Advertentie
Guanciale is net als pancetta, salsicce of ‘nduja een Italiaanse delicatesse gemaakt van varkensvlees die je in verschillende gerechten kunt verwerken. Maar wat is guanciale precies, waar koop je het en hoe bereid je het? Wij hebben het antwoord!
Wat is guanciale?
Misschien heb je weleens gehoord van deze Italiaanse delicatesse, maar wat is guanciale precies en wat kun je er allemaal mee? Guanciale is gerijpt kinnebakspek, oftewel het spek gesneden van de wang van het varken. De benaming is dan ook afgeleid van guancia, het Italiaanse woord voor ‘wang’. Deze delicatesse met een zoute, rijke smaak en een hoog vetgehalte komt uit het midden van Italië, voornamelijk uit de regio’s Umbrië en Lazio. Het spek wordt eerst ingewreven met een mengsel van zout en gekneusde specerijen (waaronder zwarte peper) en vervolgens minimaal twee maanden gerijpt en aan de lucht gedroogd. Tijdens het rijpen ontstaan er veel smaakstoffen en trekken de specerijen in het vlees.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Je kunt dit Italiaanse spek helaas niet bij de supermarkt kopen. Met een beetje geluk kun je het vinden op de markt, bij de (online) slager of bij een goede Italiaanse delicatessenzaak. De enige echte guanciale wordt in Italië gemaakt en wordt naar Nederland geïmporteerd, dus het blijft een bijzonder product waar je niet iedere dag mee in aanraking komt. Maar kom je het ergens tegen, koop vooral een flink stuk. Je kunt er namelijk allerlei lekkere gerechten mee maken en gekoeld is guanciale heel lang houdbaar.
Guanciale vervangen
Kun je guanciale niet vinden? Er zijn een aantal producten die erop lijken, maar geen enkel product smaakt precies hetzelfde. Speklappen bevatten ongeveer dezelfde verhouding van vlees en vet, maar in tegenstelling tot de Italiaanse delicatesse zijn speklappen niet gerijpt en dus minder smaakvol. Ook worden ze gesneden van de buik en niet van de wang. Pancetta ligt meer voor de hand als vervanger. Net als guanciale is pancetta een soort gerijpt Italiaans spek, maar dan gesneden van de buik in plaats van de wang. Dit maakt pancetta een stuk anders, maar het is waarschijnlijk nog steeds het beste alternatief. Gerookt spek is gemaakt met een andere techniek, namelijk door middel van roken in plaats van rijpen, de smaak is dan ook echt heel anders. Je kunt het gebruiken, maar je krijgt op die manier een heel ander gerecht.
Hoe bereid je het?
Je kunt guanciale verwerken in verschillende gerechten, zoals pasta’s, risotto’s, soepen en stoofschotels. Er zijn drie basistechnieken die je daarvoor kunt gebruiken:
- Uitbakken in de oven
Snijd het spek in dunne plakken of reepjes, verdeel deze over een bakplaat en bak ca. 15 minuten in de oven (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) tot het spek knapperig is.
- Bakken in de pan
Snijd het spek in dunne plakken, reepjes of blokjes en bak het in een droge koekenpan in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig.
- Stoven in een stoofschotel
Braad het spek (in blokjes of reepjes) eerst aan zodat het goudbruin wordt en het vet vrijkomt. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en stoof het geheel op laag vuur zacht en gaar. Heerlijk in een stevige bonenschotel met tomaat en cannellinibonen.
Hoe gebruik je guanciale?
Guanciale is het cruciale ingrediënt in een aantal traditionele Italiaanse gerechten, zoals in deze recepten: pasta carbonara, pasta alla gricia of bucatini all’amatriciana. Maar je kunt het in veel andere gerechten gebruiken. Serveer het knapperig uitgebakken spek over risotto of stoof het mee in stevige gerechten op basis van bonen of stevige groenten zoals boerenkool of groene kool. Je kunt het spek ook verwerken in dit goedgevulde recept: winterminestrone.
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.