
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over miso. Want wat is miso en wat maak je ermee?
Wat is miso?
Je bent miso vast al weleens tegengekomen bij de ingrediëntenlijst van verschillende recepten, of in gerechten op menukaarten van restaurants. Maar wat is miso eigenlijk? Deze Japanse pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen dat je laat fermenteren met de Koji-kin schimmel.
Afhankelijk van de samenstelling van de koji krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Over het algemeen geldt: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak. De shiro-miso is het meest toegankelijk.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je miso?
Het is te koop bij de grotere supermarkten, gelukkig vind je het ook steeds vaker bij kleinere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Ga je naar de toko? Vraag dan om advies, niet elk miso is van dezelfde goede kwaliteit.
Hoe smaakt miso?
Nu we je vraag ‘wat is miso?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Het is lastig uit te leggen. De Japanners hebben naast zoet, zout, zuur, bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven: umami.
Het betekent zoiets als een hartige en diepe smaak, met zoute ondertonen. Proef het vooral zelf en laat je verrassen door dit complexe, maar heerlijke ingrediënt.
Hoe kun je miso vervangen?
Is je pasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door sojasaus of tahini. Sojasaus is echter wel een stuk zouter en minder romig en tahini is soepeler en nootachtiger dan miso.
Hoe moet je miso bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je koopt deze smaakmaker in een pakje. Over het algemeen kun je het lang bewaren in een gesloten verpakking, maar zorg ervoor dat je de pasta na openen in de koelkast bewaart. Daarna is hij nog beperkt houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Deze heerlijke pasta is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Recepten met miso:
Trek gekregen en zin om de keuken in te gaan? Maak dan één van deze heerlijke recepten met miso:

Sticky spruitjes met misoboter
Ben je niet zo’n fan van spruitjes? Dit recept brengt daar gegarandeerd verandering in!

Tarte tatin met misoprei
Wist je dat je er ook hele lekkere hartige varianten zijn op de klassieke tarte tatin? Probeer dit recept maar eens!

Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes
Boter is al een geweldig ingrediënt. Door umami toe te voegen wordt het geheel nóg lekkerder. Heerlijk bij een goed gebakken biefstuk bijvoorbeeld.

Pure-chocolade-misoganache met karamelsaus en roomijs
Ook in zoete recepten smaakt een schepje miso ontzettend lekker, zeker in combinatie met chocolade…

Canelés met misoboter
Haast alles wordt lekkerder met een likje boter, en al helemaal als het dan ook nog eens misoboter is. Zelfs bij deze zoete Franse klassieker!
Lees ook:

Sticky spruitjes met misoboter
Ben je niet zo’n fan van spruitjes? Dit recept brengt daar gegarandeerd verandering in!
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Schenk de olie in een grote braadslee, voeg de spruitjes toe, breng op smaak met zout en peper en schep goed om. Bak ca. 25 minuten in de oven.
Doe de boter, de miso en het limoensap in een kom en roer door elkaar met wat zout en peper.
Lepel de boter in de braadslee en schep goed om. Zet de braadslee nog ca. 10 minuten in de oven, tot de spruitjes gekaramelliseerd zijn en glanzen.
Schep de spruitjes in een serveerschaal en bestrooi met het sesamzaad.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mowie Kay Styling: Max Robinson Foodstyling: Esther Clark
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.