Wat eet je op een pizza?
Pizza’s zijn er in alle soorten en maten. Zoet en hartig, alles hebben we ondertussen wel een keer voorbij zien komen. Iets wat volgens ons sowieso niet mag ontbreken op een goede pizza is kaas. Het liefst eten we onze pizza dan ook naar het authentieke recept uit Napels. Goed (zelfgemaakt) deeg, tomatensaus van de lekkerste tomaten, verse buffelmozzarella en wat groene blaadjes basilicum. Benieuwd naar het recept? Lees hier hoe je zelf pizza kunt maken.
Maar wat eet je op een pizza als je toch iets extra’s wilt als topping? Wij maakten een uitgebreide lijst met verschillende mogelijkheden en de lekkerste toppings voor op je pizza. Zo heb je altijd inspiratie bij de hand. Combineer naar hartenlust en creëer je eigen, ideale pizza!
Eén belangrijke tip voor je van start gaat: less is more. Hoe verleidelijk het ook is om je pizza te beleggen met alles wat je maar lekker vindt, kies een paar ingrediënten uit die goed bij elkaar passen. Teveel toppings resulteert meestal in een kleffe pizza die bij de eerste hap al uit elkaar valt. Wat eet je op een pizza? Vooral niet teveel dus. Kun je niet kiezen? Maak dan bijvoorbeeld meerdere mini pizza’s met verschillende smaken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tomatensaus op pizza
Nadat je het deeg hebt uitgerold gaat er eerst tomatensaus op de pizza. Deze kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen, maar we raden je aan om de saus zelf te maken. Wil je eens iets anders? We hebben een paar opties onder elkaar gezet:
- Tomatensaus
- Crème fraîche
- Barbecuesaus
- Geroosterde paprikasaus
- Pompoen (eerst koken en daarna prakken tot spread)
- Hummus
Wat eet je op een pizza: kaas
We starten uiteraard met kaas als topping. Wat ons betreft, naast de tomatensaus, de basis van je pizza. Op een echte Italiaanse pizza vind je vaak buffelmozzarella. Zelf kun je natuurlijk afwisselen en allerlei soorten kaas proberen. Het lekkerste zijn kazen die goed smelten en niet té overheersend zijn qua smaak.
- Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Burrata
- Parmezaanse kaas
- Pecorino
- Grana Padano
- Cheddar
- Feta
- Gorgonzola
- Roquefort
- Ricotta
- Brie
- Camembert
- Geitenkaas
- Jong belegen kaas (geraspt)
- Gruyère
- Emmentaler
- Taleggio
- Morbier
> naar het recept: pizza quattro formaggi
Toppings op je pizza: vlees & vis
Een pizza salami ken je vast, maar wist je dat er veel meer vis- en vleessoorten lekker zijn op een pizza? Zorg ervoor dat het vlees niet al te vet is, de olie trekt dan bijvoorbeeld in het deeg waardoor je een kleffe pizza krijgt. Bekijk ook goed of je het vlees (of de vis) van tevoren moet garen. Plakjes worst of ham kunnen zo op een pizza, terwijl je kipfilet of biefstuk eerst bakt voordat deze als topping op de pizza gaat.
- Chorizo
- Ham
- Parmaham of serranoham
- Salami
- ‘Nduja
- Droge worst (bijv. venkelworst)
- Kipfilet
- Kalkoenfilet
- Gehakt(balletjes)
- Biefstuk of steak
- Bacon of spekjes
- Pancetta
- Shoarma
- Kebab
- Pulled pork of pulled chicken (lekker met barbecuesaus)
- Garnalen
- Mosselen
- Tonijn
- Zalm
- Inktvis
- Ansjovis
- Bottarga
> naar het recept: pizza met pittige garnalen en cheddar
Wat eet je op een pizza: groenten en kruiden
Wat eet je nog meer op een pizza behalve kaas, vlees of vis? Groenten en kruiden natuurlijk! Los van de heerlijke smaken geeft dit ons nog een beetje het gevoel dat we enigszins gezond eten. Groenten hoef je vaak niet van tevoren te koken en leg je rauw op de pizza. Er zijn uitzonderingen zoals bijvoorbeeld pompoen. Niet alle groenten bak je overigens mee in de oven, zo kun je rucola bijvoorbeeld beter pas vlak voor het serveren als topping toevoegen op je pizza.
- Basilicum
- Oregano
- Rozemarijn
- Peterselie
- Tijm
- Salie
- Knoflook
- Rucola
- Jalapeño’s
- Pompoen
- (Cherry)tomaten
- Zongedroogde tomaat
- Uien
- Venkel
- Asperges
- Spinazie
- Bimi
- Broccoli
- Bloemkool
- Courgette
- Aubergine
- Champignons (of andere paddenstoelen)
- Paprika
- Olijven
- Kappertjes
- Artisjok (uit blik)
- Tuinbonen
> naar het recept: pizza met tuinbonen en pancetta
Wel of geen fruit als topping op je pizza?
Je kent vast het welbekende dilemma: wel of geen ananas op je pizza? Sommige zweren erbij en kunnen niet meer zonder, terwijl andere mensen het verafgoden. Wij mengen ons niet in deze discussie en geven je een aantal opties voor fruit op je pizza. Ben je een felle tegenstander? Sla dit stukje dan even over…
- Ananas
- Vijgen (bijv. met geitenkaas)
- Perzik
- Peren (bijv. met blauwe kaas)
- Appel
Wat eet je op een pizza: overige toppings
Zoals je ziet, we raken niet uitgepraat over pizza. Er zijn ontzettend veel ingrediënten te bedenken die goed smaken op een pizza. Kies de producten uit die jij lekker vindt en maak verschillende combinaties. Denk ook eens aan deze ingrediënten om op een pizza te eten:
- Pijnboompitten
- Walnoten
- Amandelen
- Kikkererwten
- Olijfolie
- Balsamico (azijn of stroop)
- Knoflooksaus
- Pesto
- Ei
- Aardappel
- Zoete aardappel
Het toetje: zoete pizza toppings
Je bent vast gewend om hartige pizza’s te eten, maar wist je dat er ook verschillende zoete pizza’s bestaan? Bijvoorbeeld als toetje of als ontbijt. Ter afsluiting hebben we een paar voorbeelden van zoete pizza’s op een rijtje gezet:
- Nutella met banaan
- Aardbeien met mascarpone
- Chocolade met marshmallows
- Appel en honing
- Frambozen en witte chocolade
- Blauwe bessen en lavendel
> naar het recept: chocolate chip pizza
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!