
Als er één kaas is die je no waste kunt noemen, is het wel ricotta. Maar wat is ricotta precies? Wij vertellen je alles over deze zachte kaas, inclusief de lekkerste recepten natuurlijk!
Wat is ricotta?
Ricotta betekent letterlijk “opnieuw gekookt”. Deze kaas wordt namelijk gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij: de wei. De laatste achtergebleven eiwitdeeltjes in de wei klonteren na toevoeging van zuur samen tot een romige en korrelige massa, de ricotta. No waste, zeiden we toch?
Vooral de Italianen hebben dit lekkers in hun hart gesloten en bedachten er allemaal heerlijke gerechten mee. Je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken. Dat bewijzen de ricotta recepten onderaan dit artikel wel!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Zelf ricotta maken
Bij vrijwel iedere supermarkt kun je de zachte Italiaanse kaas kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de kazen. Maar wist je dat je ook zelf ricotta kunt maken? Het onderstaande recept laat stap-voor-stap zien hoe. Let op: dit recept is wel op basis van volle melk en niet op basis van wei omdat je hier zelf namelijk niet makkelijk aan kunt komen.

Ricotta maken
Technisch gezien is dit geen echte ricotta; die wordt gemaakt van wei, een restproduct van de kaasproductie. Omdat het lastig is om aan wei te komen en de ricotta-opbrengst hiervan erg laag is, maken wij ricotta van volle melk.
Ben je in de supermarkt op zoek naar ricotta? Kijk dan altijd of er op de verpakking een geel logo staat met het DOP-keurmerk. DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. Zo weet je dat je het echte product te pakken hebt!
Hoe smaakt ricotta?
Je bent vast ook benieuwd hoe ricotta eigenlijk smaakt. Het gros van deze kaas die je kunt vinden in de supermarkt is gemaakt van koemelk en smaakt heerlijk zacht en mild. In Italië wordt ook vaak ricotta van schapenmelk gebruikt. Deze is wat rinser van smaak. Heel erg lekker maar daardoor misschien wel wat minder geschikt voor zoete gerechten.
Hoe kan je ricotta vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is het in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product dan zelf maken of, afhankelijk van het recept, vervangen door cottage cheese of kwark.
Pro-tip van ons: zoek bij een delicatessenzaak ook eens naar buffelricotta. Heerlijk vol en romig van smaak, eigenlijk al lekker genoeg om zo uit het kuipje te lepelen. In de laatste Foodies Italië vertelt Yvonne alles over haar bezoek aan de buffelboerderij bij Napels.
Hoe moet je ricotta bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je bewaart het in de koelkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na opening is de kaas beperkt houdbaar, vaak maar een paar dagen.
Ricotta recepten
We vertelden het al even, maar deze kaas kun je zowel in zoete als hartige gerechten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Siciliaanse cannoli, krokante rolletjes met zoete ricotta, of zo’n heerlijke torta della nonna, van een ricottabeslagje met een laagje pijnboompitten.
Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer onderstaande recepten dan eens:

Gerookte ricotta met dragonolie en citroen
Zonder twijfel, dit is ons favoriete recept met ricotta. Probeer maar eens uit!

Lamsballetjes met ricotta en snelle muntshatta
Shatta is een pittige Midden-Oosterse saus die wordt gemaakt van rode of groene chilipepers. Wij maken hem net wat anders, met ingelegde jalapeños, munt en sinaasappel.

Ricottatoast met bietentartaar
Rode bieten hebben een aardse, rijke en zoete smaak. Hoewel hun dieprode kleur en knollige uiterlijk anders doen vermoeden, zijn rode bieten familie van spinazie en snijbiet, en net zo voedzaam.

Filorolletjes met ricotta en pistache
De smaak van pistache gaat erg goed samen met deze Italiaanse kaas, probeer maar eens uit. Zoet, hartig en knapperig in één recept.

Open lasagne met cantharellen en ricotta
Heb je al weleens open lasagne gemaakt? Het is onze nieuwe favoriet, zonder twijfel. Zeker dit recept met heerlijke cantharellen!

Noten-ricottacake
Zoete baksels met kaas? Jazeker! Deze cake met noten is onweerstaanbaar lekker, en ook nog eens erg romig door het gebruik van onze favoriete Italiaanse roomkaas.

Gevulde paddenstoelen met ricotta en basilicumolie
Ben je op zoek naar een snelle en gezonde maaltijd? Zoek niet verder en maak eens deze gevulde paddenstoelen. De basilicumolie tilt dit gerecht naar een hoger niveau!
Ons favoriete ricotta recept:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door bovenstaande recepten óf duik direct de keuken in met onze favoriet.

Gerookte ricotta met dragonolie en citroen
Zonder twijfel, dit is ons favoriete recept met ricotta. Probeer maar eens uit!
Ingrediënten
Bereiding
Giet de olijfolie in een pannetje en voeg ½ bosje dragon toe. Laat op laag vuur ca. 15 minuten trekken. Pluk van de andere helft dragon de blaadjes eraf en blancheer ze kort in kokend water. Spoel af met koud water en laat afkoelen. Zeef de olie en laat afkoelen.
Stort de ricotta voorzichtig uit het bakje op een ovenschaaltje of bakplaat die in de barbecue past. Bestrijk de ricotta met wat olijfolie. Bereid je barbecue voor om te roken. Steek aan 1 kant wat kooltjes aan en strooi er wat rookhoutsnippers over. Zet het schaaltje met de ricotta aan de andere kant zodat er geen directe hitte bij de ricotta komt. Rook de ricotta en laat de temperatuur in de barbecue rustig oplopen tot ca. 150 graden. Laat de ricotta erin staan tot hij een mooi lichtbruin korstje heeft en droog aanvoelt aan de buitenkant. Neem uit de barbecue en laat afkoelen. Je kunt de ricotta direct serveren of enkele dagen bewaren in de koelkast.
Leg de ricotta op een schaal en druip er de dragonolie overheen. Maak af met de dragonblaadjes, de geraspte citroenschil, grof zeezout, zwarte peper en eventueel bieslookbloemetjes. Serveer er partjes citroen bij.
Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.