
In veel Midden-Oosterse of Mediterrane recepten zie je het in de ingrediëntenlijst: oranjebloesemwater. Maar wat is oranjebloesemwater nu precies en wat doe je ermee? Wij vertellen je er alles over!
Wat is oranjebloesemwater?
Misschien heb je het weleens voorbij zien komen, maar wat is oranjebloesemwater eigenlijk? Het is een extract dat vrijkomt bij het destilleren van bloemblaadjes van een sinaasappel. Het is vergelijkbaar met rozenwater, waarbij rozenblaadjes worden getrokken of gedestilleerd. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in parfum.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Je vindt het vaak bij Turkse of Marokkaanse winkels, bij de Aziatische supermarkt, de toko, in bakspeciaalzaken of in de grotere supermarkten. Aangezien dit ingrediënt de laatste tijd populairder wordt, kom je het in steeds meer gewone supermarkten tegen.
Hoe smaakt oranjebloesemwater?
Oranjebloesemwater heeft een hele sterke, sinaasappelachtige en bloemige smaak. Het kan snel overheersen, dus wees voorzichtig wanneer je het in een gerecht verwerkt. Vaak zijn een paar druppels al meer dan genoeg om je gerecht een friszoete smaak te geven.
Hoe vervang je het?
Ben je niet zo’n fan van die bloemige smaak? Dan kun je in plaats van oranjebloesemwater ook sinaasappelsap gebruiken. Voor een zachtere smaak kun je ook voor vanille-extract gaan. Houd je wel van bloemig, maar heb je geen oranjebloesemwater in huis? Dan kun je ook rozenwater gebruiken. Daarvoor geldt echter hetzelfde: de smaak hiervan kan gauw overheersen, dus gebruik niet teveel.
Wat kun je er allemaal mee?
Het ingrediënt wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten. Vaak zie je het in baklava recepten of andere zoete baksels terug, maar ook romige desserts, drankjes of in hartige gerechten als couscous of in een tajine.
Recepten met oranjebloesemwater
Oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de Arabische, Indiase en Turkse keuken. Zowel in zoete als hartige gerechten. Om de veelzijdigheid van deze aromatische smaakmaker te laten zien delen een aantal verschillende recepten, zodat je meteen aan de slag kunt!
Sinaasappel-amandeltaart

Sinaasappel-amandeltaart met oranjebloesem
Janneke Vreugdenhil over haar recept: “De oranjebloesem in dit recept is bedoeld om dat sinaasappelige aroma nog wat te versterken. Wees er zuinig mee, want zodra het gaat overheersen is de charme ervan weg. Als je er sowieso niet van houdt, of als je het niet in huis hebt, kun je het ook weglaten.”
Gevulde meloen met oranjebloesemwater

Gevulde meloen met oranjebloesemwater
Heerlijk voor op een warme zomerdag, deze fruitsalade met oranjebloesemwater. Serveer ‘m in een uitgeholde meloen, dat ziet er ook nog eens hartstikke gezellig uit.
Baklava met pistache en oranjebloesemwater

Baklava met pistache en oranjebloesem
In baklava recepten kom je vaak oranjebloesem tegen, zo ook in deze variant met pistachenootjes. Lekker zoet en plakkerig, om (letterlijk!) je vingers bij af te likken.
B’stilla met scharrelkip

B’stilla met scharrelkip
Ook in hartige gerechten wordt het extract regelmatig gebruikt, zie bijvoorbeeld deze Marokkaanse b’stilla gevuld met kip.
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.