Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch

Of je nou vegetarisch eet of niet, deze vegetarische recepten zijn lekker voor de vleeseters én de vega’s onder ons. Op deze pagina vind je gezonde, makkelijke en uiteraard lekkere vegetarische gerechten die bij iedereen in de smaak zullen vallen. Hier kom je in ieder geval geen inspiratie tekort!

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vegetarische voorgerechten

Tijd om de armen uit de mouwen te steken! Hier vind je de lekkerste vegetarische voorgerechten:

gehate voedingsmiddelen
Eenvoudig
30 min

Aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas en sjalottendressing

Schaal met kleurrijke tabouleh
Eenvoudig
30 min

Frisse tabouleh met boerenkool en bloedsinaasappel

Soep van geroosterde courgette
Eenvoudig
25 min

Soep van geroosterde courgette met pecorino

aardappel lente ui soep
Eenvoudig
30 min

Aardappel-lente-uisoep

courgettesoep munt
Eenvoudig
40 min

Courgettesoep met munt

thumbnail voor Basisrecept bruschetta
Eenvoudig
10 min

Basisrecept bruschetta

pompoensoep
Eenvoudig
50 min

Pompoensoep (en tosti’s met blauwaderkaas)

Italiaanse minestronesoep
Eenvoudig
30 min

Italiaanse minestronesoep van oma Jetty

Watermeloen tonijn_Heske Knoppers-bijgesneden
Eenvoudig
80 min

‘Tonijn’ van watermeloen

Romige tomatensoep met tostirepen
Eenvoudig
40 min

Romige tomatensoep (met tostirepen)

gazpacho
Eenvoudig
45 min

Klassieke gazpacho

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje
Eenvoudig
15 min

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Crostini-kerstkrans
Eenvoudig
20 min

Crostini-kerstkrans

kaasfondue
Eenvoudig
20 min

Kaasfondue

Arancini met truffel en Grana Padano
Eenvoudig
45 min

Arancini met truffel en Grana Padano

dierendag
Gemiddeld
45 min

Linzensoep

Supergezonde groene soep
Eenvoudig
50 min

Supergezonde groene soep

Gegrilde geitenkaas met hot honey en roze peper
Eenvoudig
20 min

Gegrilde geitenkaas met hot honey en roze peper

Pastinaaksoep met croutons en champignons
Eenvoudig
45 min

Pastinaaksoep met croutons en champignons

Winterse panzanella
Eenvoudig
25 min

Winterse panzanella

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven
Eenvoudig
25 min

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven

Geroosterdepaprikasoep met krokante croutons
Eenvoudig
30 min

Geroosterdepaprikasoep met krokante croutons

Snelle salade
Eenvoudig
5 min

Snelle salade

Platbrood
Eenvoudig
30 min

Platbrood

Champignonsoep
Eenvoudig
20 min

Champignonsoep

Klassieke sauzen - tuinkruidenvelouté
Gemiddeld
60 min

Tuinkruidenvelouté

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille
Eenvoudig
40 min

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Wittebonencrème met gepofte knoflook
Eenvoudig
15 min

Wittebonencrème met gepofte knoflook

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Gemiddeld
60 min

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Pogača
Eenvoudig
45 min

Pogača

Hummus met crudités
Eenvoudig
30 min

Hummus met crudités

Crispy sushihapjes
Eenvoudig
100 min

Crispy sushihapjes

Frittata met tuinbonen, erwten en ricotta
Eenvoudig
25 min

Frittata met tuinbonen, erwten en ricotta

Tomatensoep
Eenvoudig
20 min

Lazy tomatensoep met halloumicroutons

Kruidige geroosterde feta met tomatensalade
Eenvoudig
40 min

Kruidige geroosterde feta met tomatensalade

gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten
Eenvoudig
40 min

Gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten

Moestuinsalade 2.0
Uitdagend
135 min

Moestuinsalade 2.0

Tuinboonhummus met za'atar en sesamcrackers
Eenvoudig
55 min

Tuinboonhummus met za’atar en sesamcrackers

Radijssalade met burrata, Oost-Indische kers en quinoa
Eenvoudig
25 min

Radijssalade met burrata, Oost-Indische kers en quinoa

Chili-crisp caprese
Eenvoudig
10 min

Chili-crisp caprese

Tomatensalade met linzendressing
Eenvoudig
45 min

Tomatensalade met linzendressing

Koolraap-kokossoep
Eenvoudig
45 min

Koolraap-kokossoep

Tomatengazpacho met gin
Eenvoudig
15 min

Tomatengazpacho met gin

Gebakken dolmades met dilleroom
Eenvoudig
15 min

Gebakken dolmades met dilleroom

venkel burrata, tuinbonen & granaatappel
Eenvoudig
20 min

Venkel met burrata, tuinbonen & granaatappel

Halloumi watermeloenspiesjes
Eenvoudig
20 min

Halloumi-watermeloenspiesjes

Krokante wedge salad
Eenvoudig
25 min

Krokante wedge salad

Bloemige summer rolls
Eenvoudig
55 min

Bloemige summer rolls

Roodlofsalade met appel en gekaramelliseerde walnoten
Eenvoudig
25 min

Roodlofsalade met appel en gekaramelliseerde walnoten

fattoush
Eenvoudig
10 min

Fattoush: Libanese salade

Vegetarische hoofdgerechten

De lekkerste vegetarische hoofdgerechten vind je hier in één overzicht bij elkaar.

Gevulde portobello’s met parmezaankrokantje
Eenvoudig
45 min

Gevulde portobello’s met parmezaankrokantje

Tortang talong Filipijnse omelet met rijst, bosuien crispy chiliolie
Eenvoudig
30 min

Tortang talong Filipijnse omelet met rijst, bosuien en crispy chiliolie

Pastinaak Wellington met salie en appel
Eenvoudig
70 min

Pastinaak Wellington met salie en appel

Deconstructed Wellington
Eenvoudig
60 min

Vegetarische Wellington

Veggie fajita’s
Eenvoudig
30 min

Veggie fajita’s

Paddenstoelengalette met prei en miso
Gemiddeld
90 min

Paddenstoelengalette met prei en miso

Kastanjechampignoncurry
Eenvoudig
55 min

Kastanjechampignoncurry

Boterbonen en courgette in citroensaus met olijven-walnotensalsa
Eenvoudig
60 min

Boterbonen en courgette in citroensaus met olijven-walnootsalsa

Kidneybonenbolo
Eenvoudig
45 min

Kidneybonenbolo

Dal met citroengras, knoflook en kerrieblad
Eenvoudig
58 min

Dal met citroengras, knoflook en kerrieblad

Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie
Eenvoudig
40 min

Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie

Pappardelle met sticky sjalotten
Eenvoudig
60 min

Pappardelle met sticky sjalotten

Boterige gesmoorde groene groenten
Eenvoudig
60 min

Boterige gesmoorde groene groenten

Koolraapnoedels met gochujang
Eenvoudig
60 min

Koolraapnoedels met gochujang

Pastinaken met miso, gember en sesam
Eenvoudig
40 min

Pastinaken met miso, gember en sesam

Paddenstoelen bourguignon
Eenvoudig
50 min

Paddenstoelen bourguignon

Pasta alla vodka met pompoen
Eenvoudig
60 min

Pasta alla vodka met pompoen

Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.
Eenvoudig
15 min

Krokante gnocchi caprese

Broodje falafel
Gemiddeld
10 min

Falafel

Linguine met romige tomatensaus
Gemiddeld
30 min

Linguine met romige tomatensaus

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer
Eenvoudig
15 min

Surinaams-Chinese tjap tjoy met komkommer

thumbnail voor Oeufs florentine
Gemiddeld
30 min

Oeufs florentine

Risotto primavera met doperwtjes, worteltjes en grana padano
30 min

Risotto primavera met doperwtjes, worteltjes en Grana Padano

thumbnail voor Notengehaktbrood
Gemiddeld
90 min

Notengehaktbrood

Recept voor Indiase dahl
Eenvoudig
30 min

Dahl

Gado gado recept
Uitdagend
50 min

Gado gado

Ovenschotel met pasta en broccoli
Eenvoudig
55 min

Broccoli-kaasschotel met mosterd

pasta pesto
Eenvoudig
15 min

Pasta pesto

Twee ravioli's met aardappel-pecorino vulling in salieboter.
Gemiddeld
60 min

Ravioli met aardappel-pecorino-vulling en salieboter

Traybake van rosevalaardappels, kikkererwten, radijs en winterpostelein.
Eenvoudig
50 min

Traybake van rosevalaardappels, kikkererwten, radijs en winterpostelein

Romige gnocchigratin met erwtjes en basilicum
Eenvoudig
45 min

Romige gnocchigratin met erwtjes en basilicum

Noedels crispy tofu - GF
Eenvoudig
30 min

Noedels met crispy tofu

Klassieke tortilla
Eenvoudig
40 min

Klassieke tortilla

Melanzane alla parmigiana
Eenvoudig
60 min

Melanzane alla parmigiana

Italiaanse minestronesoep
Eenvoudig
30 min

Italiaanse minestronesoep van oma Jetty

Turkse linzensoep
Eenvoudig
45 min

Turkse linzensoep

Saag paneer: curry met paneer en spinazie
Eenvoudig
25 min

Saag paneer: curry met paneer en spinazie

dosa masala
Gemiddeld
40 min

Dosa Masala

Zoete-aardappellasagne
Eenvoudig
30 min

Zoete-aardappellasagne

Rigatoni met aubergine, olijven, gepelde tomaten, pangrattato en Parmezaanse kaas.
Eenvoudig
20 min

Rigatoni met aubergine, olijven en pangrattato

Rigatoni alla norma snelle pasta
Eenvoudig
30 min

Rigatoni alla norma

Indiase groentecurry
Eenvoudig
65 min

Indiase groentecurry

Stamppot met romainesla. Er overheen notencrunch en sinaasappelschil schaafsel.
Eenvoudig
40 min

Stamppot met romaine, notencrunch en sinaasappel

Zoete-aardappelgnocchi met gorgonzola
Eenvoudig
90 min

Pompoengnocchi met gorgonzola

Zoetpittige noedels met aspergebroccoli
Eenvoudig
25 min

Zoetpittige noedels met aspergebroccoli

omelet en vlees en kruiden
Eenvoudig
35 min

Tahoe telor

bord met spitskool en jus
Eenvoudig
70 min

Spitskool van de BBQ met aardappel-mosterdmousseline

Crunchy noedelsalade met chiliolie - GF
Eenvoudig
30 min

Crunchy noedelsalade met zelfgemaakte chiliolie

Kimchi-sesamnoedels
Eenvoudig
25 min

Kimchi-sesamnoedels

wafels met pompoen
Eenvoudig
30 min

Pompoen risotto wafels

Vegetarische ovenschotels

Ovenschotels zijn zó makkelijk te maken: doe je ingrediënten in een ovenschaal, zet die even in de oven en klaar is je maaltijd! Ga met deze ovenschotels op vegetarische tour en leun lekker achterover terwijl de oven het werk doet.

Vegetarische pasta

Met pasta kun je bijna eindeloos variëren, dus eigenlijk kun je het elke dag eten. Deze pastarecepten zijn stuk voor stuk vegetarisch en zó lekker dat je een tweede én derde keer wil opscheppen.

Vegetarische quiche

Quiche is dé manier om bijna zonder dat je het merkt veel groenten binnen te krijgen. Deze gezonde vegetarische recepten voor quiche zorgen ervoor dat jij aan die 250 gram groente per dag komt.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
vegetarische gyoza ©Yoko Inagaki

Vegetarische gyoza

Gyoza zelf maken lijkt misschien moeilijk, maar als je het trucje onder de knie hebt tover je zo borden vol van deze dumplings op tafel. Deze vegetarische gyoza zijn verslavend lekker en zet je binnen een halfuurtje op tafel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

150 g wittekool (fijngesneden)
100 g zijden tofu (of verse tofu als je die kunt vinden)
5 cm lente-ui (fijngesneden)
1 tl geraspte gember
1 tl geraspte knoflook
1 tl gemalen komijn (optioneel)
24 stuks ronde gyoza-velletjes (kant-en-klaar uit het vriesvak bij de toko en ontdooid)
3 el zonnebloemolie
100 ml heet water
1 tl sesamolie
zout en versgemalen zwarte peper

voor de dipsaus

2 tl sojasaus
2 tl rijstazijn
chili-olie (toko)

Bereiding

  1. Bestrooi de kool met een snufje zout en laat 10 minuten staan. Doe de tofu in een kom. Voeg de kool, lente-ui, gember en knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper, en voeg eventueel komijn toe.

  2. Kneed alles met je handen goed door elkaar.

  3. Maak de gyoza: pak een deegvelletje en leg een afgestreken eetlepel van het tofumengsel in het midden. Maak je vingers nat en bestrijk de randen met water. Vouw nu één kant over de vulling heen en plak vier centimeter aan de bovenkant dicht – laat de zijkanten nog open. Duw dan het open zijgedeelte van gyoza naar binnen en maak twee ‘oren’. Knijp in elk oor om de gyoza helemaal dicht te maken.

  4. Verhit de zonnebloemolie op midden-hoog vuur in een koekenpan. Leg zodra de olie gloeiend heet is de gyoza in de koekenpan. Controleer na twee minuten de onderkant van de gyoza. Als die bruin zijn, zet je het vuur laag.

  5. Giet een bodempje heet water in de koekenpan en leg een deksel op de pan. Laat zachtjes sudderen tot het vocht is verdwenen. Schud de pan zo nu en dan voorzichtig om te voorkomen dat de gyoza aan de bodem plakken.

  6. Besprenkel de gyoza met de sesamolie en serveer op een mooie schaal.

  7. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in twee afzonderlijke schaaltjes, zodat ieder zijn eigen bakje heeft.

Vegetarisch vs. veganistisch

Iedereen die veganistisch is, is vegetarisch, maar niet iedereen die vegetarisch is, is ook veganistisch. Dit klinkt als in een ingewikkeld raadseltje, maar eigenlijk is het heel simpel: vegetariërs eten geen vlees of vis, maar wel andere dierlijke producten, zoals zuivel en eieren. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten en hebben een helemaal plantaardig dieet.

Is vegetarisch eten gezond?

Volgens het Voedingscentrum is een vegetarisch of veganistisch eetpatroon gezonder dan een dieet met vlees en vis. Zo zorgt vegetarisch eten voor een lagere bloeddruk en verlaagt het het risico op hart- en vaatziekten. Wel zit vitamine B12, belangrijk voor je bloed, alleen in dierlijke producten, waardoor veganisten supplementen met deze vitamine moeten slikken om er voldoende van binnen te krijgen.

Eiwitten

Je hoort vaak dat vegetariërs meer eiwitten moeten eten, maar hoe komt dat eigenlijk? Dat zit zo: in dierlijke producten zitten eiwitten (aminozuren) die zorgen voor de bouw van lichaamscellen. Dat is goed voor spieren, botten, bloed en andere lichaamsdelen.

Als vegetariër mis je, door geen vlees te eten, een deel van deze eiwitten. Het is daarom belangrijk om extra eiwitten te eten, bijvoorbeeld door veel granen en peulvruchten te eten. In de regel moet je als vegetariër ongeveer 1 gram eiwit per dag per kilo lichaamsgewicht eten om het tekort aan eiwitten uit vlees op te vangen.

Zijn kant-en-klare vleesvervangers gezond?

In de meeste kant-en-klare vleesvervangers zit soja, wat een goede bron van die zo belangrijke eiwitten is. Ook worden er vaak vitamine B12 en ijzer toegevoegd aan vleesvervangers; daar hebben vegetariërs extra veel van nodig, omdat ze het niet uit vlees halen.

Dan het slechte nieuws: veel vleesvervangers die je zo uit de schappen van de supermarkt pakt bevatten te veel zout en verzadigde vetten. Dat is niet anders bij bewerkt vlees: ook daar zitten veel toevoegingen in die het minder gezond maken.

Het beste kun je dus een kant-en-klare vleesvervanger op basis van soja kiezen. Kijk op het etiket of er niet te veel zout en verzadigde vetten in zitten én of vitamine B12 en ijzer zijn toegevoegd. Of, nog liever, kies voor een minder bewerkt product, zoals tofu, tempeh of peulvruchten.

Kies direct één van deze vegetarische recepten

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!