Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
matcha

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Advertentie

Het kan haast niet dat je nog nooit van matcha hebt gehoord, want dit ingrediënt komt werkelijk overal voorbij. Van hippe menukaarten tot gezonde recepten. Maar wat is matcha poeder eigenlijk en hoe gezond is matcha thee? Wij zochten het uit!

Wat is matcha?

Matcha is een groene thee uit Japan. De thee wordt gemaakt van de Camelia Sinensis theeplant en is uniek in zijn soort doordat de bladeren gestoomd, gedroogd en gemalen worden. Hierdoor wordt matcha thee verkocht als poeder dat je kunt herkennen aan zijn felgroene kleur.

Het is gebruikelijk om het matcha poeder op te lossen in een vloeistof zoals water of melk. Bij deze theesoort drink je de vermalen bladeren dus op, in tegenstelling tot andere theeën waarbij je de theebladeren laat trekken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar smaakt het naar?

Het groenetheepoeder heeft een zoete smaak met een bittere ondertoon. Daarmee is het wat vergelijkbaar met chocolade waarbij je eerst de zoetigheid proeft en daarna een bittertje. De thee kan ook doen denken aan de smaken van gras en zeewier.

Matcha thee maken

Je kunt de thee traditioneel op twee manieren bereiden: dun en dik. Bij beide manieren vermeng je het poeder met water (of melk). Wie het echt goed wil doen, zorgt ervoor dat het water net niet aan de kook is. Een temperatuur van 70−85 °C is perfect. Te warm water kan er namelijk voor zorgen dat de smaak minder goed tot zijn recht komt.

Voor de dunne thee gebruik je ongeveer 1 eetlepel van het groenetheepoeder dat je met 60-80 ml warm water mengt. Gebruik hiervoor een chasen (matchaklopper) die je online of bij de toko kunt kopen. Klop het mengsel net zo lang totdat alle poeder is opgelost en er een schuimlaag ontstaat.

Voor de dikke thee gebruik je, logischerwijs, wat meer poeder. Gebruik hiervoor 1,5-2 eetlepels groenetheepoeder en slechts 40 ml water. Omdat het mengsel een stuk dikker is, krijg je geen schuimlaag op de thee. Deze traditionele thee wordt vooral genuttigd bij Japanse theeceremoniën.

Waar is matcha goed voor?

Het groene poeder is niet alleen geliefd om zijn prachtige kleur, maar ook om zijn gezondheidsvoordelen. Net als andere theesoorten past het goed in een gezonde levensstijl en heeft matchathee als mooie bonus dat het extra veel antioxidanten bevat.

Wat kun je ermee maken?

Naast matcha thee, kun je nog veel meer met het groene poeder maken. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze zoete recepten?

Matcha cupcakes

Matcha cupcakes

De kleine cakejes worden nog knapper met een topping van het groenetheepoeder!

Naar het recept
cakerol met matcha

Cakerol met matcha en witte chocolade

Een cakerol saai? Niet als je er je favoriete ingrediënt in verwerkt.

Naar het recept
Matchablondie

Matchablondie

Miso en matcha zijn een match made in heaven. Probeer dit recept maar!

Naar het recept
Matcha-cheesecake

Matcha-cheesecake

De combinatie van de knapperige bodem met de zachte vulling is onweerstaanbaar.

Naar het recept
matcha crepe cake

Matcha crêpe cake

Wil je eens wat anders dan spinaziepannenkoeken? Voeg dan het theepoeder toe voor de kleur.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!