het ijs

Voor de vulling

Tobias: "Omdat dit kookboek ook desserts moet bevatten, kies ik de exemplaren uit waar ik het minst moeite mee heb. De tarte tatin is er daar een van. Het lijkt op appeltaart, maar dan iets deftiger. Al vind ik appeltaart stiekem ook lekker."

Bereiding

  1. Begin met het ijs. Daarvoor hebben we glucosesiroop (oftewel suikerwater) nodig. Doe het water en de suiker bij elkaar in een pannetje. Laat het 10 minuten borrelen tot alle suiker is opgenomen en de siroop een mooie dikte heeft. Zet opzij om af te koelen.

  2. Doe dan de kokosroom en 1 tonkaboon in een pannetje op laag vuur en laat de smaak in 30 minuten goed intrekken. De room mag niet koken.

  3. Haal de boon uit de room en voeg de afgekoelde glucosesiroop toe aan de kokosroom. Laat afkoelen en doe het mengsel in de ijsmachine. Draai er ijs van en zet nog minimaal 1 uur in de vriezer om iets verder op te stijven.

  4. Doe voor het deeg de bloem met een snufje zout in een kom. Snijd de ijskoude boter in kleine blokjes en voeg toe. Tot slot gaat het eigeel erbij en kneed je alles met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.

  5. Nu voeg je het ijskoude water toe en kneed je door tot een soepel deeg ontstaat. Zorg dat het deeg niet te warm wordt, want dan heb je geen mooi bros eindresultaat. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Halveer de vijgen en pak een pan die zowel op het vuur kan als in de oven. Zet de pan op laag vuur met de boter en suiker en leg vervolgens de vijgen erin met de platte kant naar beneden. Als de boter en de suiker zijn gesmolten, haal je de pan van het vuur.

  7. Rol nu het deeg uit tot een plak van zo’n 5 mm dik. Snijd er een cirkel uit ter grootte van de (ovenbestendige) pan en dek de vijgen af met het deeg. Duw met je vingertoppen het deeg goed aan rond de randen, zodat je een ‘oventje’ creëert voor de vijgen. Zet de pan 35 minuten in de oven.

  8. Haal uit de oven en draai de pan om op je werkbank. Laat de tarte tatin afkoelen en serveer met een goede bol ijs.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Groenvoer

€ 32,99
cover groenvoer