Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is baharat

Wat is baharat en wat kun je ermee?

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Van het specerijenmengsel baharat heb je misschien nog nooit gehoord, maar in de Midden-Oosterse keuken is het heel erg geliefd. Des te meer reden om baharat even in het zonnetje te zetten. Want wat is baharat eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee in de keuken?

Wat is baharat?

Misschien ken je het mengsel van specerijen wel, maar wat is het eigenlijk? Baharat is Arabisch voor ‘specerijen’. Het is dan ook een mix van verschillende specerijen, die veel wordt gebruikt in Midden-Oosterse keukens. De naam voor dit mengsel komt van de Indiase keizer Bharata, omdat India en het Midden-Oosten vroeger veel handelden in specerijen.

Hoewel er veel regionale verschillen zijn in de samenstelling van de mix, zijn er een aantal specerijen die vaak terugkomen in baharat, zoals zwarte peper, kardemom, koriander, nootmuskaat, komijn, kurkuma, gember en ook paprikapoeder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je ermee?

Baharat wordt veelal gebruikt om vlees van lam, schaap, rund of kip op smaak te brengen. Ook bij vis, in soepen en voor sauzen wordt het vaak gebruikt. Gebruik het specerijenmengsel dus eens om vlees mee in te wrijven, in een stoofpot of ook als marinade voor vis.

In veel recepten waar gemalen komijn in gebruikt wordt kun je deze specerij vervangen door baharat, waardoor je een iets andere, kruidige smaak krijgt. Probeer ook eens hamburgers met baharat te maken (1 volle theelepel baharat per 500 g gehakt), om je vingers bij af te likken, zó lekker.

Waar koop je baharat?

Het is in grotere supermarkten vaak wel te verkrijgen, maar helaas nog lang niet overal verkrijgbaar. Maar niet getreurd: bij de toko of de Turkse winkel ligt het specerijenmengsel vaak wél in de schappen.

Mocht je het nou echt niet kunnen vinden, dan kun je het mengsel ook zelf maken. Zoals eerder gezegd verschilt de samenstelling van per regio, maar we geven je hier een basisrecept – voeg zelf naar smaak meer of minder van een bepaald specerij toe:

  • 2 tl kaneel
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagel

Hoe vervang je het?

Omdat de mix uit zoveel verschillende specerijen bestaat, is het niet eenvoudig het door slechts één specerij te vervangen – je krijgt dan altijd een minder complexe smaak. Je kunt kiezen voor een mix van bijvoorbeeld gemalen komijn, gemalen koriander en ook gerooktepaprikapoeder, of probeer eens garam masala.

Hoe moet je het bewaren?

Net als andere specerijen blijft de kruidenmix het langst lekker in een luchtdicht afgesloten potje op een droge, donkere plek op kamertemperatuur. Afhankelijk van of het specerijenmengsel vers gemaakt of gekocht is, is het een aantal maanden tot een aantal jaar houdbaar. Als je niet zeker weet of het nog goed is, kun je even ruiken en proeven; als het mengsel nog sterk ruikt en niet muf smaakt, kun je het nog gebruiken.

Recepten met baharat:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Het is ons ondertussen wel duidelijk hoe veelzijdig baharat is. Probeer het eens uit in één de volgende recepten!

Chocoladecrème met tahin en baharat

Chocoladecrème met tahin en baharat

Jazeker, ook in zoete gerechten kan baharat een heerlijke toevoeging zijn. Het specerijenmengsel brengt het zoete van de chocolade en honing mooi in balans.

Naar het recept
Gevulde aubergine met jackfruit en yoghurtsaus

Gevulde aubergine met jackfruit en yoghurtsaus

De pittige, kruidige baharat is perfect in combinatie met bijvoorbeeld de frisromige yoghurt in dit recept. Onze buiken rommelen al, bij jou ook?

Naar het recept
Lamsschouder met knoflook en boter

Lamsschouder met knoflook en boter

In dit recept kun je het versgemalen komijnzaad goed vervangen door baharat. De specerijenmix is een perfecte combinatie met het heerlijk malse lam en de smaakvolle rijst.

Naar het recept
falafelburger

Homemade falafelburgers

Vervang de specerijen uit dit recept eens door baharat – complexere, diepere smaken gegarandeerd!

Naar het recept
Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!