Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
cottage cheese

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Advertentie

Op je boterham, door een salade of zo uit het bakje: met cottage cheese kun je alle kanten op. Maar wat is cottage cheese nu precies en wat kun je ermee?

Je hebt het vast wel eens in de supermarkt zien staan of zelfs in je handen gehad: een bakje cottage cheese. Maar wat is dit nu precies en hoe kun je het in de keuken gebruiken? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je ook elke week de lekkerste recepten & kookweetjes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is cottage cheese?

Cottage cheese is een heel jonge, ongerijpte kaas. Een andere benaming is ook wel hüttenkäse. Het wordt gemaakt van wrongel. Dat is wat ontstaat wanneer stremsel of zuursel aan melk wordt toegevoegd en waardoor eiwitten in de melk samenklonteren. Dit is het eerste stadium van kaas maken. Om harde kaas te maken, wordt deze wrongel in een doek of netje verpakt en samengeperst met een kaaspers waardoor het vocht eruit wordt geduwd. Voor cottage cheese of hüttekase laat men de wrongel wel uitlekken, maar niet persen, waardoor er melkwei behouden blijft en het een korrelige structuur behoudt. Cottage cheese is enorm veelzijdig. Je kunt het zo uit het bakje eten, naturel of met een beetje jam. Het is lekker als broodbeleg met wat zout, peper en bijvoorbeeld avocado en gerookte zalm of je kunt het als topping van je (pasta)salade gebruiken.

Waar koop je het?

Cottage cheese is tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt te krijgen. Het is te vinden in de koeling, bij de kazen.

Kun je ook zelf cottage cheese maken?

Jazeker, dat kan! Hiervoor heb je melk en iets zuurs – citroensap of azijn – nodig. Je brengt de melk met wat zout in een pannetje aan de kook. Zodra de melk kookt zet je het vuur uit en voeg je het citroensap toe. Roer even goed door, het begint direct te klonteren, dat is de bedoeling. Laat het mengsel een halfuur staan en giet het dan in een kaasdoek of theedoek en hang boven een kom. Laat 20-30 minuten uitlekken en bewaar de cottage cheese in een afgesloten bakje.

Hoe smaakt het?

Cottage cheese heeft een hele milde, frisse smaak. Het is lichtzuur en een beetje romig. De structuur is wat kruimelig.

Hoe kan je het vervangen?

Je kunt deze jonge kaas eventueel vervangen door ricotta. In hartige gerechten zou je ook feta kunnen gebruiken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Een geopend bakje cottage cheese kun je zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.

Wat kun je er allemaal mee?

Gezien deze jonge kaas zo’n milde smaak heeft kun je er alle kanten mee op. Gebruik het in zoete gerechten, in pannenkoekenbeslag, als beleg op de pannenkoek of als broodbeleg met een beetje jam. Of gebruik het als topping op een salade, op je boterham met wat verse kruiden en een plakje zalm.

Recepten met cottage cheese:

Heb je trek gekregen? Met deze recepten kun je ook zelf met cottage cheese aan de slag!

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Een lekkere vislasagne met veel groenten. Heb je een beetje over? Geen probleem, de volgende dag is het nóg lekkerder!

Naar het recept
Gegrilde auberginerolletjes met hüttenkäse

Gegrilde auberginerolletjes met hüttenkäse

Heerlijk als voorgerecht of hapje: deze frisse auberginerolletjes gevuld met hüttenkäse.

Naar het recept
spinaziepannenkoeken

Super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver

Extra groenten binnenkrijgen maar toch lekker snoepen? Maak de super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver. En kijk eens hoe kleurrijk ze zijn!

Naar het recept
Cottagecheesepancakes uit The Breakfast Club

Cottagecheesepancakes uit The Breakfast Club

Naast hartige pannenkoeken, bak je ook de lekkerste zoete variant met! Simpel, snel en bovendien boordevol eiwitten!

Naar het recept
cheesecake met abrikozen

Cheesecake met abrikozen

Nog meer zoet: deze cheesecake met abrikozen (of rabarber, pruimen, banaan of perzik, wat je lekker vindt!). Alison Roman vertelt over haar recept: “Wat ik het lekkerste vind? De gekaramelliseerde korreltjes hüttenkäse op de bodem.”

Naar het recept
Cover voor

Pannenkoekenontbijt met bosvruchten en citroenboter

Ook een leuke variant op de klassieke pannenkoek: deze pannenkoek uit de oven. Lekker fris met bosvruchten en citroen!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!