Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Recepten met 'nduja: wat is 'nduja

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Salami, chorizo en cervelaat worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Daarom vertellen we je vandaag alles over ‘nduja: dit is het en dit kun je ermee!

Wat is ‘nduja?

Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want ‘nduja wordt steeds populairder. Maar wat is ‘nduja eigenlijk? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare Italiaanse worst die bekend staat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Vaak is de worst ook gerookt, maar dat is niet verplicht. Stiekem vinden we dit ingrediënt misschien wel een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken. We gebruiken deze spicy worst dan ook erg graag in verschillende recepten.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ‘nduja?

Tegenwoordig is dit product verkrijgbaar bij haast elke supermarkt, vaak in potjes. Je kunt de worst ook online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessezaak. Ga je op vakantie naar Italië? Neem dan een stukje mee naar huis!

Kun je het ook zelf maken?

Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken.

Hoe smaakt ‘nduja?

Nu we je vraag ‘Wat is ‘nduja?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rijke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van onze favoriete recepten met ‘nduja.

Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

Natuurlijk smaak de pittige worst ontzettend lekker in een traditionele pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze variant met een echte ragù? De worst geeft het geheel net wat pittigs, heerlijk!

Naar het recept
ravioli met eidooier en nduja-olie

Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

Door de pittige worst te bakken in olie ontstaat er een soort ‘nduja-olie. Ook die kun je weer perfect gebruiken om nét even wat extra smaak te geven aan een gerecht, zoals bij deze ravioli met eidooiers en salie. Een waar feestje op je bord!

Naar het recept
Bruschetta met ‘nduja

Bruschetta met ‘nduja

Wie houdt er nu niet van borrelen? Wij in ieder geval wel! Af en toe wil je vast wel eens iets anders op borrelplank dan de standaard bitterballen en blokjes kaas. Maak dan eens deze heerlijke bruschetta en verras iedereen bij de borrel met fijne smaken!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!