Advertentie
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over miso. Want wat is miso en wat maak je ermee?
Wat is miso?
Je bent miso vast al weleens tegengekomen bij de ingrediëntenlijst van verschillende recepten, of in gerechten op menukaarten van restaurants. Maar wat is miso eigenlijk? Deze Japanse pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen dat je laat fermenteren met de Koji-kin schimmel.
Afhankelijk van de samenstelling van de koji krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Over het algemeen geldt: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak. De shiro-miso is het meest toegankelijk.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je miso?
Het is te koop bij de grotere supermarkten, gelukkig vind je het ook steeds vaker bij kleinere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Ga je naar de toko? Vraag dan om advies, niet elk miso is van dezelfde goede kwaliteit.
Hoe smaakt miso?
Nu we je vraag ‘wat is miso?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Het is lastig uit te leggen. De Japanners hebben naast zoet, zout, zuur, bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven: umami. Het betekent zoiets als een hartige en diepe smaak, met zoute ondertonen. Proef het vooral zelf en laat je verrassen door dit complexe, maar heerlijke ingrediënt.
Hoe kun je miso vervangen?
Is je pasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door sojasaus of tahini. Sojasaus is echter wel een stuk zouter en minder romig en tahini is soepeler en nootachtiger dan miso.
Hoe moet je miso bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je koopt deze smaakmaker in een pakje. Over het algemeen kun je het lang bewaren in een gesloten verpakking, maar zorg ervoor dat je de pasta na openen in de koelkast bewaart. Daarna is hij nog beperkt houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Deze heerlijke pasta is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak.
Recepten met miso:
Trek gekregen en zin om de keuken in te gaan? Maak dan één van deze heerlijke recepten met miso:
Sticky spruitjes met misoboter
Ben je niet zo’n fan van spruitjes? Dit recept brengt daar gegarandeerd verandering in!
Naar het receptTarte tatin met misoprei
Wist je dat je er ook hele lekkere hartige varianten zijn op de klassieke tarte tatin? Probeer dit recept maar eens!
Naar het receptBiefstuk met misoboter en togarashi-frietjes
Boter is al een geweldig ingrediënt. Door umami toe te voegen wordt het geheel nóg lekkerder. Heerlijk bij een goed gebakken biefstuk bijvoorbeeld.
Naar het receptGegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich
Aubergines zijn erg populair in de keuken. En dat is niet zo gek, je maakt namelijk de lekkerste recepten met deze gezonde groente. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept met zoetzure rettich.
Naar het receptSimpele miso ramen met eendenborst
Een heerlijke kom ramen is verwarmend, lekker en ultiem comfortfood. Onze favoriete pasta mag niet ontbreken in dit recept, samen met de eendenborst zet je gemakkelijk een smaakvol gerecht op tafel!
Naar het receptPure-chocolade-misoganache met karamelsaus en roomijs
Ook in zoete recepten smaakt een schepje miso ontzettend lekker, zeker in combinatie met chocolade…
Naar het receptCanelés met misoboter
Haast alles wordt lekkerder met een likje boter, en al helemaal als het dan ook nog eens misoboter is. Zelfs bij deze zoete Franse klassieker!
Naar het receptElke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.