Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Wat is koolraap

Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Paprika, aubergine en broccoli zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over koolraap. Want wat is koolraap en wat maak je ermee?

Wat is koolraap?

Koolraap is een groente die met name in de herfst en winter populair is. Maar wat is koolraap precies? Deze raap lijkt op de knolraap. Het zijn beide gladde knollen met een paarse gloed. Maar knolrapen, ook wel meiknollen of meirapen genoemd, zijn een stuk kleiner. Ook de smaak is anders. De gegaarde variant heeft een diep oranje kleur en is dan ook een echte eyecatcher voor op tafel. Nu is de koolraap een beetje een vergeten groente, maar vroeger was dat wel anders. Ze zijn goedkoop en stonden voor de oorlog dan ook vaak op tafel bij gezinnen die het niet breed hadden. Met de term armeluisvoedsel doe je deze groente echter tekort, want deze knol is enorm veelzijdig en lekker!

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je de gemiddelde supermarkt binnenstapt, liggen de koolrapen al op je te wachten. Voor je er meteen eentje in je winkelwagentje stopt, is het slim om eerst even de kijken of jouw exemplaar hard aanvoelt. Is hij zacht geworden? Kies dan voor een andere. Dit geeft namelijk aan dat de knol vanbinnen al oud en droog is geworden. Zonde van je lekkere gerecht!

Hoe smaakt koolraap?

Nu we je vraag ‘wat is koolraap?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Het heeft een zoete, aardse smaak, een beetje richting biet.

Hoe kan je koolraap vervangen?

Vind je de smaak van knolselderij niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt het vervangen door bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van de koolraap kun je eten? Het is belangrijk om voor het bereiden de schil te verwijderen. Snijd ook de houtige bovenkant weg, die is niet lekker.

Hoe moet je koolraap bewaren?

Je kunt deze groente het beste donker, droog en koel bewaren. In de kelder of een voorraadkast en in ieder geval uit de zon. Koud en donker dus, maar niet in de koelkast. Ten minste, niet wanneer je de groenten in hun geheel bewaard. Zijn ze al geschild of gesneden? Bewaar ze dan wél in de koelkast.

Koolraap recepten

Wat kun je allemaal met deze knol? Heel veel! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om frietjes van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze knol aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met koolraap uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Salade van gepofte koolraap

Salade van gepofte koolraap met walnotenvinaigrette

Je verwacht het misschien niet maar koolraap kan je heel goed poffen. De groente krijgt hierdoor een unieke smaak die je zeker wilt proberen. Het heeft verder niet veel nodig, enkel wat vinaigrette en smullen maar.

Naar het recept
Gefrituurde koolraap

Gefrituurde koolraap met harissamayonaise en dille

Eerlijk is eerlijk: door frituren wordt alles lekkerder. Zo ook knolraap, zeker in combinatie met een lekkere dip.

Naar het recept
Pot pie met koolraap

Pot pie met koolraap en mosterd

Een pot pie is een ideaal weekendproject. Door het deeg dakpansgewijs eroverheen te leggen krijg je een luxueus effect.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Salade van gepofte koolraap

Salade van gepofte koolraap met walnotenvinaigrette

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 kleine koolrapen
1 el fijne mosterd
2 el azijn
½ el poedersuiker
2 sjalotten gesnipperd
50 ml zonnebloemolie
50 ml walnotenolie
zout en peper
½  bosje platte peterselie – gewassen
alleen de blaadjes
50 g walnoten – geroosterd en gezouten
100 g roquefort
aluminiumfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Was de koolrapen en prik ze rondom in met een vork. Verpak de koolrapen in aluminiumfolie en pof ze in ca. 1,5 uur gaar in de oven.*

  2. Roer voor de vinaigrette de mosterd, de azijn en de poedersuiker door elkaar. Voeg de sjalotten toe. Voeg nu geleidelijk al kloppend de zonnebloem- en walnotenolie toe. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper.

  3. Neem de koolrapen uit de oven en pak ze uit. Laat afkoelen en snijd of schaaf in plakken van 3-4 mm dik. Verdeel de plakken over een schaal of over borden. Hak de walnoten en de peterselie grof en meng ze vlak voor het serveren door de vinaigrette.

  4. Bedruip de koolraap royaal met de vinaigrette. Verbrokkel de roquefort grof over het geheel. Lekker met donker roggebrood.

Receptuur, foto’s, foodstyling: Willem van Santen Styling: Alexstyling

Profielfoto van

Roxanne

Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!