Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
Waterkerssoep

Kerstsoep: feestelijke soepen voor het kerstdiner

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Wat dacht je van soep met kerst dit jaar, als voor- of tussengerecht? Zo’n kerstsoep kun je op allerlei manieren op tafel zetten. Of je nu gaat voor een lichte, heldere soep met kerst of juist voor een gebonden soepje, wij bieden je volop inspiratie voor het maken van de lekkerste kerstsoepen.

De beste kerstsoep recepten

Een klassieke soep met kerst is altijd goed. Neem bijvoorbeeld champignonsoep, groentesoep of tomatensoep. Maar wil je nu echt voor een bijzondere kerstsoep gaan? Denk dan ook eens aan een vissoep, knolselderij-pastinaaksoep of een culinaire soep met waterkers!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Naar het recept
De vier seizoenen van Vogel: Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Dashi is een Japanse bouillon die in veel Japanse gerechten als basis wordt gebruikt. Zo ook voor deze heldere soep die voor kerst ontzettend geschikt is. De zoeteaardappeldumplings (die eruit zien als kleine cadeautjes) maken het een extra bijzondere soep!

Naar het recept
Waterkerssoep

Waterkerssoep

Wil je een culinair kerssoepje serveren voor je gasten? Dan biedt dit recept de oplossing. Uit het boek “Soep van Sam en Joris” en dus bedacht door chefs Samuel Levie en Joris Bijdendijk. Dan móet ‘ie wel lekker zijn.

Naar het recept
Soep van Sam & Joris: zonnebloempitten-knolselderijsoep

Zonnebloempitten-knolselderijsoep met pastinaak en salie

Nog zo’n bijzondere soep van Samuel en Joris is deze knolselderijsoep met een feestelijke topping erbovenop. Ziet er toch heerlijk uit?

Naar het recept
Potage Parmentier

Potage parmentier

In het lijstje kerst soep moet minimaal één klassieker voorkomen vonden we. Vandaar dat we hem afsluiten met deze klassiek Frnase potage parmentier, oftewel aardappelsoep.

Naar het recept

Wil je nog meer soep recepten?

Krijg jij van soep nooit genoeg? Kijk dan ook eens tussen deze soep recepten of wat dacht je van deze wortel pastinaak soep, een stevige bruine bonensoep of een frisse tomaten-paprika-soep. Of doe eens inspiratie op voor een ander voorgerecht voor kerst en kijk vast tussen de bijgerechten voor kerst.

Onze favoriete kerstsoep:

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

50 g porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
2 el olie
1 bosje salie (de blaadjes geplukt)
zout en peper
250 g kruimige aardappels
4 el + extra boter
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook (fijngehakt)
2 paddenstoelenbouillonblokjes
250 ml slagroom
100 g verse bospaddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood – in plakjes)
2 tl truffeltapenade of truffelolie

Bereiding

  1. Week het gedroogde eekhoorntjesbrood ca. 1 uur in 1 l warm water. Verhit de olie in een kleine pan en bak er de salieblaadjes krokant in. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi met wat zout en zet apart. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.

  2. Schep het eekhoorntjesbrood uit het vocht, maar bewaar het vocht. Dep het eekhoorntjesbrood droog en hak het fijn. Verhit 2 el boter in een grote pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg het gehakte eekhoorntjesbrood toe en bak nog 3 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Smoor ca. 4 minuten.

  3. Voeg het weekvocht van de paddenstoelen en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in ca. 20 minuten op matig vuur zacht en gaar.

  4. Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg evt. wat water toe als de soep te dik is. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak er de verse paddenstoelen in ca. 5 minuten goudbruin en knapperig in. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Verwarm de soep opnieuw en roer er de slagroom doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Klop 2 el boter er met de staafmixer doorheen zodat de soep mooi bindt en gaat glanzen. Roer als laatste de truffeltapenade of truffelolie erdoorheen. Wees voorzichtig met de truffelolie want deze kan snel overheersen.

  6. Verdeel de soep over diepe borden of kommen, schep er de gebakken paddenstoelen in en bestrooi met de krokante salie.

Receptuur: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!