Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Rendang van kalfsschenkel

10x leftover kerstdiner inspiratie

In samenwerking met Too Good To Go

Advertentie

Met kerst gooien we meer eten weg dan anders. Dat is niet gek, ook gevorderde thuiskoks maken zeker tijdens de feestdagen liever te veel dan te weinig. Maak je dan ook geen zorgen, eten overhouden is geen probleem. Het gaat er helemaal om wat je er daarna mee doet.

Laat je heerlijke diner niet in de vuilnisbak belanden en ga samen met Foodies en Too Good To Go de strijd aan tegen voedselverspilling. We hebben je al kennis laten maken met de magische woorden deel, vries & mix. Met de recepten hieronder laat je jezelf of een ander nóg een keer genieten van jouw kerstdiner.

Deel: maak kleine brievenbuspakketjes

Sharing is caring, dat geldt zeker tijdens kerst. Hoe tof is het dan ook om een lach op iemand anders’ gezicht te toveren met jouw overgebleven kerstdiner? Geniet eerst zelf van brownies & blondies als dessert (lekker met vers fruit en een beetje ijs!) en stop de overgebleven zoete verleidingen in kleine doosjes die je vervolgens met een leuk kaartje bij je buren door de brievenbus schuift. Wedden dat je hier punten mee scoort bij hen? Misschien vind jij de volgende dag wel een stukje van hun kerstkrans met pompoen en ricotta of quiches met roquefort en rode ui voor je deur en maken jullie er vanaf nu een trend van om leftovers om te toveren tot eetbare cadeautjes.

Vries: 3 gangen bewaren voor een ander feestelijk moment

Deel je gerechten niet alleen met je buren of tafelgenoten, maar ook met je beste vriend in huis: de vriezer! Je kunt vrijwel alles invriezen om er vervolgens op een later moment van te genieten. Dat geldt niet alleen voor overgebleven vlees van de gourmet, maar ook voor andere favorieten van het diner. Wat dacht je bijvoorbeeld van de romige venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto? Perfect als voorgerecht en om later nog eens te ontdooien na een drukke dag. Hetzelfde geldt voor de overheerlijke hoofdgerechten rendang van kalfsschenkel en de smaakvolle uienstoof met bier en tijm. Nog een keer je kerstdiner herbeleven in januari? Dankzij je vriezer kan het.

Tip: Schrijf op de bakjes wat er in zit en vul de bakjes per portiegrootte. Zo heb precies genoeg wanneer je het lekkers ontdooit.

Rendang van kalfsschenkel

Mix: van citroenschillen naar homemade limoncello

Tijd om creatief aan de slag te gaan! Niemand zit erop te wachten om dagen achter elkaar hetzelfde te eten en dat hoeft ook helemaal niet. Met een paar aanpassingen maak je de volgende dag iets heel lekkers van je leftovers. Van je restjes gekookte rijst maak je na kerst een snelle Japanse rijstsalade met garnalen, je overgebleven groenten en gebraden kip of kalkoen zijn de sterspelers op je quesadilla en je gebakken aardappels tover je om tot aardappels met groene harissa en yoghurt. Gooi ook de schillen van je (biologische) citroenen niet in de prullenbak, maar maak er deze heerlijke homemade limoncello van!

Meer inspiratie

Too Good To Go en Foodies gaan samen de strijd aan tegen voedselverspilling. Door steeds te denken aan de magische woorden deel, vries, mix, voorkom je dat goed voedsel in de kliko beland. Zo bespaar je niet alleen geld, maar doe je ook iets terug voor de planeet. Het tegengaan van voedselverspilling is niet voor niets een van de belangrijkste en meest laagdrempelige manieren om opwarming van de aarde te voorkomen. Doe je mee? Kijk voor inspiratie op het Instagramaccount van Too Good To Go en op hun blog en ga gelijk aan de slag met de anti-verspillingstips!

Onze tips

Profielfoto van

foodies-partner

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!