Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
knolselderijsteaks van Ottolenghi

Knolselderijsteaks met café de paris-saus

  • Uitdagend

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Café de Paris-saus

Yotam Ottolenghi: "Heel lang geleden at Ixta in Parijs een biefstuk met Café de Paris-saus waarna ze dacht dat ze was gestorven en in de boter-hemel terecht was gekomen." Als dat niet een motivatie is om dit groentegerecht een keer te maken!

Bereiding

  1. Doe de eerste zeven ingrediënten voor de saus met ¼ theelepel zeezoutvlokken in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur. Laat ze circa 6 minuten koken en schud de pan van tijd tot tijd om tot de sjalot gaar is en de boter gesmolten, goudgeel en gekaramelliseerd is. Voeg de kappertjes, kruiden en heel royaal versgemalen zwarte peper toe, laat de saus nog 1 minuut koken en neem de pan van het vuur.

  2. Verhit de oven tot 170°C. Prik de selderijknollen met een vork rondom circa 40 keer in en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer 1½ theelepel zeezoutvlokken door de olie en
    wrijf de selderijknol er royaal mee in. Rooster hem afhankelijk van de grootte minimaal 2¼ uur of maximaal 2¾ uur en bedruip ongeveer om de 20 minuten tot de knol donkerbruin en volledig gaar is en er selderijkaramel uit loopt.  Laat de knol 15 minuten rusten en snijd hem dan in parten of steaks.

  3. Zet de oven op de hoogste grillstand. Schik de knolselderijsteaks met voldoende tussenruimte op een grote, met bakpapier beklede bakplaat waar ze in een enkele laag op passen. De steaks moeten al bestreken zijn met de bakolie en de selderijkaramel, maar bestrijk ze als dat niet is gebeurd nu met wat olijfolie en een beetje ahornsiroop of honing. Zorg ervoor dat het bakpapier niet te veel uitsteekt, omdat het dan kan verbranden. Gril de steaks 6-8 minuten op de bovenste richel van de oven, tot de bovenkant goudbruin is. Zet de oven uit en laat de steaks tot het serveren op de bakplaat in de oven staan.

  4. Zet de saus weer op halfhoog vuur en laat hem 1 minuut zachtjes koken, roer de room en het citroensap erdoor. Roer nog 2 minuten tot hij warm is, maar roer niet te veel – de saus mag licht schiften, maar niet emulgeren.

  5. Giet de saus in een grote schaal met een opstaande rand en schik de selderijsteaks erop (of serveer ze op afzonderlijke borden met wat saus erover en de rest ernaast). Bestrooi de steaks met wat zeezoutvlokken en zwarte peper en dien ze op.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.9 / 5.0 (26 stemmen)

Flavour

€ 33,99
Cover voor Flavour