Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer

Of je nou vegetarisch eet of niet, deze vegetarische recepten zijn lekker voor de vleeseters én de vega’s onder ons. Op deze pagina vind je gezonde, makkelijke en uiteraard lekkere vegetarische gerechten die bij iedereen in de smaak zullen vallen. Hier kom je in ieder geval geen inspiratie tekort!

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vegetarische voorgerechten

Tijd om de armen uit de mouwen te steken! Hier vind je de lekkerste vegetarische voorgerechten:

Champignonsoep
Eenvoudig
20 min

Champignonsoep

Griekse salade
Eenvoudig
15 min

Griekse salade

De ultieme hummus
Eenvoudig
300 min

Hummus

kaasfondue
Eenvoudig
20 min

Kaasfondue

Bord met Arancini, risottoballetjes uit de airfryer.
Eenvoudig
60 min

Arancini (gefrituurde risottoballetjes)

Twee gevulde aubergines met daarin pittige tahin en suikerpinda's.
Eenvoudig
40 min

Geroosterde aubergine met pittige tahin en suikerpinda’s

Afgebakken pakketjes van filodeeg met daarin spinazie en feta.
Eenvoudig
45 min

Spinazie-fetapakketjes

Burrata di Bufala in een bakje met gemarineerde aardbeien en basilicum blaadjes
Eenvoudig
15 min

Burrata di Bufala met gemarineerde aardbeien

Tartelette met groene asperges en hollandaise en daarop rucola en groene asperges
Gemiddeld
90 min

Tartelette met groene asperges en hollandaise

Bladerdeegtaartje met mascarpone, aardappel, rozemarijn en Parmigiano Reggiano
Eenvoudig
60 min

Bladerdeegtaartje met mascarpone, aardappel, rozemarijn en Parmigiano Reggiano

gehate voedingsmiddelen
Eenvoudig
30 min

Aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas en sjalottendressing

Schaal met kleurrijke tabouleh
Eenvoudig
30 min

Frisse tabouleh met boerenkool en bloedsinaasappel

Soep van geroosterde courgette
Eenvoudig
25 min

Soep van geroosterde courgette met pecorino

aardappel lente ui soep
Eenvoudig
30 min

Aardappel-lente-uisoep

courgettesoep munt
Eenvoudig
40 min

Courgettesoep met munt

thumbnail voor Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum
Eenvoudig
10 min

Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum

pompoensoep
Eenvoudig
50 min

Pompoensoep (en tosti’s met blauwaderkaas)

Italiaanse minestronesoep
Eenvoudig
30 min

Italiaanse minestronesoep van oma Jetty

Watermeloen tonijn_Heske Knoppers-bijgesneden
Eenvoudig
80 min

‘Tonijn’ van watermeloen

Romige tomatensoep met tostirepen
Eenvoudig
40 min

Romige tomatensoep (met tostirepen)

gazpacho
Eenvoudig
45 min

Klassieke gazpacho

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje
Eenvoudig
15 min

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Crostini-kerstkrans
Eenvoudig
20 min

Crostini-kerstkrans

Arancini met truffel en Grana Padano
Eenvoudig
45 min

Arancini met truffel en Grana Padano

dierendag
Gemiddeld
45 min

Linzensoep

Supergezonde groene soep
Eenvoudig
50 min

Supergezonde groene soep

Gegrilde geitenkaas met hot honey en roze peper
Eenvoudig
20 min

Gegrilde geitenkaas met hot honey en roze peper

Pastinaaksoep met croutons en champignons
Eenvoudig
45 min

Pastinaaksoep met croutons en champignons

Winterse panzanella
Eenvoudig
25 min

Winterse panzanella

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven
Eenvoudig
25 min

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven

Geroosterdepaprikasoep met krokante croutons
Eenvoudig
30 min

Geroosterdepaprikasoep met krokante croutons

Snelle salade
Eenvoudig
5 min

Snelle salade

Platbrood
Eenvoudig
30 min

Platbrood

Klassieke sauzen - tuinkruidenvelouté
Gemiddeld
60 min

Tuinkruidenvelouté

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille
Eenvoudig
40 min

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Wittebonencrème met gepofte knoflook
Eenvoudig
15 min

Wittebonencrème met gepofte knoflook

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Gemiddeld
60 min

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Pogača
Eenvoudig
45 min

Pogača

Hummus met crudités
Eenvoudig
30 min

Hummus met crudités

Crispy sushihapjes
Eenvoudig
100 min

Crispy sushihapjes

Frittata met tuinbonen, erwten en ricotta
Eenvoudig
25 min

Frittata met tuinbonen, erwten en ricotta

Tomatensoep
Eenvoudig
20 min

Lazy tomatensoep met halloumicroutons

Kruidige geroosterde feta met tomatensalade
Eenvoudig
40 min

Kruidige geroosterde feta met tomatensalade

gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten
Eenvoudig
40 min

Gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten

Moestuinsalade 2.0
Uitdagend
135 min

Moestuinsalade 2.0

Tuinboonhummus met za'atar en sesamcrackers
Eenvoudig
55 min

Tuinboonhummus met za’atar en sesamcrackers

Radijssalade met burrata, Oost-Indische kers en quinoa
Eenvoudig
25 min

Radijssalade met burrata, Oost-Indische kers en quinoa

Chili-crisp caprese
Eenvoudig
10 min

Chili-crisp caprese

Tomatensalade met linzendressing
Eenvoudig
45 min

Tomatensalade met linzendressing

Koolraap-kokossoep
Eenvoudig
45 min

Koolraap-kokossoep

Vegetarische hoofdgerechten

De lekkerste vegetarische hoofdgerechten vind je hier in één overzicht bij elkaar.

Gevulde portobello’s met parmezaankrokantje
Eenvoudig
45 min

Gevulde portobello’s met parmezaankrokantje

Tortang talong Filipijnse omelet met rijst, bosuien crispy chiliolie
Eenvoudig
30 min

Tortang talong Filipijnse omelet met rijst, bosuien en crispy chiliolie

Pastinaak Wellington met salie en appel
Eenvoudig
70 min

Pastinaak Wellington met salie en appel

Deconstructed Wellington
Eenvoudig
60 min

Vegetarische Wellington

Veggie fajita’s
Eenvoudig
30 min

Veggie fajita’s

Paddenstoelengalette met prei en miso
Gemiddeld
90 min

Paddenstoelengalette met prei en miso

Kastanjechampignoncurry
Eenvoudig
55 min

Kastanjechampignoncurry

Boterbonen en courgette in citroensaus met olijven-walnotensalsa
Eenvoudig
60 min

Boterbonen en courgette in citroensaus met olijven-walnootsalsa

Kidneybonenbolo
Eenvoudig
45 min

Kidneybonenbolo

Dal met citroengras, knoflook en kerrieblad
Eenvoudig
58 min

Dal met citroengras, knoflook en kerrieblad

Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie
Eenvoudig
40 min

Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie

Pappardelle met sticky sjalotten
Eenvoudig
60 min

Pappardelle met sticky sjalotten

Boterige gesmoorde groene groenten
Eenvoudig
60 min

Boterige gesmoorde groene groenten

Koolraapnoedels met gochujang
Eenvoudig
60 min

Koolraapnoedels met gochujang

Pastinaken met miso, gember en sesam
Eenvoudig
40 min

Pastinaken met miso, gember en sesam

Paddenstoelen bourguignon
Eenvoudig
50 min

Paddenstoelen bourguignon

Pasta alla vodka met pompoen
Eenvoudig
60 min

Pasta alla vodka met pompoen

krokant gebakken ravioli met zure room
Eenvoudig
20 min

Krokant gebakken ravioli met zure room dip

Turkse linzensoep
Eenvoudig
45 min

Turkse linzensoep

Champignonsoep
Eenvoudig
20 min

Champignonsoep

currypasta maken
Gemiddeld
20 min

Currypasta

Biryani
Gemiddeld
35 min

Biryani met gele rijst en linzen

thumbnail voor Kokoscurry met duizendkoppige kool
Eenvoudig
40 min

Kokoscurry met duizendkoppige kool

Pestognocchi met lentegroenten zoals rucola, aspergebroccoli en courgette
Eenvoudig
35 min

Pestognocchi met lentegroenten

Twee bowls met onder andere sesamtofu, quinoa, edamame, paksoi en avocado
Eenvoudig
50 min

Sesamtofubowl

Bord met Melanzane alla parmigiana
Eenvoudig
60 min

Melanzane alla Parmigiana

Pestobonen met gebakken tomaatjes, pijnboompitten, munt- en basilicumblaadjes
Eenvoudig
60 min

Pestobonen met gebakken tomaatjes

Flatbreads met tahinyoghurt, ingemaakte rode ui, koolsla en shoarmaoesterzwammen
Eenvoudig
30 min

Flatbreads met shoarmaoesterzwammen

Courgette parmigiana in een ovenschaal met pijnboompitten er overheen.
Eenvoudig
85 min

Courgette parmigiana

Patatje rendang van gele biet met lente-uitjes erover
Eenvoudig
60 min

Patatje rendang van gele biet

Twee gevulde aubergines met daarin pittige tahin en suikerpinda's.
Eenvoudig
40 min

Geroosterde aubergine met pittige tahin en suikerpinda’s

Tortilla-omelet met bonenspread, avocado, feta, tomaat en chipotlemayo
Eenvoudig
30 min

Tortilla-omelet met bonenspread en groenten

Pan met groene savooiekool en yoghurt
Eenvoudig
60 min

Langzaam gegaarde savooiekool met citroen-tomaatboter en knoflookyoghurt

Salade met bietjes, boontjes, walnoten en geschaafde Parmigiano Reggiano
Gemiddeld
45 min

Salade met bietjes, boontjes en geschaafde Parmigiano Reggiano

Bord met Vrijeheidssoep 2025
Eenvoudig
30 min

Vrijheidssoep 2025 – Minestrone met boerenkool en witte bonen

Patatas Bravas
Eenvoudig
45 min

Patatas bravas

WITLOFSCHOTEL
Eenvoudig
30 min

Witlof ovenschotel

Fried rice met paneer, wortel en erwten
Eenvoudig
25 min

Fried rice met paneer, wortel en erwten

Zelf pizza maken
Eenvoudig
20 min

Pizza margherita

Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.
Eenvoudig
15 min

Krokante gnocchi caprese uit de airfryer

Broodje falafel
Gemiddeld
10 min

Falafel

Linguine met romige tomatensaus
Gemiddeld
30 min

Linguine met romige tomatensaus

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer
Eenvoudig
15 min

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer

thumbnail voor Oeufs florentine
Gemiddeld
30 min

Oeufs florentine

Risotto primavera met doperwtjes, worteltjes en grana padano
30 min

Risotto primavera met doperwtjes, worteltjes en Grana Padano

thumbnail voor Notengehaktbrood
Gemiddeld
90 min

Notengehaktbrood

Recept voor Indiase dahl
Eenvoudig
30 min

Dahl

Gado gado recept
Uitdagend
50 min

Gado gado

Ovenschotel met pasta en broccoli
Eenvoudig
55 min

Broccoli-kaasschotel met mosterd

pasta pesto
Eenvoudig
15 min

Pasta pesto

Vegetarische ovenschotels

Ovenschotels zijn zó makkelijk te maken: doe je ingrediënten in een ovenschaal, zet die even in de oven en klaar is je maaltijd! Ga met deze ovenschotels op vegetarische tour en leun lekker achterover terwijl de oven het werk doet.

Vegetarische pasta

Met pasta kun je bijna eindeloos variëren, dus eigenlijk kun je het elke dag eten. Deze pastarecepten zijn stuk voor stuk vegetarisch en zó lekker dat je een tweede én derde keer wil opscheppen.

Vegetarische quiche

Quiche is dé manier om bijna zonder dat je het merkt veel groenten binnen te krijgen. Deze gezonde vegetarische recepten voor quiche zorgen ervoor dat jij aan die 250 gram groente per dag komt.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
vegetarische gyoza ©Yoko Inagaki

Vegetarische gyoza

Gyoza zelf maken lijkt misschien moeilijk, maar als je het trucje onder de knie hebt tover je zo borden vol van deze dumplings op tafel. Deze vegetarische gyoza zijn verslavend lekker en zet je binnen een halfuurtje op tafel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

150 g wittekool (fijngesneden)
100 g zijden tofu (of verse tofu als je die kunt vinden)
5 cm lente-ui (fijngesneden)
1 tl geraspte gember
1 tl geraspte knoflook
1 tl gemalen komijn (optioneel)
24 stuks ronde gyoza-velletjes (kant-en-klaar uit het vriesvak bij de toko en ontdooid)
3 el zonnebloemolie
100 ml heet water
1 tl sesamolie
zout en versgemalen zwarte peper

voor de dipsaus

2 tl sojasaus
2 tl rijstazijn
chili-olie (toko)

Bereiding

  1. Bestrooi de kool met een snufje zout en laat 10 minuten staan. Doe de tofu in een kom. Voeg de kool, lente-ui, gember en knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper, en voeg eventueel komijn toe.

  2. Kneed alles met je handen goed door elkaar.

  3. Maak de gyoza: pak een deegvelletje en leg een afgestreken eetlepel van het tofumengsel in het midden. Maak je vingers nat en bestrijk de randen met water. Vouw nu één kant over de vulling heen en plak vier centimeter aan de bovenkant dicht – laat de zijkanten nog open. Duw dan het open zijgedeelte van gyoza naar binnen en maak twee ‘oren’. Knijp in elk oor om de gyoza helemaal dicht te maken.

  4. Verhit de zonnebloemolie op midden-hoog vuur in een koekenpan. Leg zodra de olie gloeiend heet is de gyoza in de koekenpan. Controleer na twee minuten de onderkant van de gyoza. Als die bruin zijn, zet je het vuur laag.

  5. Giet een bodempje heet water in de koekenpan en leg een deksel op de pan. Laat zachtjes sudderen tot het vocht is verdwenen. Schud de pan zo nu en dan voorzichtig om te voorkomen dat de gyoza aan de bodem plakken.

  6. Besprenkel de gyoza met de sesamolie en serveer op een mooie schaal.

  7. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in twee afzonderlijke schaaltjes, zodat ieder zijn eigen bakje heeft.

Vegetarisch vs. veganistisch

Iedereen die veganistisch is, is vegetarisch, maar niet iedereen die vegetarisch is, is ook veganistisch. Dit klinkt als in een ingewikkeld raadseltje, maar eigenlijk is het heel simpel: vegetariërs eten geen vlees of vis, maar wel andere dierlijke producten, zoals zuivel en eieren. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten en hebben een helemaal plantaardig dieet.

Is vegetarisch eten gezond?

Volgens het Voedingscentrum is een vegetarisch of veganistisch eetpatroon gezonder dan een dieet met vlees en vis. Zo zorgt vegetarisch eten voor een lagere bloeddruk en verlaagt het het risico op hart- en vaatziekten. Wel zit vitamine B12, belangrijk voor je bloed, alleen in dierlijke producten, waardoor veganisten supplementen met deze vitamine moeten slikken om er voldoende van binnen te krijgen.

Eiwitten

Je hoort vaak dat vegetariërs meer eiwitten moeten eten, maar hoe komt dat eigenlijk? Dat zit zo: in dierlijke producten zitten eiwitten (aminozuren) die zorgen voor de bouw van lichaamscellen. Dat is goed voor spieren, botten, bloed en andere lichaamsdelen.

Als vegetariër mis je, door geen vlees te eten, een deel van deze eiwitten. Het is daarom belangrijk om extra eiwitten te eten, bijvoorbeeld door veel granen en peulvruchten te eten. In de regel moet je als vegetariër ongeveer 1 gram eiwit per dag per kilo lichaamsgewicht eten om het tekort aan eiwitten uit vlees op te vangen.

Zijn kant-en-klare vleesvervangers gezond?

In de meeste kant-en-klare vleesvervangers zit soja, wat een goede bron van die zo belangrijke eiwitten is. Ook worden er vaak vitamine B12 en ijzer toegevoegd aan vleesvervangers; daar hebben vegetariërs extra veel van nodig, omdat ze het niet uit vlees halen.

Dan het slechte nieuws: veel vleesvervangers die je zo uit de schappen van de supermarkt pakt bevatten te veel zout en verzadigde vetten. Dat is niet anders bij bewerkt vlees: ook daar zitten veel toevoegingen in die het minder gezond maken.

Het beste kun je dus een kant-en-klare vleesvervanger op basis van soja kiezen. Kijk op het etiket of er niet te veel zout en verzadigde vetten in zitten én of vitamine B12 en ijzer zijn toegevoegd. Of, nog liever, kies voor een minder bewerkt product, zoals tofu, tempeh of peulvruchten.

Kies direct één van deze vegetarische recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!