Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
oranjebloesem

Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

In veel Midden-Oosterse of Mediterrane recepten zie je het in de ingrediëntenlijst: oranjebloesemwater. Maar wat is oranjebloesemwater nu precies en wat doe je ermee? Wij vertellen je er alles over!

Wat is oranjebloesemwater?

Misschien heb je het weleens voorbij zien komen, maar wat is oranjebloesemwater eigenlijk? Het is een extract dat vrijkomt bij het destilleren van bloemblaadjes van een sinaasappel. Het is vergelijkbaar met rozenwater, waarbij rozenblaadjes worden getrokken of gedestilleerd. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in parfum.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je vindt het vaak bij Turkse of Marokkaanse winkels, bij de Aziatische supermarkt, de toko, in bakspeciaalzaken of in de grotere supermarkten. Aangezien dit ingrediënt de laatste tijd populairder wordt, kom je het in steeds meer gewone supermarkten tegen.

Hoe smaakt oranjebloesemwater?

Oranjebloesemwater heeft een hele sterke, sinaasappelachtige en bloemige smaak. Het kan snel overheersen, dus wees voorzichtig wanneer je het in een gerecht verwerkt. Vaak zijn een paar druppels al meer dan genoeg om je gerecht een friszoete smaak te geven.

Hoe vervang je het?

Ben je niet zo’n fan van die bloemige smaak? Dan kun je in plaats van oranjebloesemwater ook sinaasappelsap gebruiken. Voor een zachtere smaak kun je ook voor vanille-extract gaan. Houd je wel van bloemig, maar heb je geen oranjebloesemwater in huis? Dan kun je ook rozenwater gebruiken. Daarvoor geldt echter hetzelfde: de smaak hiervan kan gauw overheersen, dus gebruik niet teveel.

Wat kun je er allemaal mee?

Het ingrediënt wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten. Vaak zie je het in baklava recepten of andere zoete baksels terug, maar ook romige desserts, drankjes of in hartige gerechten als couscous of in een tajine.

Recepten met oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de Arabische, Indiase en Turkse keuken. Zowel in zoete als hartige gerechten. Om de veelzijdigheid van deze aromatische smaakmaker te laten zien delen een aantal verschillende recepten, zodat je meteen aan de slag kunt!

Sinaasappel-amandeltaart

Cover voor

Sinaasappel-amandeltaart met oranjebloesem

Janneke Vreugdenhil over haar recept: “De oranjebloesem in dit recept is bedoeld om dat sinaasappelige aroma nog wat te versterken. Wees er zuinig mee, want zodra het gaat overheersen is de charme ervan weg. Als je er sowieso niet van houdt, of als je het niet in huis hebt, kun je het ook weglaten.”

Naar het recept

Gevulde meloen met oranjebloesemwater

Gevulde meloen met oranjebloesemwater

Gevulde meloen met oranjebloesemwater

Heerlijk voor op een warme zomerdag, deze fruitsalade met oranjebloesemwater. Serveer ‘m in een uitgeholde meloen, dat ziet er ook nog eens hartstikke gezellig uit.

Naar het recept

Baklava met pistache en oranjebloesemwater

Cover voor

Baklava met pistache en oranjebloesem

In baklava recepten kom je vaak oranjebloesem tegen, zo ook in deze variant met pistachenootjes. Lekker zoet en plakkerig, om (letterlijk!) je vingers bij af te likken.

Naar het recept

B’stilla met scharrelkip

Bstilla met scharrelkip

B’stilla met scharrelkip

Ook in hartige gerechten wordt het extract regelmatig gebruikt, zie bijvoorbeeld deze Marokkaanse b’stilla gevuld met kip.

Naar het recept

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!