Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Paprika, aubergine en broccoli zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over een groente die geliefd is in menig restaurantkeuken, maar daarbuiten vaak vergeten wordt: de knolselderij. Want wat is knolselderij, welk deel kun je gebruiken en wat maak je ermee?

Wat is knolselderij?

Knolselderij is een groente die met name in de herfst en winter populair is. Heb je ook in de warmere maanden zin in deze smaakmaker? Dan hebben we goed nieuws. De knolselderij is vrijwel het hele jaar door te verkrijgen. Maar wat is knolselderij precies? Deze bruingele verschijning is de knol van de selderijplant. Misschien is deze groente door de bruine plekken en worteluitschieters niet moeders mooiste, maar reken hem vooral niet af op zijn looks: qua smaak is deze groente namelijk een echte winnaar.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je de gemiddelde supermarkt binnenstapt, liggen de knolselderijen al op je te wachten. Voor je er meteen eentje in je winkelwagentje stopt, is het slim om eerst even de kijken of jouw exemplaar hard aanvoelt. Is hij zacht geworden? Kies dan voor een andere. Dit geeft namelijk aan dat de knol vanbinnen al oud en droog is geworden. Zonde van je lekkere gerecht!

Hoe smaakt knolselderij?

Nu we je vraag ‘wat is knolselderij?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Hij is met een hint van anijs net wat frisser dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt.  Dankzij zijn zoetige, bijna romige smaak past hij perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree.

Hoe kan je het vervangen?

Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van de knolselderij kun je eten? Het is belangrijk om voor het bereiden de schil en de wortels te verwijderen. Het makkelijkst is om de knolselderij eerst door de helft te snijden en hem vervolgens te ontdoen van zijn schil en wortels. Gebruik hiervoor een scherp mes, dan hoef je niet zo veel kracht te zetten. Je kunt ook te werk gaan met een dunschiller, maar dan ben je wel een stuk langer bezig.

Hoe moet je knolselderij bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren buiten de koelkast. Daar blijft hij ongeveer drie weken goed. Als je hem al gesneden hebt, moet je de knolselderij wel bewaren in de koelkast, het liefst in huishoudfolie en besprenkeld met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat er bruine plekjes op komen. Hier blijft hij ongeveer een week goed. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je hem koken of blanceren en invriezen. Zo kun je er nog enkele maanden mee vooruit.

Recepten met knolselderij?

Wat kun je allemaal met knolselderij? Heel veel! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze knol aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met knolselderij uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!