Parmezaan, mozzarella en brie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over de Italiaanse kaas ricotta. Want wat is ricotta en wat maak je ermee?
Wat is ricotta?
Als er één kaas is die je no waste kunt noemen, is het wel ricotta. Maar wat is ricotta precies? Letterlijk betekent het namelijk “opnieuw gekookt”. Deze kaas wordt dan ook gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij: de wei. De laatste achtergebleven eiwitdeeltjes in de wei klonteren na toevoeging van zuur samen tot een romige en korrelige massa, de ricotta.
Vooral de Italianen hebben dit lekkers in hun hart gesloten en bedachten er allemaal heerlijke gerechten mee. Je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Bij vrijwel iedere supermarkt kun je de zachte Italiaanse kaas kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de kazen.
Kun je ook zelf ricotta maken?
Jazeker! We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ricotta kunt maken. Let op: dit is wel op basis van volle melk en niet op basis van wei. Hier kun je zelf namelijk niet makkelijk aan komen.
Ricotta maken
Technisch gezien is dit geen echte ricotta; die wordt gemaakt van wei, een restproduct van de kaasproductie. Omdat het lastig is om aan wei te komen en de ricotta-opbrengst hiervan erg laag is, maken wij ricotta van volle melk.
Hoe smaakt ricotta?
Je bent vast ook benieuwd hoe ricotta eigenlijk smaakt. Het gros van deze kaas die je kunt vinden in de supermarkt is gemaakt van koemelk en smaakt heerlijk zacht en mild. In Italië wordt ook vaak ricotta van schapenmelk gebruikt.
Deze is wat rinser van smaak en daardoor misschien minder geschikt voor zoete gerechten. Pro-tip van ons: zoek bij een delicatessenzaak naar buffelricotta. Heerlijk vol en romig van smaak, eigenlijk al lekker genoeg om zo uit het kuipje te lepelen.
Hoe kan je ricotta vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is het in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product dan zelf maken of, afhankelijk van het recept, vervangen door cottage cheese of kwark.
Hoe moet je ricotta bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je bewaart het in de koelkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na opening is de kaas beperkt houdbaar, vaak maar een paar dagen.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? We vertelden het al even, maar deze kaas kun je zowel in zoete als hartige gerechten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Siciliaanse cannoli, krokante rolletjes met zoete ricotta, of zo’n heerlijke torta della nonna, van een ricottabeslagje met een laagje pijnboompitten.
Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer onderstaande recepten dan eens.
Ons favoriete recept met ricotta:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in.
Gerookte ricotta met dragonolie en citroen
Zonder twijfel, dit is ons favoriete recept met ricotta. Probeer maar eens uit!
Ingrediënten
Bereiding
Giet de olijfolie in een pannetje en voeg ½ bosje dragon toe. Laat op laag vuur ca. 15 minuten trekken. Pluk van de andere helft dragon de blaadjes eraf en blancheer ze kort in kokend water. Spoel af met koud water en laat afkoelen. Zeef de olie en laat afkoelen.
Stort de ricotta voorzichtig uit het bakje op een ovenschaaltje of bakplaat die in de barbecue past. Bestrijk de ricotta met wat olijfolie. Bereid je barbecue voor om te roken. Steek aan 1 kant wat kooltjes aan en strooi er wat rookhoutsnippers over. Zet het schaaltje met de ricotta aan de andere kant zodat er geen directe hitte bij de ricotta komt. Rook de ricotta en laat de temperatuur in de barbecue rustig oplopen tot ca. 150 graden. Laat de ricotta erin staan tot hij een mooi lichtbruin korstje heeft en droog aanvoelt aan de buitenkant. Neem uit de barbecue en laat afkoelen. Je kunt de ricotta direct serveren of enkele dagen bewaren in de koelkast.
Leg de ricotta op een schaal en druip er de dragonolie overheen. Maak af met de dragonblaadjes, de geraspte citroenschil, grof zeezout, zwarte peper en eventueel bieslookbloemetjes. Serveer er partjes citroen bij.
Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Nog meer ricotta recepten:
Lamsballetjes met ricotta en snelle muntshatta
Shatta is een pittige Midden-Oosterse saus die wordt gemaakt van rode of groene chilipepers. Wij maken hem net wat anders, met ingelegde jalapeños, munt en sinaasappel.
Ricottatoast met bietentartaar
Rode bieten hebben een aardse, rijke en zoete smaak. Hoewel hun dieprode kleur en knollige uiterlijk anders doen vermoeden, zijn rode bieten familie van spinazie en snijbiet, en net zo voedzaam.
Filorolletjes met ricotta en pistache
De smaak van pistache gaat erg goed samen met deze Italiaanse kaas, probeer maar eens uit. Zoet, hartig en knapperig in één recept.
Open lasagne met cantharellen en ricotta
Heb je al weleens open lasagne gemaakt? Het is onze nieuwe favoriet, zonder twijfel. Zeker dit recept met heerlijke cantharellen!
Noten-ricottacake
Zoete baksels met kaas? Jazeker! Deze cake met noten is onweerstaanbaar lekker, en ook nog eens erg romig door het gebruik van onze favoriete Italiaanse roomkaas.
Gevulde paddenstoelen met ricotta en basilicumolie
Ben je op zoek naar een snelle en gezonde maaltijd? Zoek niet verder en maak eens deze gevulde paddenstoelen. De basilicumolie tilt dit gerecht naar een hoger niveau!
Meer inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.