Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
wat is spitskool

Wat is spitskool en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Rode kool, bloemkool en boerenkool worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over spitskool. Want wat is spitskool en wat kun je ermee?

Wat is spitskool?

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen in een recept, of misschien stop je het zelfs al regelmatig in je mandje met boodschappen doen. Maar wat is spitskool eigenlijk, en wat kun je ermee? Spitskool is familie van de witte kool of savooiekool. Zoals de naam je al doet vermoeden heeft de kool een spitse vorm. Het is een veelzijdige kool waar je veel mee kunt. Stoven, koken, smoren, roerbakken of roosteren; het kan allemaal. De kool is wat zachter en sappiger dan ronde koolsoorten en zit boordevol vitamine C. Genoeg redenen om deze kool eens wat vaker op je boodschappenlijstje te zetten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt spitskool?

De smaak van spitskool is wat zachter en sappiger dan van de meeste andere kolen. Dat neemt niet weg dat de smaak (net als bij de meeste kolen) soms wat pittig en bitter kan zijn, zeker als je de kool rauw verwerkt in gerechten. Op het moment dat je de kool verwarmt (koken, stoven, bakken of grillen bijvoorbeeld) krijgt deze een zoete en sappige smaak die goed combineert bij diverse gerechten. Daarnaast heeft spitskool de eigenschap om andere smaken goed om te nemen. Je kunt ‘m prima eerst marineren om de kool een bepaalde smaak te geven.

Waar koop je het?

De kool is in principe bij elke supermarkt goed te verkrijgen. Vaak vind je de groente het hele jaar door, al is ‘ie het lekkerste van eind juni tot en met oktober. Het is zeker de moeite waard om in die periode eens langs de groenteboer te gaan voor verse spitskool.

Hoe moet je het bewaren en hoelang is het houdbaar?

In principe kun je spitskool tot een aantal weken bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast kan ook, al is de groente dan vaak maar een paar dagen houdbaar voordat deze slap wordt. Heb je een kool klein gesneden en hou je wat over? Bewaar het dan in een afgedekt bakje in de koelkast, het is zeker nog een paar dagen houdbaar. Dit geldt ook voor voorgesneden spitskool die je in de supermarkt koopt. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Over het algemeen kun je spitskool in de meeste gerechten prima vervangen door witte kool of savooiekool. Wil je de kool echter grillen? Dan is spitskool toch echt de beste optie door de zachte en zoete smaak die ontstaat bij het garen. Bij andere kolen zal de smaak wat pittiger en bitterder blijven.

Spitskool kweken

Zelf spitskool kweken is zeer de moeite waard, want als je hem op het juiste moment zaait en uitplant, kun je de eerste oogst binnenhalen op het moment dat er vrijwel niets anders in je moestuin oogstklaar is. Onze collega’s van Gardeners’ World schreven er een artikel over met alle tips & tricks.

Wat kun je er allemaal mee?

Zoals eerder gezegd, spitskool is een groente die ontzettend veelzijdig is. Deze kool is dan ook favoriet bij ons op de redactie. Gebruik ‘m voor een frisse coleslaw, gril de kool op de BBQ of in een pan, verwerk ‘m in stoof- of ovenschotels of maak er een stamppot mee. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je een beetje inspiratie te geven verzamelden we alvast onze favoriete recepten met spitskool voor je.

Recepten met spitskool

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Uiteraard delen we onze favoriete recepten met spitskool, zodat je meteen de keuken in kunt duiken.

Wraps met sticky mosterdtempeh

Recepten met mosterd: wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

De pittige smaak van mosterd gaat er goed samen met de zachte smaak van de kool. Zeker in combinatie met de sticky tempeh die je voor deze wraps maakt.

Naar het recept

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Dit recept uit het boek TLV Vegan van Jigal krant is onweerstaanbaar lekker. Niet alleen door het grillen van de kool, de zelfgemaakte zoetzure chilisaus zorgt voor een waar feestje op je bord. Onze tip? Maak extra chilisaus zodat je altijd een potje in de koelkast hebt staan.

Naar het recept

Broodje ham met spitskoolsalade

Broodje ham met spitskoolsalade

Broodje ham met spitskoolsalade

Een klassiek broodje beenham ken je vast, maar probeer ook eens deze variant met spitskoolsalade. Haal dikke plakken ham bij de slager en volkorenpistolets bij de bakker om de hoek. Zo maak je gemakkelijk luxe broodjes als je eens wilt uitpakken met de lunch.

Naar het recept

Geroerbakte spitskool

Wat is spitskool: geroerbakte spitskool

Geroerbakte spitskool

Dit is een makkelijk en toegankelijk gerecht dat net iets minder zuur en pittig is dan je van de Chinese Sichuankeuken gewend bent. Vind je de uitgesproken smaken nog een beetje spannend? Dan is dit een goed gerecht om mee te starten.

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!