Advertentie
Slagroom, kookroom en gewone melk worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over gecondenseerde melk. Want wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk?
Misschien ken je de typische blikjes wel uit de supermarkt. Als je ze openmaakt lijkt de inhoud absoluut niet meer op melk, maar eerder op een soort vla. Maar wat is gecondenseerde melk eigenlijk, en wat kun je er allemaal mee?
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Gecondenseerde melk is koemelk waarbij een deel van het water aan de melk is onttrokken, daarnaast wordt het vaak ook nog gezoet met suiker. Door het onttrekken van water wordt de melk een stuk dikker en romiger. Het is onder andere door de toevoeging van suiker lang houdbaar, en daardoor ook een stuk zoeter van smaak. Ideaal om te gebruiken in diverse baksels bijvoorbeeld.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
In principe is dit product in elke supermarkt of toko te verkrijgen. Soms moet je even goed zoeken, de blikjes staan namelijk niet bij de verse zuivel. Wist je dat de blikjes van Friesche Vlag bekend zijn over de hele wereld? Dit product wordt namelijk veel gebruikt in Zuid-Amerika en India bijvoorbeeld. Zelf maken kan natuurlijk ook, het is helemaal niet moeilijk. Hier lees je hoe je zelf gecondenseerde melk maakt.
Hoe smaakt gecondenseerde melk?
De smaak is ontzettend romig, rijk en zoet. Het heeft qua smaak ook iets weg van karamel. Juist door deze factoren is het een geweldig ingrediënt voor diverse taarten en cakes.
Daarnaast maak je gemakkelijk zelf dulce de leche van een blikje. Je hoeft deze alleen maar twee tot drie uur in een grote pan met kokend water te laten staan. Let er wel op dat het blikje te allen tijde onder water staat, anders is er ontploffingsgevaar.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
De blikjes bewaar je op een donkere en droge plek. De voorraadkast is bijvoorbeeld een goede plek. Je hoeft de blikjes niet gekoeld te bewaren, tenzij je ze geopend hebt. Een gesloten blikje is soms wel jarenlang houdbaar. Door de toevoeging van suiker bederft het nauwelijks.
Eenmaal geopend is het nog een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Kijk goed op de verpakking voor de juiste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je gecondenseerde melk?
Het antwoord op deze vraag is redelijk simpel; je kunt het namelijk nauwelijks vervangen. Gebruik in ieder geval geen gewone melk in plaats van de gecondenseerde variant.
Heb je een blikje nodig en het net even niet in huis? Zelf maken is een optie, al kun je ook wat koffiemelk gebruiken. Meng 240 ml koffiemelk met 125 g witte kristalsuiker in een pannetje en laat dit langzaam inkoken tot de gewenste dikte.
Wat kun je allemaal met gecondenseerde melk?
We zeiden het al eerder, dit ingrediënt leent zich perfect voor zoete baksels. Het smaakt geweldig in een taart of cake, al is het ook heerlijk als je er karamel van maakt. Maak er bijvoorbeeld ijs van, je hebt gegarandeerd succes! Daarnaast kun je er ook een onweerstaanbare flan mee maken. Het water loopt ons al in de mond…
Recepten met gecondenseerde melk
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten.
Banoffee pie
In dit recept maak je zelf dulce de leche. Het eindresultaat is om te smullen! Wees voorzichtig als je het blikje in de pan met kokend water zet, de blikjes moeten altijd volledig ondergedompeld zijn onder het water om te voorkomen dat ze ontploffen. Vul regelmatig wat water bij in pan als het vocht verdampt.
Milk tea-tiramisu
Emma vertelt: “In Hong Kong milk tea komen twee ingrediënten samen waar ik erg gepassioneerd over ben: zwarte thee en gecondenseerde melk. Zwarte thee is in mijn ogen superieur boven alle andere theesoorten en als ik mensen dezelfde voorkeur hoor uitspreken, word ik onmiddellijk een beetje verliefd op ze.”
Roomijs met kerstpudding
Zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine? Dit recept wordt een blijvertje! Maak het ijs met traditionele kerstpudding of bijvoorbeeld met stukjes koek of cake.
Lees ook:
Onze tips
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.