Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Wat eet je op een pizza

Wat eet je op een pizza? Meer dan 100 toppings

Profielfoto van
BasBas Erkens

Yum, pizza! Hier op de Foodies redactie zijn we fan van dit lekkers. Vaak zie je dan ook Pizza Friday terugkomen in ons weekmenu. Maar wat eet je op een pizza? Wij geven je allemaal lekkere suggesties zodat je de beste toppings voor op je pizza kunt kiezen!

Lees verder na de advertentie

Pizza’s zijn er in alle soorten en maten. Zoet en hartig, alles hebben we ondertussen wel een keer voorbij zien komen. Je vindt dan ook regelmatig pizza’s in ons weekmenu. Iets wat volgens ons sowieso niet mag ontbreken op een goede pizza is kaas. Maar wat zijn nog meer lekkere toppings? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wat eet je op een pizza?

Het liefst eten we onze pizza dan ook naar het authentieke recept uit Napels. Goed (zelfgemaakt) deeg, tomatensaus van de lekkerste verse tomaten, heerlijke buffelmozzarella en wat groene blaadjes basilicum. Benieuwd naar het recept? Lees hier hoe je zelf pizza kunt maken. Of laat je inspireren door onze unieke Italië-edtie:

Wat eet je op een pizza: toppings

Maar wat eet je op een pizza als je toch iets extra’s wilt als topping? Wij maakten een uitgebreide lijst met verschillende mogelijkheden en de lekkerste toppings voor op je pizza. Zo heb je altijd inspiratie bij de hand. Combineer naar hartenlust en creëer zo je eigen, ideale pizza! En vind je kiezen en combineren lastig? Bekijk dan al deze pizza recepten eens! Dan kun je gelijk aan de slag.

Mini pizza’s maken

Eén belangrijke tip voor je van start gaat: less is more. Hoe verleidelijk het ook is om je pizza te beleggen met alles wat je maar lekker vindt, kies een paar ingrediënten uit die goed bij elkaar passen. Teveel toppings resulteert meestal in een kleffe pizza die bij de eerste hap al uit elkaar valt.

Wat eet je op een pizza? Vooral niet teveel dus. Kun je niet kiezen? Maak dan bijvoorbeeld meerdere mini pizza’s met verschillende smaken.

Tomatensaus op pizza

Nadat je het deeg hebt uitgerold gaat er eerst tomatensaus op de pizza. Deze kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen, maar we raden je aan om de saus zelf te maken. Wil je eens iets anders? We hebben een paar opties onder elkaar gezet:

  • Tomatensaus
  • Crème fraîche
  • Barbecuesaus
  • Geroosterde-paprikasaus
  • Pompoen (eerst koken en daarna prakken tot spread)
  • Hummus
  • Pesto

Tip!

Pizzaoven tomatensaus

Wat eet je op een pizza: kaas

We starten uiteraard met kaas als topping. Wat ons betreft, naast de tomatensaus, de basis van je pizza. Op een echte Italiaanse pizza vind je vaak buffelmozzarella.

Zelf kun je natuurlijk afwisselen en allerlei soorten kaas proberen. Het lekkerste zijn kazen die goed smelten en niet té overheersend zijn qua smaak.

pizza quattro formaggi recept

Pizza quattro formaggi

Kun je geen genoeg krijgen van kaas? Maak dan eens deze heerlijke pizza!

Naar het recept

Toppings op je pizza: vlees & vis

Een pizza salami ken je vast, maar wist je dat er veel meer vis- en vleessoorten lekker zijn op een pizza? Zorg ervoor dat het vlees niet al te vet is, de olie trekt dan bijvoorbeeld in het deeg waardoor je een kleffe pizza krijgt.

Bekijk ook goed of je het vlees (of de vis) van tevoren moet garen. Plakjes worst of ham kunnen zo op een pizza, terwijl je kipfilet of biefstuk eerst bakt voordat deze als topping op de pizza gaat.

  • Chorizo
  • Ham
  • Parmaham of serranoham
  • Salami
  • ‘Nduja
  • Droge worst (bijv. venkelworst)
  • Kipfilet
  • Kalkoenfilet
  • Gehakt(balletjes)
  • Biefstuk of steak
  • Bacon of spekjes
  • Pancetta
  • Shoarma
  • Kebab
  • Pulled pork of pulled chicken (lekker met barbecuesaus)
  • Garnalen
  • Mosselen
  • Tonijn
  • Zalm
  • Inktvis
  • Ansjovis
  • Bottarga

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
pizza garnalen cheddar

Pittige pizza met garnalen en cheddar

Ook deze pizza behoort absoluut tot één van onze favorieten!

Naar het recept

Wat eet je op een pizza: groenten en kruiden

Wat eet je nog meer op een pizza behalve kaas, vlees of vis? Groenten en kruiden natuurlijk! Los van de heerlijke smaken geeft dit ons nog een beetje het gevoel dat we enigszins gezond eten. Groenten hoef je vaak niet van tevoren te koken en leg je rauw op de pizza.

Er zijn uitzonderingen zoals bijvoorbeeld pompoen. Niet alle groenten bak je overigens mee in de oven, zo kun je rucola bijvoorbeeld beter pas vlak voor het serveren als topping toevoegen op je pizza.

pizza tuinbonen pancetta weekmenu

Pizza met tuinbonen en pancetta

Wil je een vegetarische pizza? Laat dan de pancetta achterwege in dit recept.

Naar het recept

Wel of geen fruit als topping op je pizza?

Je kent vast het welbekende dilemma: wel of geen ananas op je pizza? Sommige zweren erbij en kunnen niet meer zonder, terwijl andere mensen het verafschuwen.

Wij mengen ons niet in deze discussie en geven je een aantal opties voor fruit op je pizza. Ben je een felle tegenstander? Sla dit stukje dan even over…

  • Ananas
  • Vijgen (bijv. met geitenkaas of feta)
  • Perzik
  • Peren (bijv. met blauwe kaas)
  • Appel

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat eet je op een pizza: overige toppings

Zoals je ziet, we raken niet uitgepraat over pizza. Er zijn ontzettend veel ingrediënten te bedenken die goed smaken op een pizza. Kies de producten uit die jij lekker vindt en maak verschillende combinaties. Denk ook eens aan deze ingrediënten om op een pizza te eten:

Het toetje: zoete pizza toppings

Je bent vast gewend om hartige pizza’s te eten, maar wist je dat er ook verschillende zoete pizza’s bestaan? Bijvoorbeeld als toetje, of zelfs als ontbijt. Ter afsluiting van ons lijstje hebben we een paar voorbeelden van zoete pizza’s op een rijtje gezet:

Chocolate chip pizza

Chocolate chip pizza

Het ultieme toetje als je het ons vraagt, en dan ook nog eens een pizza!

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!