
Salami, chorizo en cervelaat worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Daarom vertellen we je vandaag alles over ‘nduja: dit is het en dit kun je ermee!
Wat is ‘nduja?
Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want ‘nduja wordt steeds populairder. Maar wat is ‘nduja eigenlijk? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare Italiaanse worst die bekend staat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Vaak is de worst ook gerookt, maar dat is niet verplicht. Stiekem vinden we dit ingrediënt misschien wel een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken. We gebruiken deze spicy worst dan ook erg graag in verschillende recepten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je ‘nduja?
Tegenwoordig is dit product verkrijgbaar bij haast elke supermarkt, vaak in potjes. Je kunt de worst ook online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessezaak. Ga je op vakantie naar Italië? Neem dan een stukje mee naar huis!
Kun je het ook zelf maken?
Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken:

Zelf ‘nduja maken
Njuda, ook wel ‘nduja geschreven, is een pittige, smeerbare worst afkomstig uit de regio Calabrië in Italië. Het wordt vaak gemaakt met varkensvlees, chili peper en diverse kruiden. Het resultaat is een smaakvolle en kruidige pasta die veelzijdig gebruikt kan worden in de keuken.
Hoe smaakt ‘nduja?
Nu we je vraag ‘Wat is ‘nduja?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rijke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van onze favoriete recepten met ‘nduja.

Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja
Natuurlijk smaak de pittige worst ontzettend lekker in een traditionele pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze variant met een echte ragù? De worst geeft het geheel net wat pittigs, heerlijk!

Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie
Door de pittige worst te bakken in olie ontstaat er een soort ‘nduja-olie. Ook die kun je weer perfect gebruiken om nét even wat extra smaak te geven aan een gerecht, zoals bij deze ravioli met eidooiers en salie. Een waar feestje op je bord!

Bruschetta met ‘nduja
Wie houdt er nu niet van borrelen? Wij in ieder geval wel! Af en toe wil je vast wel eens iets anders op borrelplank dan de standaard bitterballen en blokjes kaas. Maak dan eens deze heerlijke bruschetta en verras iedereen bij de borrel met fijne smaken!
Lees ook:
Onze tips

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.