Advertentie
Salami, chorizo en cervelaat worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Daarom vertellen we je vandaag alles over ‘nduja: dit is het en dit kun je ermee!
Wat is ‘nduja?
Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want ‘nduja wordt steeds populairder. Maar wat is ‘nduja eigenlijk? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare Italiaanse worst die bekend staat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Vaak is de worst ook gerookt, maar dat is niet verplicht. Stiekem vinden we dit ingrediënt misschien wel een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken. We gebruiken deze spicy worst dan ook erg graag in verschillende recepten.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je ‘nduja?
Tegenwoordig is dit product verkrijgbaar bij haast elke supermarkt, vaak in potjes. Je kunt de worst ook online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessezaak. Ga je op vakantie naar Italië? Neem dan een stukje mee naar huis!
Kun je het ook zelf maken?
Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken.
Hoe smaakt ‘nduja?
Nu we je vraag ‘Wat is ‘nduja?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rijke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van onze favoriete recepten met ‘nduja.
Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja
Natuurlijk smaak de pittige worst ontzettend lekker in een traditionele pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze variant met een echte ragù? De worst geeft het geheel net wat pittigs, heerlijk!
Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie
Door de pittige worst te bakken in olie ontstaat er een soort ‘nduja-olie. Ook die kun je weer perfect gebruiken om nét even wat extra smaak te geven aan een gerecht, zoals bij deze ravioli met eidooiers en salie. Een waar feestje op je bord!
Bruschetta met ‘nduja
Wie houdt er nu niet van borrelen? Wij in ieder geval wel! Af en toe wil je vast wel eens iets anders op borrelplank dan de standaard bitterballen en blokjes kaas. Maak dan eens deze heerlijke bruschetta en verras iedereen bij de borrel met fijne smaken!
Lees ook:
Onze tips
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maizena: wat is het en waar gebruik je het voor?
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.